Studio Tumpić/Prenc – sinonim za kreativnu izvrsnost

Studio Tumpić/Prenc – sinonim za kreativnu izvrsnost
Uvijek iznova specifičan i inovativan dizajn kreativaca iz Studija Tumpić/Prenc rangirao je agenciju među najuglednije iz njihove struke. Kod nagrađivanja kreativne izvrsnosti nerijetko dobivaju pozornost stručnjaka i medija, a brojna prestižna priznanja su neizostavna. Iza Studija Tumpić/Prenc stoje njegovi suosnivači, Anselmo Tumpić i Sara Prenc Opačić, i kako sami ističu, već ga godinama upotpunjuje tim zaposlenika i vanjskih suradnika. Podijelili su s nama kako dolaze do rješenja kojima je cilj istaknuti se u moru zanimljivosti, i kako svoj rad obogaćuju dubinom i emocijom koja će se ljudima najviše urezati u pamćenje.
Razgovarala: Josipa Celinić

 

Kako u Studiju Tumpić/Prenc nastaju ideje?

Često ističemo kako u središtu svega što stvaramo leži proces – temelj koji našem radu daje pravu dubinu. Ponekad je taj proces kraći, pa se tako ideje gotovo same nametnu, dok nekada moramo uistinu dugo tražiti inspiraciju. Ideje nadalje razvijamo, istražujemo i dorađujemo, a projekt oplemenjujemo i kod same izvedbe, pokušavajući uvijek ići korak dalje. Primjer toga su i naši nedavno nagrađivani projekti “Vrijeme je za tvoje vrijeme” za vinariju Franc Arman i “Istriana” maslinovo ulje za klijenta E Pluribus Unum.

Za limitirano izdanje Teran Barriquea vinarije Franc Arman umjesto klasičnog pakiranja, vino smo zaključali u kutiju, želeći naglasiti važnost strpljenja i samog vremena. Od otvaranja boce kupca dijeli 28 pomno osmišljenih poruka koje ga educiraju o enologiji, a šalje ih aplikacija dostupna putem QR koda s kutije. Kada su za to spremni i vino i vlasnik, aplikacija šalje šifru kojom vinoljubac otvara svoju bocu. Na njoj će ga zatim dočekati poruka “Vrijeme je za tvoje vrijeme” jer je samo vrijeme ključ.

Studio Tumpić/Prenc – sinonim za kreativnu izvrsnost
Tumpic-Prenc_Franc_Arman(Photo_Dejan Hren)

Za “Istrianu” smo također smislili pakiranje i ambalažu. Fragmenti koje smo simbolično spojili u cjelinu zapravo predstavljaju ponovni pronalazak puta Istre do statusa jedne od najboljih regija za maslinarstvo u svijetu, kao što je to bila za vrijeme Rimskoga Carstva. Položena u kutiju, boca čini srce specifičnog oblika rimske amfore koja se koristila na području Istre, a u kojoj se pohranjivalo i prenosilo maslinovo ulje. Išli smo i korak dalje, pa smo tako narančasti ton terakote dobili tako što smo u postojeću boju umiješali i postotak prave istarske zemlje.

Studio Tumpić/Prenc – sinonim za kreativnu izvrsnost
Istriana_Tumpic-Prenc_(Photo-CMG)

Kada govorimo o organizacijskoj kulturi, kakva je ona kod vas? Volite li brainstorming, koliko vam je važna organizacija i kako slavite osvojene nagrade ☺

Iako, zbog prirode posla, u našem Studiju nekada može izgledati kaotično, zapravo smo jako dobro organizirani: svi su zaposlenici u svakome trenutku upoznati s projektima na kojima rade njihovi kolege, te smo jedni drugima velika podrška. Volimo brainstorming, ali ipak od njega ne krećemo. Želimo da svatko, ne utječući jedan na drugog, dođe do svoje ideje. Tek tada zajedno sjedamo za stol i dolazimo do rezultata koji se ističu. Kad god je to moguće, nagrade volimo proslaviti sudjelujući na samim festivalima, odnosno njihovim svečanostima proglašenja pobjednika.

