”Muzejima više nije mjesto u muzeju”

Muzejima više nije mjesto u muzeju

Muzejima više nije mjesto u muzeju? Nismo sigurni jeste li znali da naša metropola broji više od 30 muzeja, ali sigurni smo da su nove generacije promijenile percepciju o njima u zadnjih nekoliko godina. U mnoštvu različitih, sa sve zanimljivijom ponudom, postaje sve teže odlučiti se kojemu pružiti priliku da nas oduševi.

Pripremila: Marina Vardić
Foto: Muzej iluzija – Petar Santini
         Muzej čokolade – Leon Božić

Muzejski vremeplov

Vratimo se za početak u bližu prošlost i prisjetimo se što smo mislili o tim kulturnim ustanovama koje nas prvenstveno mogu informirati i podučiti o toliko toga. Mnogi bi rekli da su posjete muzejima obožavali i prije, ali velik je broj i onih koji ih ne pamte kao zanimljive aktivnosti već isključivo kao obvezu prema školi.

Velebna zdanja zgrada koje zastrašuju svojom  veličinom i strogoćom, činjenica da se traži koncentracija, slušanje i gledanje bez ikakvog dodirivanja (koje je striktno zabranjeno), brojni detalji iz povijesti koje u našem najgorem scenariju prepričava vodič jednoličnom intonacijom, razlozi su zbog kojih publika nije bila uvijek raznolika.

Muzejima više nije mjesto u muzeju

Tu negdje dogodio se preokret. Percepcija muzeja se promijenila, ponuda je drugačija i danas rado slobodno vrijeme provodimo s cijelom obitelji u nekom od muzeja u našem gradu. Na pitanje kada se desio BUM kojim su muzeji postali cool mjesta koja posjećujemo, odgovor se vjerojatno djelomično krije u osnivanju novih, manjih modernijih muzeja.

Muzeja koji su posjetiteljima htjeli ponuditi informacije o stvarima koje ih zanimaju, ali kroz neobične teme, na zanimljiv i zabavan način i ono najvažnije interakciju. Sada napokon u muzejima nešto smijemo i dotaknuti!

Percepcija muzeja se promijenila, ponuda je drugačija i danas rado slobodno vrijeme provodimo s cijelom obitelji u nekom od muzeja u našem gradu.

21. stoljeće

Jedan od popularnijih zagrebačkih muzeja svakako je Muzej iluzija. Neobičan muzej koji svojim postavom privlači velik broj posjetitelja nezaobilazno je mjesto onih koji traže spoj zanimljivog, kreativnog i edukativnog.

„Kombinacija utjecaja emisije Brain Games na National Geographicu, putovanja i istraživanja dovela nas je i do ideje o Muzeju iluzija“, ističe direktor muzeja Roko Živković. Poznato je da je od ideje ipak važnija realizacija, a ekipa muzeja je 2015. godine svoju odlučila pretvoriti u hrvatski brend poznat kao Muzej iluzija.

Muzejima više nije mjesto u muzeju

Još jedno novo IN mjesto u Zagrebu svakako je novootvoreni Muzej čokolade. Što bi moglo biti loše u ovoj muzejskoj poslastici teško je za pretpostaviti, ali degustacija i čokoladne ulaznice osvajaju svakoga, a kada im još pridružite zanimljive eksponate i priču o čokoladi od 3000. godine pr. Kr. do danas dobijete vrlo zanimljiv koncept. Ideju za otvaranje prvog Muzeja čokolade u Hrvatskoj dobio je bračni par koji je inače zaljubljenik u tu slasticu.

„Vraćajući se autom iz Praga, gdje smo također posjetili jedan muzej čokolade, počeli smo razgovarati kako bi za nas izgledao idealan koncept muzeja čokolade. I tako je cijela priča krenula prije godinu dana“, s ponosom prepričavaju Ružica Božić Cerovac i suprug Domagoj.

Muzejima više nije mjesto u muzeju
Zašto su muzeji IN mjesta?

