Sandra Mihelčić: Poduzetnicama dati službeni status žene poduzetnice

Sandra Mihelčić: Poduzetnicama treba dati službeni status žene poduzetnice

Sandra Mihelčić je za digitalni časopis Ženial otkrila kako je biti hrvatska poslovna žena u tradicionalnom okruženju. Postoje li pomaci u hrvatskom gospodarstvu zadnjih godina i koji je njezin savjet za put u poduzetništvo. Također otkriva kako u njemu uspješno ‘plivati’, pogotovo u izazovno korona-vrijeme

Pripremila: Vedrana Prevendar
Foto : Business Media Group

Sandra Mihelčić već gotovo dva desetljeća sudjeluje u vođenju medijske grupacije za poslovno savjetovanje i medije vezane uz gospodarsku tematiku. Njezino poslovanje i promicanje ženskog poduzetništva rezultirao je brojnim nagradama struke. Što je još bitnije, rezultirao je velikim ugledom među poslovnim ljudima u cijeloj Hrvatskoj, koji često već tradicionalno pohode konferencije Business Media Group-e. Osvrnula se i na nedavne skandale seksualnog zlostavljanja u Hrvatskoj te svađu u hrvatskoj poslovnoj zajednici.

Tijekom karijere u Business Media Group-i pokrenuli ste više poslovnih projekata. Od konferencija, poslovnih nagrada, medija do radionica. Koji je projekt Vaše najdraže ‘dijete’ i zašto? 

Unazad gotovo dvadeset godina koliko sam u medijskom biznisu kroz našu grupaciju, koju suvlasnički i organizacijski vodim zajedno sa suprugom, pokrenuto je jako puno projekata. Neki su opstali od početka do danas. Neki su prodani, neki restrukturirani ili uslijed tržišnih prilika ugašeni. No, prvi projekt, na kojem smo izgradili grupaciju, je izdanje Računovodstvo i porezi u praksi. Internet i tiskano izdanje specijaliziranog časopisa za poreze, računovodstvo i pravo u sklopu kojeg djeluje i stručni call centar.

Kroz njega dnevno odgovorimo na više od dvjesto telefonskih upita naših pretplatnika. Izdvojila bih i projekt dodjele nagrada najboljim hrvatskim prodavačima B2B Superprodavač godine. To su projekti uz koje sam emotivno vezana jer su otvorili brojna radna mjesta te imaju svoj status i ugled na tržištu. Nastali su od nule, bez značajnog početnog kapitala. Od puke ideje, ljubavi i strasti prema stvaranju novih vrijednosti na tržištu.

Poduzetništvo je ljubav, 365 dana u godini, 24 sata na dan. To je stil života, okružen si ljudima koji isto tako razmišljaju. ostali se sami maknu jer nemate zajedničkih interesa.

Prije pandemije ste pokrenuli i projekt iznajmljivanja luksuznih apartmana u Zagrebu, namijenjen zahtjevima poslovnih ljudi. 

Poznata poslovica kaže, kako bi izbjegli rizik poslovanja  „nikad ne držite sva jaja u istoj košari“. To je jedan od najstarijih financijskih savjeta svake poslovne škole. Stoga smo odlučili investirati u jednu sasvim drugu branšu, a to je iznajmljivanje apartmana u Zagrebu. Logičan slijed bio nam je povezati brojne poslovne kontakte koje smo stekli unazad dvadeset godina. Povezati medije i evente koje vodimo s iznajmljivanjem apartmana poslovnim ljudima.

Ozbiljan poslovni čovjek želi isto takav ozbiljan smještaj u Zagrebu, vrhunsku uslugu i brigu. Često se radi o vlasnicima i direktorima uglednih tvrtki, sportskim trenerima ili influencerima. Svi oni poslovno često putuju i žele svoju stalnu „bazu“ u Zagrebu. Oni ne žele smještaj u hotelu, ne žele dnevni najam. Žele svoj mir, diskreciju i anonimnost. Nov, luksuzan namještaj, svoje vlastito parkirno mjesto i uslugu održavanja stana. Upravo to im nudimo. Luksuzan dugoročan najam uz maksimalnu diskreciju i vrhunsku uslugu u novogradnji.