 

Organizacijska kultura je konstantan posao

Smatrate li da je organizacijska kultura važna za dugoročnu uspješnost jedne tvrtke/brenda?

Organizacijska kultura nešto je što se, čak i ako se ne postavi, samo nametne, stoga je bolje odrediti od početka nekakvu viziju, upoznati zaposlenike s našim ciljevima i uvjerenjima, i time izbjeći eventualno međusobno nerazumijevanje. To je konstantan posao jer se ona neprestano treba održavati, ali zato dugoročno pospješuje odnose u tvrtki i zadovoljstvo zaposlenih, što se zatim odražava i na same ciljeve, odnosno konkretno projekte.

Vaš kreativan tim više puta je slavio najbolje ideje, projekte, nagrade i priznanja. Što biste istaknuli da izdvaja pobjednika/onog boljega nad ostalima?

Smatramo kako ”pobjednika” ne čine nužno nagrade, to je samo onaj lijepi dio posla gdje i drugi prepoznaju naš trud, a upravo je taj trud najbitniji. Bitno je svakom se klijentu posvetiti bez zadrške, kao i dati sve od sebe na svakom projektu. Tek tada možemo reći kako smo posao odradili kvalitetno.

Sara Prenc Opačić, Andrea Rosar, Hena Crnović i Anselmo Tumpić

Nedavno ste na Pentawards festivalu u suradnji s Pantoneom, osvojili zlato za najbolju primjenu boje, što je ujedno i prva nagrada za ‘Best Use of Colour’ u povijesti tog festivala. Kakav je osjećaj?

Svakako je to bila ogromna sreća i čast, no izdvojili bismo onaj poseban, neopisivi osjećaj u trenutku proglašenja, kada se na velikom ekranu pojavio upravo naš projekt, u kojeg smo uložili toliko truda i vremena. Zahvalni smo što smo taj trenutak imali priliku proživjeti i uz samog klijenta, Roba Andersona, koji nam je povjerio slobodu stvaranja od samog početka.

Pristup klijentima

Kako pristupate klijentima? Koliko je potrebno saživjeti se s brendom s kojim surađujete radi pružanja najbolje usluge klijentu?

Svakom klijentu pristupamo individualno, krećemo od “praznog lista” kojeg zatim ispunjavamo svim bitnim informacijama dobivenim tijekom interakcije s klijentom, ali i daljnjim istraživanjima. Upravo inicijalni razgovor s klijentom služi nam kao startna točka i putokaz jer saznajemo njihov način razmišljanja, stavove i želje, pa u skladu s time možemo početi stvarati ideju. Volimo kada se možemo “uhvatiti” za neku specifičnost koja će biti pokretač priče i svojstvena samo tom klijentu.

Primjerice, kroz dizajn boce maslinovog ulja “Latini” ispričali smo upravo stoljetnu priču ovog klijenta. Priča seže u 1880. godinu kada je njihov predak, barba Tone, radio u maslinicima istarskih Talijana, zvanih Latini. Kao dnevnicu je jednoga dana dobio kariranu košulju, što je bilo atipično za to doba, stoga smo i bocu odlučili pretvoriti u portret tog davnog pretka obukavši je u kariranu košulju. Čitavu priču kupac može pročitati na etiketi zataknutoj u džepić košuljice.

Studio Tumpić/Prenc – sinonim za kreativnu izvrsnost
Tumpic_Prenc_Latini_01(Photo_Dejan Hren)

Volite li odriješene ruke kada su u pitanju kreativna rješenja za klijenta?

Nije nam problem ako klijent ima već donekle formiranu ideju, dapače, posebice u prvoj fazi sve su ideje dobrodošle. Uvijek ćemo to uzeti u obzir, pa i ako se putem rodi neka nama odlična ideja, svakako ćemo prikazati oba rješenja. Najvažnije nam je ipak povjerenje, a na kraju, naravno, i zadovoljstvo klijenta.

 

More zanimljivih kreativnih rješenja

Koliko je danas teško biti drugačiji od već viđenoga? Osjeća li se zasićenje na tržištu?

