Violeta: Inovacijom do bolje budućnosti

Violeta Dual Purpose for a Higher Purpose

Novo pakiranje Violeta toalet-papira niste mogli ne primijetiti, što se rijetko može reći za proizvod toliko svakodnevan kao toalet-papir. “Dual purpose for a higher purpose” slogan je otisnut na ambalaži. Pakiranje je po svemu uobičajeno, osim jednostavne intervencije – dodana je vezica kakvu smo naviknuli vidjeti na vrećama za smeće. Tako smo dobili prvi toalet- papir s misijom.

Pripremila: Stella Ćaleta
Foto: Violeta d.o.o.

O kakvoj misiji je riječ? Smanjiti ukupnu proizvodnju otpada na godišnjoj razini za preko 10 tona. “To je možda mali korak, ali je prvi u odgovornom smjeru”, dodaje Marko Ćorluka, generalni direktor Violete. No, ovaj ne-tako-mali korak poprilično je uzburkao vode. Dizajn pakiranja nastao u suradnji s agencijom Saatchi&Saatchi Hrvatska dosad je osvojio nekoliko prestižnih regionalnih i međunarodnih nagrada, a reakcija javnosti više je nego pozitivna.

Jednostavnost genijalnog dizajna

Razmišljanje je vrlo jednostavno: kada već bacamo ambalažu, zašto je ne bismo iskoristili kao vreću za smeće?” otkriva Marko. No, najbolje ideje gotovo uvijek su vrlo jednostavne i autentične. Dodavanjem vezice na ambalažu Violeta je efektno utjecala na razvoj svijesti o pretjeranom zagađenju okoliša plastikom.

Violeta Dual Purpose for a Higher Purpose
Dizajn pakiranja nastao u suradnji s agencijom Saatchi&Saatchi Hrvatska dosad je osvojio nekoliko prestižnih regionalnih i međunarodnih nagrada, a reakcija javnosti više je nego pozitivna.

Svijet godišnje proizvede preko 300 milijuna tona plastičnog otpada, a polovica proizvodnje odlazi na jednokratnu plastičnu ambalažu. Za usporedbu, to znači da godišnje proizvedemo plastičnog otpada u težini cjelokupne ljudske populacije – otpada koji se nikada neće potpuno razgraditi. Pakiranja koja iskoristimo samo jednom, nastavljaju zagađivati mora, oceane i tla tisućama godina nakon nas.

U Violeti su svjesni tog problema. “Pakiranja i ambalaže osuđene su da završe u smeću. Ako je to tako, zašto ih onda i mi sami ne bismo iskoristili kao vreće za odlaganje otpada? Nadamo se da će ovaj primjer potaknuti i druge proizvođače da počnu razmišljati o utjecaju njihove ambalaže na okoliš, a potrošače da razmišljaju o iskoristivosti svake ambalaže kao sredstva za odlaganje otpada jer takvih mogućnosti ima na pretek”, ističe Marko i dodaje kako je ovo tek prvi u nizu proizvoda kojima planiraju povećati svijest javnosti o ovoj temi.

Marko Ćorluka, generalni direktor Violete
Marko Ćorluka, generalni direktor Violete

Zero waste cilj

Violetina misija je stvarati visokokvalitetne proizvode i usluge čineći svakodnevni život boljim i jednostavnijim, bez ugrožavanja za buduće generacije, poručuje Marko. Doznajemo kako upravo zaštitu okoliša vide kao temeljni stup održivosti njihove industrije, dobrobiti potrošača i šire zajednice.

Da su zaista posvećeni toj misiji dokazuje i izgradnja tvornice deterdženata u Grudama, BiH, koja je u potpunosti samoodrživa. “Ta tvornica posluje po principu zatvorenog energetskog kruga. Ekološki orijentirana proizvodnja podrazumijeva vlastiti izvor vode, solarno energetsko napajanje i potpunu efikasnost s 0% otpadnih voda”, pojašnjava Marko. Osim toga, stalno ulažu u nove strojeve i moderne proizvodne tehnologije, s ciljem energetski učinkovitog rada, lakšeg identificiranja i otklanjanja razloga za gubitak ili prekomjerni utrošak energije.

