TOP 100 BRENDOVA

Pregled desetljeća
top-100-brendova
Već deset godina WPP i Millward Brown objavljuju listu najvrednijih svjetskih brendova. U razdoblju od 2006. do 2015. vrijednost brendova narasla je za 126 posto pa u 2015. iznosi 3.3 bilijuna USD. U proširenom izdanju izvješća posvećenom desetoj godišnjici nalaze se preporuke za strategije i akcije koje pomažu u izgradnji, što je ključno za brendove u nastajanju.
Ono što bi ljudi iza brendova danas svakako trebali znati je da potrošači za svoj novac žele visokokvalitetne proizvode te da su sve više naklonjeni onim brendovima koji štite okoliš i čuvaju zdravlje svojih kupaca.

Pripremila: Petra Savić
Foto: Freepik, Shutterstock

POVRATAK APPLE-A NA PRVO MJESTO

Ostvarivši rast od 67 posto u odnosu na prethodnu godinu, Apple je pretekao Google i ponovno zasjeo na prvo mjesto kao najvredniji svjetski brend. Iako se Apple Watch pokazao vrlo popularnim, uspjeh koji je ostvario iPhone 6 bio je ključan za rast vrijednosti Apple-a.

„Apple zadovoljava i racionalne i emocionalne potrebe te čini život ugodnijim na zabavan i relevantan način. Jasno je što predstavlja i nikada ne prestaje osvježavati svoju poruku kako bi održao razliku koja ga čini toliko poželjnim“ ističe Doreen Wang, voditeljica BrandZ-a u Millward Brownu.

top-100-brendovaVRIJEDNOST FACEBOOKA PORASLA JE ZA GOTOVO 100 POSTO

Od svih brendova na listi najveći rast vrijednosti od prošle godine ostvario je Facebook i to za 99 posto. Smatra se da za je Facebookov snažni rast zaslužna strategija preuzimanja WhatsAppa i Instagrama te integriranja platformi. Otkad se Facebook prvi put 2011. pojavio na listi top sto brendova, njegova vrijednost porasla je za 272 posto.

TEHNOLOGIJA I MALOPRODAJA NAJBRŽE SU RASTUĆE KATEGORIJE

Tehnologija i maloprodaja najbrže su rastuće kategorije u odnosu na prošlu godinu s rastom od 24 posto. Zanimljiva je činjenica kako skoro trećina ukupne vrijednosti svih brendova pripada kategoriji tehnologije, a istraživanje se provodi u ukupno trinaest kategorija.

Koliko je tehnologija snažna govori činjenica da se na prva četiri mjesta u top deset najvrednijih svjetskih brendova nalaze ovi tehnološki divovi: Apple, Google, Microsoft i IBM. Uz tehnologiju i maloprodaju, kategorije koje imaju visok rast vrijednosti su osiguranja s rastom od 21 posto i telekomunikacije s rastom od 17 posto.

Kako se potrošač osjeća? Osjeća li se samo u redu? Što treba učiniti da bi se potrošač osjećao posebno?

SAP I DEUTSCHE TELECOM NAJVREDNIJI SU EUROPSKI BRENDOVI

SAP i Deutsche Telecom vodeće su kompanije u top deset najvrednijih europskih brendova. Tehnološke i telekomunikacijske tvrtke nalaze se na vrhu ljestvice u Europi. SAP je zadržao najbolju poziciju na listi s vrijednošću od 38.2 milijardi USD, a za to su bile ključne investicije i „cloud“ usluge. Deutsche Telecom i dalje se nalazi na drugom mjestu najvrednijih europskih brendova.

top-100-brendovaRAST AZIJSKIH BRENDOVA

Broj brendova koji dolaze iz Azije u zadnjih deset godina uvelike je porastao. 2006. na listi top sto bio je samo jedan kineski brend, državni telekom China Mobile, a sada ih je četrnaest. Kineska internetska trgovina Alibaba prvi put ove godine ušla je u top sto brendova i odmah zauzela prvo mjesto u kategoriji maloprodaje.

Zanimljivo je kako šest od sedam novih brendova na listi dolaze iz Azije i Pacifika, jedina iznimka je američki Cosco. Za razliku od azijskih, broj europskih brendova u posljednjih deset godina pao je s 35 na 24. Europski brendovi dominiraju u kategoriji luksuzne robe, osam od top deset luksuznih brendova dolaze iz Europe. Na prvom mjestu nalazi se Louis Vuitton, a slijede ga Hermès i Gucci.

Američki brendovi u deset godina bilježe rast vrijednosti od 137 posto. Brendovi koji dolaze iz Amerike čine 35 posto ukupne vrijednosti, a od top dvadeset najvrednijih svjetskih brendova njih sedamnaest dolazi iz Sjeverne Amerike.

OKOLNOSTI KOJE UTJEČU NA RAST BRENDOVA

U zadnjih deset godina brendovi su se suočili sa financijskom krizom i ponašanjem potrošača koje proizlazi iz krize, ali i s jačanjem tehnologije. Zbog toga se ni jedan brend ne nalazi na istom mjestu kao prije deset godina. Zapravo, 2006. Apple uopće nije postojao na listi najvrednijih svjetskih brendova, a danas se nalazi na prvom mjestu. To nam samo pokazuje snagu brenda te utjecaj tehnologije na svijet.

Od top deset brendova njih šest su iz kategorija tehnologije i telekomunikacije. Te kategorije izgurale su banke, aute i maloprodaju. Zanimljivo je da svi brendovi koji se nalaze u top deset najvrednijih svjetskih brendova dolaze iz Sjeverne Amerike.

Coca-Cola i McDonald’s i ove se godine kao 2006. i 2010. nalaze u top 10 brendova. To su brendovi koji prilagođavaju svoje proizvode i komunikaciju prema potrošačima s obzirom na njihove stavove i trenutačne trendove. Potrošači se sve više brinu o svom zdravlju, stoga su ove kompanije počele razmišljati o zdravijim sastojcima i unosu kalorija. Vrijednost Chipotle brenda (lanac meksičkih restorana) narasla je za 44 posto zato što su sa svog menija maknuli genetski modificiranu hranu i zamijenili ju zdravijim sastojcima.

Kako bi vrijednost brenda porasla, važno je slušati potrošače. Američki Domino’s pizza nagrađeni su za snagu brenda i komunikaciju jer su poslušali kritike potrošača i promijenili recept te o toj promjeni iskreno komunicirali. Također, za rast brenda važne su inovacije i diferencijacija od konkurencije, to su prepoznali Apple i Amazon kojima zbog toga raste vrijednost.

Danas nije dovoljno da proizvod ili usluga ispunjavaju svoju svrhu jer se zbog toga neće izdvajati u moru konkurencije. Kako bi izgradili kvalitetan brend potrebno je postaviti sljedeća pitanja: kako se potrošač osjeća? Osjeća li se samo u redu? Što treba učiniti da bi se potrošač osjećao posebno? Osim toga brend treba imati i svrhu koja prelazi granice materijalnog, ne može svaki brend učiniti svijet boljim mjestom, ali može imati pozitivan utjecaj na život potrošača.

Svakako treba biti iskren u komunikaciji i izgraditi povjerenje s potrošačem kako bi ojačali vezu između brenda i potrošača. I na kraju treba im pružiti brend iskustvo kako bi se izdvojili od konkurencije i tako krajnjem korisniku pružili osjećaj – zadovoljstva.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.