Ako pratimo specifičnost priče naših klijenata, tada automatski prepričavamo nešto posebno, samo njihovo, pa time i čitav projekt dobiva na posebnosti jer takvo nešto nema i ne može imati nitko drugi. S druge strane, danas su nam sve informacije dostupne i nadohvat ruke. Jednim klikom možemo saznati što ostali rade na drugom kraju svijeta, stoga uvijek napravimo i malu pretragu kako bismo provjerili je li neku našu ideju netko negdje već realizirao.

Koliko su se kreativna rješenja i ponude klijentima promijenila naspram desetljeća ili dva ranije? Danas je iznimno bitno da svaki proizvod ima kvalitetno vizualno rješenje i poruku koju time šalje.

U odnosu na prije, sve je više ubrzano. Osim toga, kao što smo već spomenuli, informacije su nam danas dostupnije i možemo puno više radova pregledati za inspiraciju. Ti su radovi danas sve kvalitetniji, a kako bismo se razlikovali i istaknuli u tom “moru” zanimljivosti, osim uz kreativu, to pokušavamo činiti i kroz produkciju. Pomicanjem granica kod same produkcije dobivamo nešto što još nitko nije izveo. Inovativni proizvod tako stvaramo promišljanjem o izvedbi, odnosno radeći tehnički pomak. Primjerice, tehničko rješenje morali smo pronaći kod projekta za Bazen Rovinj-Rovigno, točnije kako prikazati obješeni ručnik, ili pak kod projekta “Vina Šuran” gdje smo trebali osmisliti kako ukomponirati povećalo u samo pakiranje proizvoda.

Bazen_Rovinj_Tumpic-Prenc_01(Photo_studio Kofol)

 

Interakcijom se stvara emocionalna povezanost

Koliko je važna emocija koju će nositi i izazvati kvalitetno kreativno rješenje?

Jako važna. Upravo je emocija ono što će se ljudima najviše urezati u pamćenje; po tome će pamtiti i čitav projekt. I sama je poruka puno jača ako izaziva neku emociju, pa je to dobar način za doprijeti do ciljane publike. Naša rješenja, kada primjerice pričamo o pakiranju, često uključuju interaktivnost s korisnikom jer smatramo kako se upravo interakcijom stvara emocionalna povezanost, a kod pakiranja to možemo izvesti jer ono, više od bilo koje druge discipline u grafičkom dizajnu, ima svoju trodimenzionalnost. Dakle, ako potrošaču damo priliku za interakciju s proizvodom, više će se emotivno vezati za njega.

Primjerice, za Vina Šuran izradili smo povećalo koje se nalazi na poklopcu kutije, kako bi vlasnik ovog izdanja mogao pročitati skriveni tekst na samoj boci, dok naša etiketa za “Haskap” sadrži prazninu na poleđini, kroz koju se, jednom kada se popije sok, mogu pročitati vitamini sadržani u njemu. Time potrošač bocu ne koristi samo za natočiti vino ili sok, već ima priliku njome se poigrati.

Studio Tumpić/Prenc – sinonim za kreativnu izvrsnost
tumpic-prenc-suran_01B(Photo-Dejan Hren)

Osim navedenog, određenu emociju može probuditi i nešto što nas veže za određeno mjesto ili pak prošlost. Primjer toga je signalizacija koju smo radili za novootvoreni bazen u Rovinju. Posvuda se kao vizualni identitet proteže ručnik, koji, osim što predstavlja predmet koji nam je potreban kako na bazenu, tako i na moru, koje je u ovom slučaju udaljeno tek nekoliko metara, prenosi i “štih” Rovinja podsjećajući na njegove kultne tiramole (odjeća koja se suši rastegnuta između zgrada).

Ima li Studio Tumpić/Prenc neostvarenih želja? Neki poseban projekt s kojim biste se voljeli uhvatiti u koštac, priznanje koje biste voljeli osvojiti?

Zapravo se veselimo svakom novom projektu jer nam daje priliku za bavljenje onime što volimo – kreativnim izražavanjem. Volimo raznovrsne projekte koji testiraju i probijaju naše dosadašnje granice, kao i one koji doprinose kako boljitku klijenta, tako i čitavog društva.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.