MIRET – tenisice nevidljive prirodi

MIRET - tenisice nevidljive prirodi

Upoznajte MIRET- predvodnike revolucije u održivoj obući.

Pripremila: Stella Ćaleta
Foto: Hrvoje Boljar, Nikola Zelmanović

„Obuća je izuzetno velik ekološki problem o kojemu se ne priča i kojega je rijetko tko svjestan.“, govore nam braća Boljar. I u pravu su. Godišnje se proizvede 20 milijardi pari plastične i kožne obuće, a proces proizvodnje i sam proizvod neodrživi su i štetni za okoliš.

To je ukupno 16 milijuna tona nerazgradivog otpada koji završi u odlagalištima. No, naprosto nismo imali alternativu, pravdamo se – sve do sad. Upoznajte MIRET- predvodnike revolucije u održivoj obući.

ROĐENA IZ BUNTA

Kupujući najnoviji par tenisica obično ne razmišljamo o tome da su napravljene od plastike koja u okolišu može ostati tisućama godina ne razgradivši se. Ili od kože koja, razgrađujući se, u okoliš ispušta štetne kemikalije. Procesi proizvodnje često se odvijaju na drugim kontinentima, daleko od očiju javnosti, što znači da ste svijest o njezinoj štetnosti za okoliš razvili jedino ako ste sami o tome razmišljali.

No, Hrvoje i Domagoj Boljar, poduzetnici s desetogodišnjim iskustvom u industriji proizvodnje obuće, iz prve su ruke vidjeli sve što ta industrija nudi, uključujući i njezinu skrivenu stranu – the good, the bad, and the ugly. MIRET je njihov najnoviji projekt rođen koliko iz revolta prema onome čemu su svjedočili, toliko i iz ljubavi prema prirodi.

Braća Boljar: ”Želimo biti predvodnici revolucije u održivoj obući.“

CLEAN TECH NEVIDLJIV PRIRODI

„Klasična obuća ne može se reciklirati jer je napravljena od desetak različitih materijala koji se ne mogu razdvojiti,“, pojašnjavaju nam, „Dok se, na primjer, stolica napravljena od jedne vrste plastike vrlo lako reciklira. Dakle, plastika je izvrstan materijal, no iznimno je bitan način na koji se ona koristi.

Koža, s druge strane, ima mnogo više negativnih implikacija.“ MIRET tenisice, za razliku od obuće na koju smo naviknuli, napravljene su od prirodnih materijala, bez naftnih derivata, plastike, štetnih kemikalija, skoro u potpunosti biorazgradive, ali opet trajne. Uz sve to – razvijene su i proizvedene u Hrvatskoj.

„Cijela poanta MIRET tenisica je da smo korisnicima prvi put omogućili kupnju i korištenje proizvoda koji manje šteti okolišu. Stvorili smo alternativu, a to je nešto što im do sada nije bilo dostupno.“, govore nam braća.

MIRET - tenisice nevidljive prirodi
MIRET - tenisice nevidljive prirodi

JABUKA, STABLO, CIPELA

Domagoj je, radeći s nekim od najprestižnijih modnih brendova u svijetu ali i vodeći vlastito poduzeće s više od sto zaposlenih, skupio zavidno iskustvo u internacionalnom poslovanju. Hrvoje je pak zadužen za dizajn i razvoj obuće, a iskustvo je i sam gradio vodeći odjele dizajna i razvoja internacionalnih brendova.

Skupa rade oduvijek, stoga ne čudi što se savršeno nadopunjuju. Obućarstvo je zapravo obiteljski biznis koji su preuzeli od oca, a potom gradili i usavršavali. Nije svaki projekt u koji su krenuli bio uspješan, ali od oca nisu naslijedili samo know-how i infrastrukturu. Od njega su dobili ono najvažnije – svijest o tome da su pogreške samo koraci prema uspjehu.

Svaki korak koji su poduzeli nužno je vodio prema MIRET projektu, a svaki uspješan ili neuspješan korak njihova oca iznimno cijene jer su iz njih učili, ističu.

„Iskustvo i upornost koje je u nas usadio naš otac, temelj su našeg odnosa prema projektima. On nam je dozvoljavao da budemo hrabri, kao što je i on bio, da donosimo odluke i nije se ljutio kada bismo pogriješili jer je znao da su pogreške i krive odluke sastavni dio učenja i napretka.“, kažu braća.

Obućarstvo je zapravo obiteljski biznis koji su preuzeli od oca, a potom gradili i usavršavali.