No što se to krije u muzejima 21. stoljeća da su postali popularna mjesta za izlaske, i da jedva čekamo otvorenje novih? Iz muzeja Iluzija vole reći da je ključ njihova uspjeha iskustveni užitak za sva osjetila te odmak od svakodnevice uz odličan tretman od strane muzejskog osoblja.

„Rado posjećujemo muzeje koji se trude oko svojih posjetitelja, koji inzistiraju na edukaciji upakiranoj u zabavu, gdje je naglašen interaktivni koncept, gdje je moguće propitkivanje i fotografiranje viđenog”, dodaje direktor Roko.

Muzej iluzija – neobičan muzej koji svojim postavom privlači velik broj posjetitelja nezaobilazno je mjesto onih koji traže spoj zanimljivog, kreativnog i edukativnog.

S druge strane Muzej čokolade traži od posjetitelja aktivno sudjelovanje, odmičući ih od pasivnosti u razgledavanju nekoliko zbirki. Ono po čemu se Muzej čokolade razlikuje je prije svega degustacija omiljene poslastice. Prženo zrno kakaa, tamna, mliječna, bijela i ruby čokolade kao i žlica za kušanje čokoladnog likera i tekuće tamne, mliječne i bijele čokolade čekaju svakog posjetitelja u degustacijskoj kutijici koja funkcionira kao ulaznica.

”Specifičnost muzeja su točke na kojima se možete fotografirati, kao npr. ona s krunom poznatog asteškog kralja Montezume II ili točka u kojoj ste pozvani sjesti na rokoko dvosjed smješten u sobi sa zbirkom posebnog porculana i pratećih predmeta koji su se izrađivali posebno za pripremanje i posluživanje kakaa”, naglašavaju iz muzeja.

Muzejima više nije mjesto u muzeju
Knjiga dojmova

Zadovoljni posjetitelji koji iz muzeja odlaze prepuni dojmova, prepričavajući doživljaje i ne skrivajući oduševljenje, krajnji je cilj svakog muzeja. A sve te zanimljive crtice iz posjeta, razmišljanja, pohvale ili kritike mogu se pronaći u muzejskim knjigama dojmova.

Zadovoljni posjetitelji koji iz muzeja odlaze prepuni dojmova, prepričavajući doživljaje i ne skrivajući oduševljenje, krajnji je cilj svakog muzeja.

„Vesele nas dojmovi koje upisuju najmlađi, primjerice dječak  Niko nam je napisao da je bilo ‘iluzitastično’, i da je poruka na majici iz muzejskog shopa „don’t grow up it’s a trap“ potpuno istinita.

Zaključio je rečenicom da za njega još nema brige, jer mu je tek 11 godina“, s ponosom prepričava Roko iz Muzeja iluzija. Dodaje kako ih takve i njima slične poruke vesele, nasmiju, ali i drže u fokusu kako bi svakim danom bili sve bolji.

Iz Muzeja čokolade izdvojili su komentar gospođe koja je muzeju poklonila jednu kutijicu čokolade koja ju podsjeća na djetinjstvo, a potaknuti njezinom pričom pronašli su kutijicu takve čokolade iz 1939. g.

„U nedavnom posjetu muzeju pohvalila je naš postav i ideju da izložimo njezinu slatku priču iz djetinjstva koja ju je pratila kroz život“, veselo prepričavaju. Ono čime se djelatnici Muzeja iznimno ponose je da „ljudi izlaze s osmjesima na licima tako da nam se čini da je naša ideja da napravimo muzej čokolade čiji se obilazak temelji na doživljaju za sada itekako uspjela“.

Muzejima više nije mjesto u muzeju

Sa desecima eksponata, iluzija u kojima možemo doživjeti nemoguće, čokolada koje će nam priuštiti pogled ”ružičastih naočala”, ti muzeji pomiču granice muzeja kao ustanove koju smo do sad znali.

U muzeju se u 21. stoljeću slave rođendani i doživljavaju nezaboravna vizualna i osjetilna iskustva, laboratoriji unutar muzeja, kronološki koncipiran ili muzej kao tematski park za obilazak s okusom čokolade ili iluzije…to je muzej današnjice.

Muzejima više nije mjesto u muzeju
Muzejima više nije mjesto u muzeju

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.