Avonova kultura počinje u nama samima

Avonova kultura počinje u nama samima

Da je promjena jedina konstanta potvrđuje i tvrtka kojoj su već 135 godina žene u središtu pozornosti, koja brine o njihovoj ne samo vanjskoj, nego i unutarnjoj ljepoti, zdravlju i snazi. Avon je ove godine pokrenuo kampanju #WatchMeNow kroz koju ističe snagu ljepote žene, jer je za njih ljepota inovacija, otkriće, radost, stručnost, vrijednost, osnaživanje.

O novom licu Avona i promjeni koju ne očekuješ, o dugogodišnjoj podršci ženama i njihovoj (ne)ravnopravnosti u društvu te o organizacijskoj kulturi unutar tvrtke, razgovarali smo s Lucijom Josipović, voditeljicom odnosa s javnošću i oglašavanja u Avonu.

Razgovarala: Vedrana Prevendar
Photo: Avon PR
Što je po Vama organizacijska kultura tvrtke i kakva je ona u Avonu?

Vjerujem da kompanija koja želi uspjeti treba u istom fokusu imati i poslovne planove i podršku zaposlenima, ali i vraćanje lokalnoj zajednici u kojoj živi i radi. Organizacijska kultura vidi se upravo u tome kako su posložene vizija, svrha i cilj – kako do poslovno uspješnog krajnjeg rezultata doći na društveno i korporativno odgovoran način.

U Avonu smo organizirani upravo tako: sjedinjujemo snagu inovacija nudeći uvijek vrhunski kvalitetne inovativne proizvode, snagu žene povezujući predstavnice i korisnike u globalnu silu svijeta ljepote, snagu vrijednosti osnaživanjem kroz samostalnost i snagu aktivizma kroz naše humanitarne borbe i podrške.

Postali ste dio Natura&Co grupacije. Što konkretno ovo spajanje znači za Avon globalno, ali i u Hrvatskoj?

Ovo spajanje je odlična stvar za Avon. Avon je ulaskom u Natura&Co grupu, u kojoj su još i Natura, The Body Shop i Aesop, dobio stabilnost i podršku velike grupacije koja će nam omogućiti da nastavimo transformirati poslovanje i povećamo Avonov pozitivan utjecaj na tržištu.

Gledajući na portfolio brendova u Natura&Co grupi, njihove kanale distribucije, geo pokrivenost i digitaliziranost, vidimo savršene razmjere zajedničkog poslovanja. Svaki od brendova u klasteru donosi neku od komparativnih prednosti i upravo to je benefit koji će Avon u Hrvatskoj i regiji materijalizirati u narednom periodu.

Nedavno ste predstavili novi Avonov identitet brenda #WachMeNow ili #gledajmeSADA, te novi logotip. Glavna poruka novog identiteta glasi „Ja sam promjena koju ne očekuješ, pogledaj me.“ Zašto ste se baš okrenuli promjeni, što ona donosi Avonu, njegovim kupcima i zaposlenicima te na koji način?

„Changes are the only constant.“ Vjerujem da ne postoji osoba u korporativnom svijetu koja nije svjesna ove istinite krilatice. Isto kao i činjenice da ako se ne mijenjaš, nećeš uspjeti. Promjena u poslovnom svijetu je pozitivna stvar. Odnosi, informacije, način komunikacije, pa i način kupovine kao krajnje destinacije konstantno se mijenja.
Avon postoji već 135 godina! Iznimno smo ponosni na svoju povijest koja i jeste tako duga i uspješna jer smo znali kada treba uvesti promjenu, prilagoditi se, ali i voditi promjene. Uz #WatchMeNow, kao globalni poziv da se upozna novi, drugačiji Avon, želimo pokazati koliko je danas iznimno važno preuzeti inicijativu i stvarno organizirati kulturu kompanije da reflektira i krene rješavati probleme današnjice.

#gledajmeSADA jer želim pokrenuti promjenu – od ekološke osviještenosti i obećanja za očuvanje okoliša, preko poziva na prestanak testiranja na životinjama svuda u svijetu do osnaživanja žena i podrške za njima važne inicijative kao što su borba protiv raka dojke i nasilja nad ženama. Novi Avon donosi i poziv našim predstavnicama i zaposlenicima #gledajnaskakopobjeđujemo #WatchUsWin jer realizira velik broj konkretne lokalne podrške za bolji razvoj karijere, treninge i učenja, otvorene razgovore i zajedničke dogovore kao npr. kako prebroditi ovo posebno covid-19 vrijeme, uspješno se snaći radeći od kuće, uspješno komunicirati s timovima i donositi najbolje planove i odluke.

Posebna je i podrška visokog menadžmenta koji redovito komunicira sa svim zaposlenima, kao i lokalnih voditelja prodajnih timova koji su u svakodnevnoj komunikaciji s terenom i konkretno pomažu prilagođavanju i borbi s ovim današnjim brzim promjenama.

Avonova kultura počinje u nama samima
Lucija Josipović, voditeljica odnosa s javnošću i oglašavanja Avona
Avon je poznat i po posebnoj podršci ženama. Po Vašem mišljenju, koliko je dalek put do potpune ravnopravnosti žena i njihove zaštite i vidite li napredak u našem društvu?

