Zašto je važno da brendovi prate digitalni BOOM?

Zašto je važno da brendovi prate digitalni BOOM?

Brendovi s dugoročnom strategijom znat će iskoristiti izazov digitalizacije kao jedan od najvećih prostora za inovacije kojeg nudi 21. stoljeće.

Piše: Stella Ćaleta
Foto: Unsplash (Shahadat Rahman, Gilles Lambert, Ashwin Vaswani)

Prema indeksu digitalizacije mjerenom prošle godine na razini Europske unije, Hrvatska se nalazi na 22. mjestu, od ukupno 28 zemalja. Mjerimo li stupanj digitalizacije javne uprave, tada smo na pretposljednjem, 27. mjestu. Gdje je zapelo?

Gledamo li čašu napola punu, ovaj poražavajući rezultat tumačit ćemo kao priliku, a ne slabost. Ujedno se u toj činjenici krije odgovor na pitanje iz naslova – brendovi s dugoročnom strategijom znat će iskoristiti izazov digitalizacije kao jedan od najvećih prostora za inovacije kojeg nudi 21. stoljeće.

Zašto je važno da brendovi prate digitalni BOOM?
Kad, a ne: ako

CEO SpaceX-a i Tesle, Elon Musk, nedavno je objavio kako će u idućih godinu dana Neuralink, čip koji funkcionira na bazi umjetne inteligencije, biti spreman za test na ljudima, prenosi Business Insider. Paralelno s tim, vlada Sjedinjenih Američkih Država osnovala je ogranak NASA-e za ratovanje u svemiru, US Space Force.

Miljama svjetlosnih godina udaljeno je to od našeg malog kutka svemira, gdje za pečate još uvijek hodamo po javnim upravama, a dokumente, umjesto mailom, predajemo osobno.

Unatoč tome, inovacija stiže, a oni najagilniji pridružit će se umjesto da ostanu na marginama. Tako smo u nekoliko zadnjih mjeseci prebacili sve poslovne procese koje smo mogli na internet, kupovali smo online, a konferencije, edukacije i sastanke odrađivali putem video-poziva.

Pitaj Andriju

Dobili smo i vlastitog digitalnog asistenta, Andriju, koji je rasteretio zdravstveni sustav pomažući nam odrediti imamo li simptome Covida-19 i upućujući nas na institucije kojima se trebamo javiti. Dopisujući se s nama putem WhatsAppa, educirao nas je i olakšavao nam kontakt s nadležnim institucijama, a njima je omogućavao praćenje trenutačne epidemiološke situacije in real time.

Zašto je važno da brendovi prate digitalni BOOM?

Chatbotovi, kao segment razvoja umjetne inteligencije, sve više su prisutni kao dio korisničke podrške digitaliziranih brendova. U trenutku krize, Andrija se pokazao kao odlično rješenje, a domaće tvrtke Mindsmiths, Neos, Oracle Hrvatska i Infobip koje su sudjelovale u njegovom stvaranju, pokazale su da imamo talenta, znanja i mogućnosti iznijeti takve projekte.

Nema nazad

Promjene se događaju munjevitom brzinom i donose svoje izazove, a brendovi koji ih uspijevaju pratiti, sve više postaju lideri na globalnom tržištu. Generacije koje dolaze živjet će u svijetu kojeg nećemo moći pratiti bez makar osnovnih znanja i vještina koje su do sada bile rezervirane za IT sektor. No, povratka na staro i manje učinkovito, nadamo se, ipak neće biti.

Tags:

  • Show Comments (2)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.