Korona je utjecala na način da su mnogi obavljali svoje poslove iz stanova, a manje iz ureda. Mnogi su pobjegli iz centra Zagreba, u novogradnju. Tako da niti korona, niti potres nisu utjecali na naše poslovanje u ovoj branši. Čak dapače, potražnja je veća od naših kapaciteta.

Kako poslovno preživljavate pandemiju i kako ste se adaptirali na tzv. ‘novo normalno’?

Moram priznati da sam ostala u šoku jer nam je preko noći djelatnost organizacije većih seminara i evenata, doslovno zabranjena. Cijela branša je pogođena, to mi je i danas teško prihvatiti. Navikla sam stalno biti u krugu velikog broja ljudi, družiti se, putovati. No, zdravlje je uvijek na prvom mjestu, stoga treba biti strpljiv i razuman.

Neke edukacije prebacili smo na web edukaciju, neke smo odgodili, a za neke već pripremamo marketing aktivnosti za održavanjem krajem ove godine. Do tada, vjerujem, pandemija će biti pod kontrolom, a život i posao će se vratiti u normalu. S druge strane, druge djelatnosti naše medijske grupacije, uslijed pandemije, posluju uz povećan opseg posla. Posebno u dijelu poreznog i poslovnog savjetovanja, koje se obavlja online ili putem telefona.

Na TEDx-u ste opisali svoj poduzetnički put i dali odgovor na pitanje – kako uspjeti u vlastitom biznisu. Koji su za Vas ključni elementi koje osoba mora imati kako bi krenula u poduzetništvo? Koji je najvažniji da bi se uspjelo?

Za mene, poduzetništvo je uvijek bilo pravi posao, moj prvi i jedini izbor. Mjesto gdje mogu dokazati svoje sposobnosti i znanje, birati ljude s kojima ću raditi. Bez šefa iznad glave, gdje mogu zarađivati koliko želim, trošiti vrijeme kako i s kime želim. Raditi projekte koji me vesele, kreirati svoje slobodno vrijeme. Poduzetništvo je ljubav, 365 dana u godini, 24 sata na dan.

To je stil života, okružen si ljudima koji isto tako razmišljaju. Ostali se sami maknu jer nemate zajedničkih interesa. Za uspjeh u vlastitom biznisu bitno je ne slušati zajedljive komentare okoline, biti uporan i puno raditi. Novac je bitan, ali nije presudan. Ako nema strasti, on se brzo istopi. Strast je ono što pokreće svakog poduzetnika, pa tako i mene.

Državne beneficije značajno bi olakšale i potaknule žene na poduzetništvo. od sufinanciranja troškova vrtića, dadilja, školskih instrukcija, kućnih pomoćnica i sl.

Vi ste i EU ambasadorica ženskog poduzetništva u Hrvatskoj. U čemu je važnost promicanja ženskog poduzetništva u najmlađoj članici? 

Jedna sam od ambasadorica ženskog poduzetništva. Priznanje koje sam dobila od potpredsjednika Europske Komisije 2010. godine u Bruxellesu. Žensko poduzetništvo je specifična, osjetljiva kategorija. Svugdje se u svijetu od žene očekuje da bude super žena-supruga, učiteljica, majka, kućanica, poduzetnica, kći, prijateljica. Uz to, očekuje se da ima ženske atribute, da bude lijepa, njegovana, ženstvena sa stilom, što je u praksi jako teško izvedivo.