Jeste li znali da se u svim medijskim objavama u svijetu – samo 24% priča odnosi na žene, piše o ženama ili imaju žensku temu? Da će se „gender gap“ odnosno ravnopravnost žena i muškaraca u poslovnom svijetu – ako se nastavi ovom brzinom – dogoditi tek za 200 godina?

A da u Avonu imamo 74% žena znanstvenica u našim znanstvenim centrima? Da imamo više od 55% žena na visokim menadžerskim pozicijama što potvrđuje i naša CEO Angela Cretu? Dakle, može se kad se zna i hoće. Tu je važna baš organizacijska kultura ne samo svake firme, nego i svakog od nas osobno. Upravo i to podržava novi #WatchMeNow Avon i poziva sve subjekte, poslovne i privatne, na osvještavanje trenutka koji jeste došao: više ne treba samo biti svjestan i pozivati na promjene – nego ti sam trebaš biti promjena koju očekuješ.

Avon je poznat po različitim humanitarnim akcijama za pomoć ženama, borbi za ženska prava i borbi protiv nasilja nad ženama koje provodi dugi niz godina.

Da, u Avonu se zauzimamo za ženama važne inicijative jer to nam je u srcu kompanije i nas zaposlenika od samog početka. Borimo se protiv raka dojke jer to jeste najčešća maligna bolest koja napada žene, a postoji velika mogućnost ozdravljenja ako se otkrije na vrijeme. I zato treba raditi na osvještavanju i pozivanju na redovne preglede i samopreglede, baš kako i sad radimo u ovom roza listopadu, mjesecu borbe protiv raka dojke.

Pozivamo na #BOOBwatch i redovno #čekiraj svoje grudi uz jednostavnu mobilnu aplikaciju kojom ćete naučiti barem 3 osnovna pokreta www.cekiraj.hr i raditi redovan samopregled grudi. Donirali smo i 20.000 kn za naše Avon sobe u Udruzi SVE za NJU! u Zagrebu gdje svaka osoba koja treba doći u glavni grad na preglede ili terapiju, ondje može odsjesti besplatno! Posebne poklon setove Avona za njegu kože žena prilikom i nakopn terapije te onkološkim tradnicima u vrijednosti 35.000kn donirali smo udruzi P.I.N.K. Life.

Uskoro dolazi i 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama. Ovogodišnja je karantena povodom covid-19 pandemije osvijestila poseban problem žena žrtava koje su morale biti zatvorene u četiri zida sa svojim nasilnicima te smo konkretnom akcijom #IsolatedNotAlone pokušali barem malo u tome pomoći. I u Hrvatskoj smo donirali 50.000 kn udruzi U.Z.O.R. u Rijeci kako bismo pokušali omogućiti tim ženama da pozivom na besplatni broj 0800 888833 potraže pomoć, da im nekako budemo podrška, da vide da nisu same, te 50.000 kn udruzi Brod i njihovom skloništu za žrtve nasilja jer svjesni smo da je važno redovno #SpeakOut progovarati i boriti se protiv nasilja.

S obzirom na to da je Avon postao atraktivno i traženo poslovno okruženje, navedite nam tri najvažnije stavke vaše organizacijske kulture koje svaki budući zaposlenik treba znati prilikom zapošljavanja u vašoj tvrtki.

Vjerujem da je najbolje podijeliti vrijednosti naše kompanije, jer njima je sve rečeno:

Vjerujemo u bolji svijet za žene, koji je bolji svijet za sve.

Vjerujemo u demokraciju ljepote: inkluzivnost ljepote koja je otvorena za sve.

Vjerujemo da su svi jednaki. Zalažemo se za ravnopravnost spolova.

Vjerujemo u stvaranje fleksibilnih prilika za svakoga kako bi zaradio i učio.

Vjerujemo u podršku nevladinim udrugama i ciljeve koji pomažu dobrobiti i zdravlju žena.

Imate li planove za daljnja ulaganja u upravljanje ljudskim potencijalima Avona? Planirate li ili organizirate nešto novo za vaše zaposlenike?

Naš novi #WatchMeNow brand manifesto najbolje će opisati sve ovo novo što nam Avon pokazuje i donosi:

Misliš da me poznaješ?

Misliš da znaš tko sam.

Samo naprijed, krivo me procijeni.

Testiraj me.

I vidjet ćeš da prolazim s najboljim ocjenama.

Ja sam samohrana majka koja je odgojila dvoje klinaca.

Pedesetogodišnjakinja koja se ne osjeća starijom od trideset.

Dečko koji voli šminku, ali je morao skupiti hrabrost i našminkati se.

Možda se čini da sam gubitnica, ali ja sam heroj svoje priče.

Ja sam ona koju nisi vidjela da dolazi.

I sada ne možeš skrenuti pogled.

Samo nastavi, podcjenjuj me, isprobavaj me, guraj me do krajnjih granica.

Pogledaj me.
#WatchMeNow #gledajmeSADA

Postoji li lider, CEO bilo koje kompanije ili stručnjak/govornik iz područja vođenja tko Vam je uzor i zašto?

Moj su uzor mali ljudi. Žena koja svaki dan ustane, pobrine se za obitelj, odradi posao (nadam se koji voli!), iskoristi trenutke na najbolji mogući način i pri tome uspije podijeliti osmijehe, podršku i znanje, prihvatiti i izazove i neuspjehe znajući da ju grade, te zadovoljna i sretna završiti dan.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.