Što snimljeni smijeh u serijama i influenceri imaju zajedničko?

Što snimljeni smijeh u serijama i influenceri imaju zajedničko?

Nekad smo imali profesionalne pljeskače, kasnije je nastao snimljen smijeh u serijama, a danas imamo – influencere. Zašto smo tako lako spremni prihvatiti vodstvo drugih i što to znači za suvremeno poslovanje?

Piše: Stella Ćaleta
Foto: Unsplash

Godina je 1820., mjesto radnje – Pariz. Redatelj ste koji u lokalnom opernom kazalištu premijerno izvodi svoju novu operu. Nervozni ste jer uloženo je mnogo novca, vremena i truda, a iz iskustva znate koliko je publika prevrtljiva. Izvođači ovise o uspjehu premijere, kao i vaša primanja u dogledno vrijeme.

Što možete učiniti da osigurate svoj uspjeh?

Što snimljeni smijeh u serijama i influenceri imaju zajedničko?

Na vašu sreću, te godine s radom je počela Agencija za osiguranje dramskog uspjeha. Pod palicom voditelja, među publiku vaše opere strateški su smješteni zaposlenici Agencije koji će na unaprijed pripremljenim točkama izvedbe očarano pljeskati, zviždati, uzvikivati “Bravo!” ili tražiti bis. Na vaše zadovoljstvo, ostatak publike prihvaća njihovo oduševljenje. Vaša opera je instant uspješnica.

3, 2, 1 – smij se!

Praksa plaćenih pljeskača u Parizu ranog devetnaestog stoljeća po prvi put je institucionalizirana. Djelovanje Agencije bilo je prihvaćeno i javno, no to nije umanjilo njihovu učinkovitost. Gledatelji su iznova spremno prihvaćali pljesak plaćenih inicijatora odobrenja.

Što snimljeni smijeh u serijama i influenceri imaju zajedničko?

Zahvaljujući univerzalnom mehanizmu prema kojem modeliramo vlastito ponašanje prema ponašanju drugih u trenucima kada nismo sigurni što je ispravno, tad smo imali profesionalne pljeskače, kasnije je nastao snimljen smijeh u serijama, a danas imamo – influencere.

Zašto smo tako lako spremni prihvatiti vodstvo drugih i što to znači za suvremeno poslovanje?

Društveni dokaz

Riječ je o obliku društvenog konformizma kojeg Robert Cialdini, poznati psiholog i profesor marketinga, naziva socijalni dokaz. Ukratko, oponašat ćemo ponašanje drugih u situacijama kada smo nesigurni kako se ponašati, posebno ako osjećamo da smo slični grupi koju oponašamo.

Što snimljeni smijeh u serijama i influenceri imaju zajedničko?

Iako danas riječ influencer ima ponešto negativnu konotaciju i asocira nas na manipulaciju, mehanizam koji omogućava utjecaj drugih postoji jer nam je zaista koristan. Omogućava nam da nas drugi vide kao kompetentnog člana društva koji se ponaša u skladu s normama, te da točno odreagiramo u važnim situacijama.

Influencer, da ili ne?

Uzmete li u obzir dva osnovna načela društvenog dokaza, možete iskoristiti mehanizam utjecaja na najučinkovitiji način. Razmišljate o angažiranju influencera za svoj brend, ali niste sigurni kada, za što, na koji način?

Budući da je socijalni dokaz najučinkovitiji u trenucima kada nismo sigurni što je ispravno ponašanje, iskoristite to načelo onda kada tržištu nudite nešto novo – kada vaši potencijalni potrošači nisu sigurni kako bi se trebali odnositi prema vašoj ponudi.

Osim toga, socijalni dokaz na nas djeluje onda kada grupu ili osobu koja na nas utječe vidimo kao sebi sličnu. Dakle, dobro upoznajte svoj target i potencijalne influencere. U ovom slučaju, veći nije nužno bolji – bitna je sličnost.

Tags:

  • Show Comments (1)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.