ZDRAVA KONKURENCIJA

Da razviju svoju prvu biorazgradivu tenisicu trebalo im je punih pet godina, a sam proces bio je težak i financijski zahtjevan. Kad su shvatili da se ne mogu osloniti na proizvođače materijala iz obućarske industrije, tražili su partnere čija je okosnica ekologija i održivi razvoj. Nakon toga bilo je potrebno razvijati i testirati materijale koji zadovoljavaju kriterije potrebne za obuću – nešto što prije nitko nije uspio.

Kad bi bilo lako proizvesti materijal koji će biti razgradiv nakon odlaganja, a dok se nosi čvrst i udoban, vjerojatno bi se tome većina proizvođača okrenula. Boljari su u tom pogledu lideri, iako se s rastom osviještenosti o važnosti ekologije javlja i zdrava konkurenci- ja. „To je dobra stvar.“ komentiraju, no ističu kako gotovo svi koriste “greenwashing” u svojim kampanjama, što zbunjuje i zavarava korisnike.

MIRET - tenisice nevidljive prirodi

Greenwashing je ono što se događa kad održivost i zelene politike ostanu na odjelima za odnose s javnošću umjesto da postanu istinski biznis model, što ne samo da ima negativan utjecaj na okoliš, već narušava i povjerenje kupaca u tržište. Stoga, „moramo se dodatno potruditi kako bismo pokazali koliko je naša tenisica naprednija od ostalih.“, dodaju braća.

VIŠE OD TENISICE – STAV I PORUKA

A naprednija od ostalih doista i jest. U proljeće 2020. godine planiraju lansiranje najodrživije tenisice na svijetu. Riječ je o najnovijoj generaciji tenisica napravljenoj gotovo u cijelosti od materijala prirodnog podrijetla, čime su povećali postotak biorazgradivosti. Udobne, zdrave i iznimno izdržljive, MIRET tenisice uspješno će zamijeniti plastičnu i kožnu obuću te će kao takve imati najmanji mogući utjecaj na okoliš.

Svaki korak koji su poduzeli nužno je vodio prema MIRET projektu, a svaki uspješan ili neuspješan korak njihova oca iznimno cijene jer su iz njih učili, ističu.

„MIRET tenisica pruža korisniku osjećaj zadovoljstva jer čini dobro i sudjeluje u stvaranju bolje budućnosti. Ona nije samo proizvod – već stav i poruka.“, pojašnjavaju braća ono što je u srži privlačnosti njihovog proizvoda.

„Nerijetko bi kupci naknadno kupili još nekoliko pari u drugim bojama, kupili tenisice za cijelu obitelj, preporučili prijateljima, cimerima, kupovali ih kao poklone. No najdraži nam je komentar jedne djevojke koja je rekla da su joj MIRET tenisice najdraži komad u ormaru zbog toga što predstavljaju.“

PUT DO INOVACIJE

Unatoč izvrsnom feedbacku, braća iskreno kažu kako su im puno važniji bili negativni komentari. „Sve smo ih analizirali i iskoristili za razvoj nove usavršene verzije tenisice. Ta nova tenisica i iskustvo koje smo sakupili u 2019-oj bit će temelj MIRET crowdfunding kampanje koju ćemo lansirati u proljeće 2020. u cijelom svijetu. Izuzetno smo uzbuđeni zbog toga.“

MIRET - tenisice nevidljive prirodi

Osim podrške javnosti, vjetar u leđa dali su im i Zagrebački ZICER te Climate-KIC, najveći europski akcelerator za ekološki osviještene startupove. “Bez takve investicije, mentorstva i valorizacije nepristranog tijela, tržišne inovacije mladih poduzetnika bile bi gotovo nemoguće“, naglašavaju Boljari i dodaju kako je najveća prepreka koja koči inovatore upravo izvor financiranja.

“Iznimno bitna stavka jest procijeniti ima li sama inovacija tržišnog smisla, a to je entuzijastičnom inovatoru teško objektivno sagledati i procijeniti. Okrutna realnost jest da samo 10% startupova uspije.“

ISTINSKA PROMJENA NA BOLJE

Na kraju svega, kažu da im je ipak najveći izazov osvijestiti javnost o štetnosti obuće koju nose na nogama. Svijest o ekologiji ubrzano raste, što im olakšava posao, a svojim primjerom pokazuju da postoji kvalitetna alternativa. „Želimo biti predvodnici revolucije u održivoj obući.“, odlučno su zaključili.

Ako želite kompenzirati svoj negativan utjecaj na okoliš, ne morate saditi drveće, pojašnjavaju nam za kraj. Potrebno je zaustaviti zagađenje okoliša. A braća Boljar to i rade. One shoe at a time.

Tags:

  • Show Comments (1)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.