Prednosti malih nad velikim brendovima

Prednosti malih nad velikim brendovima

Opasnost od ekonomskog kolapsa zbog odluke o zatvaranju u ožujku i travnju nadvila se nad našu malu zemlju kao ljut roditelj koji upozoravajuće maše prstom i prijeti ozbiljnim posljedicama ne saberemo li se odmah i sada. Jasno je kao dan (ili bi trebalo biti jasno) kako je krhka bila mreža koju smo ispleli, a sve vrijeme je počivala na poduzetništvu.

Piše: Stella Ćaleta
Foto: Unsplash

Njegov najveći dio, sektor malog gospodarstva, na koljenima je, a skupa s njim i ostatak države. Mali poduzetnici prvi su na udaru nestabilnog tržišta i smanjenja potražnje. Osim što zapošljavaju velik broj ljudi, mali brendovi na tržištu igraju i druge važne uloge koje veći brendovi, zbog prirode svog poslovanja, naprosto ne mogu ispuniti.

Prednosti malih nad velikim brendovima

Evo nekih prednosti malih brendova i poduzeća kojih se važno prisjetiti.

  1. Mala poduzeća ne ograničava rigidna upravljačka struktura zbog čega su prilagodljivija potrebama tržišta. Brže i lakše uvode inovacije, nove tehnologije i proizvode, što rezultira ponudom koja je bliža stvarnoj potražnji. Mali brendovi u stanju su napraviti brze i drastične zaokrete u poslovanju koji u korporacijama traju znatno duže.
  2. Učinkovitost i brzina. Budući da iznošenje projekta ne ovisi o nekoliko odjela, već najčešće o nekoliko pojedinaca koji imaju pregled nad cijelim procesom, mali brendovi su učinkovitiji i uspješniji u postizanju planiranih ciljeva. Osobna odgovornost najčešće povećava šansu za postizanje odličnog rezultata.
  3. Prisutnost i povezanost sa zajednicom kojoj pripadaju. Mali brendovi najčešće ne gube vezu sa zajednicom iz koje potječu i u kojoj stvaraju, te osobno poznaju svoje konzumente, klijente i suradnike. U mala mjesta i lokalne zajednice dovode proizvode i usluge kojih, bez njih, tamo ne bi bilo, čime opipljivo doprinose njihovom razvoju. Zauzvrat, zajednica poznaje njih, zbog čega je veća vjerojatnost da će ih podržati i pomoći im prebroditi krizu.
  4. Posebna radna kultura. Mali brendovi često razviju radnu kulturu i atmosferu koja potiče zadovoljstvo, kreativnost i inovaciju. Uz manji broj zaposlenika moguća je veća prisnost i bolji odnosi, a upravo taj aspekt rada postaje sve važniji, posebno za privlačenje novih zaposlenika.
  5. Zaposlenici malih poduzeća imaju priliku okušati se u različim aspektima poslovanja. Ono što privlači kadrove u manja poduzeća upravo je činjenica da će imati priliku proširiti svoje vještine i znanja jer će iz prve ruke moći sudjelovati u različitim poslovnim procesima, projektima i zadacima.
Prednosti malih nad velikim brendovima

Veličina poduzeća ne određuje i snagu brenda, a mala poduzeća itekako mogu izgraditi snažan brend u svojoj zajednici. Uspješno brendiranje dat će im prepoznatljivost i povjerenje okoline koji mogu odigrati ključnu ulogu u uspješnom suočavanju s izazovima.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.