Stoga, bitna je međusobna podrška i potpora. Smatram kako žene ne bi trebale jedna drugoj biti vuk. Trebale bi biti podrška, koju često u krugu svoje obitelji nemaju. Još uvijek nije prirodno, niti u mentalitetu, da žena zarađuje više od muškarca. Da bude prisutna u medijima kao vrhunska menadžerica ili poduzetnica. Iako, vidim značajne pomake u odnosu na prije dvadesetak godina. Žene se udružuju, pokreću velike projekte, bave se politikom. Bore se za poziciju na tržištu i to me jako veseli. Mnogi mediji govore o ženskom poduzetništvu. Radi se na edukaciji i potpori, pomaka definitivno ima. Mislim da je danas puno lakše, nego kad sam ja započinjala.

Poduzetništvo nije hir, nije alternativa za nekoga tko traži posao. nije nešto čime se baviš dok ne nađeš „pravi“ posao.

Poduzetnicima je teško u Hrvatskoj. Pogotovo ako su mali i ne mogu si priuštiti skupe odvjetnike koji im krče put kroz administrativnu šumu birokratskih propisa. Mislite li da su svi poduzetnici u istom sosu zbog toga? Ili žene u Hrvatskoj imaju dodatne prepreke i dalje?

Birokratske prepreke ne poznaju spol, no možda ih žene lakše prebrođuju jer su sklone multitaskingu. Istovremeno možemo obavljati više zadataka, barem meni to nije problem. Vjerujem da bi se poduzetnicama moglo dodatno olakšati na način da dobiju službeni status žene poduzetnice. Ona koja je otvorila svoju tvrtku/obrt, ona koja zapošljava, otvara radna mjesta i puni državnu blagajnu. Koja je puno puta uz sve navedeno i majka.

Razne državne beneficije značajno bi olakšale i potaknule žene na poduzetništvo. Ne samo u vidu edukacije, već i raznih drugih beneficija. Od sufinanciranja troškova vrtića, dadilja, školskih instrukcija, kućnih pomoćnica i sl. To su sve troškovi koje sam uvijek osobno plaćala i dan danas ih plaćam. Tako se u potpunosti mogu posvetiti poslu, isplaćivati plaće i puniti državnu blagajnu.

Nikad osobno nisam doživjela seksualno uznemiravanje. Neke situacije su me uvrijedile, no nisam ih smatrala vrijednim moje pažnje.

Vi ste žena, majka, poduzetnica. Koja je Vaša tajna uspješnog balansiranja i ispunjenja svih aspekata života? 

Bitno je ostati čist u glavi, smiren i koncentriran. Ne reagirati na stres, iako je često to nemoguće. Moj recept, uz navedeno, je imati odličan tim suradnika. Radim s istim timom već skoro dvadeset godina. To su ljudi koji su mi poput obitelji, neizmjerno sam zahvalna na povjerenju i lojalnosti tima s kojim radim. Uz to, bitno je imati zdrav, smiren, obiteljski život. Nemoguće je ostvarivati značajne poslovne rezultate ako se vodi raskalašen život, ako nemaš svoje utočište i podršku najuže obitelji.

Osim što radite na sebi u poslovnom i intelektualnom smislu, uz sve uspijevate i održavati vidnu fizičku spremnost. Kako se motivirati, pogotovo u ovo vrijeme zatvorenih teretana i sportskih dvorana?

Fitnessom se bavim unazad pet godina, tijelo je tražilo promjenu i ja sam je našla u dizanju utega. Trenutak kad uđem u fitness centar, zagrijem tijelo i započnem trening u okruženju isto takvih ljudi, izbacim iz sebe sav stres i negativizam. Za nagradu sam dobila zdravlje i utegnuto tijelo. Obzirom da su treninzi u zatvorenim prostorima nedavno bili zabranjeni, bila sam ih zamijenila brzim hodom oko jezera Jarun. Šest i pol kilometara čiste uživancije na svježem zraku nije loša alternativa.

Možete li nam otkriti Vaš idući poslovni projekt, što Vam je u planu?

Ideja za novi poslovni projekt dođe neplanski, kao splet okolnosti, biti u pravo vrijeme na pravom mjestu. To se nikad ne zna, niti se može planirati. Treba osluškivati tržište i pravovremeno reagirati. Sigurno je još puno aktivnosti ispred naše medijske grupacije.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ads