Društveno odgovorno poslovanje za njih nije trend, već nešto na čemu su radili od samih početaka. Svoju održivost temelje na tri glavna stupa – ljudima, okolišu i rezultatima poslovanja.

Društveno odgovorno poslovanje prema prirodi uključuje cijeli lanac, od ljudi, zajednice, odabira dobavljača i na kraju finalnog proizvoda. Samo na taj način možemo dalje snažno graditi kulturu održivosti kao stvarnu promjenu, a ne samo jedan trend o kojem se trenutačno puno priča. Nadamo se da smo pozitivan primjer i motivacija za druge”, napominje Marko.

Najpoželjniji poslodavac u BiH

Violeta je svjesna kako velike tvrtke mogu imati snažan pozitivan utjecaj na zajednice u kojima djeluju. Baš zato nije neobično što organiziraju različite humanitarne akcije za zaštitu ugroženih skupina, a mladima nude programe prakse, kao i stipendije za najbolje studente. U BiH su prošle godine, zahvaljujući svemu tome, osvojili nagradu za najpoželjnijeg poslodavca u proizvodnom sektoru.

Društveno odgovorno poslovanje prema prirodi uključuje cijeli lanac, od ljudi, zajednice, odabira dobavljača i na kraju finalnog proizvoda. Samo na taj način možemo dalje snažno graditi kulturu održivosti kao stvarnu promjenu, a ne samo jedan trend o kojem se trenutačno puno priča.

“Smatramo da o kvaliteti ljudskih potencijala ovisi uspjeh cijelog sustava. Stoga smo okrenuti ka ljudima, njihovom rastu i napretku”, tumači Marko. Zaposlenicima nude kontinuirano daljnje usavršavanje kroz razne eksterne i interne edukacije, radionice treninge i team buildinge. Osigurali su im i godišnje sistematske preglede, kao i neograničenu mogućnost korištenja teretane. Svim djelatnicima koji dobiju dijete osiguravaju jednogodišnju zalihu Air Dry pelena i vlažnih maramica. Važno im je što njihovi zaposlenici misle i osjećaju, pa provode periodična ispitivanja zadovoljstva djelatnika i organizacijske klime kojima stječu uvid u moguća poboljšanja.

Briga o zadovoljstvu i zdravlju zaposlenika, odnos temeljen na poštovanju kako prema zaposlenicima, tako i partnerima, kupcima i klijentima, osnova je svega. Pod krovom Violete su i tvrtke koje se bave maloprodajom, ugostiteljstvom, hotelijerstvom, rekreacijom i sportom, ali i dom za starije te Montessori vrtić. Ove naizgled nepovezane djelatnosti spajaju ista načela poslovanja. “Isto tako, pravilo je da sva navedena područja iz godine u godinu rastu u skladu s planom i da je svako područje poslovanja održivo samo za sebe”, otkriva Marko.

Hrabri toalet-papir

Svjesni svog dosega i utjecaja na društvo, nakon papira s misijom, a opet u suradnji s agencijom Saatchi&Saatchi Hrvatska, nedavno su predstavili  još jedan zanimljiv projekt – hrabri toalet-papir.

U usporedbi s ostalim europskim zemljama, Hrvatska je na dnu ljestvice preživljavanja oboljelih od raka debelog crijeva. Iza nas je samo Rusija od ukupno 30 zemalja koje se prate. Zabrinuti zbog takvog stanja, zajedno s ostalim partnerima projekta, sastali smo se s prof. dr. Nevenom Ljubičićem u prostorijama dm-a. U krugu sudionika sastanka zaključeno je da je potrebno poraditi na informiranosti građana o samom načinu prevencije kao i na odazivu na besplatne kontrole koje nudi nacionalni program i Hrvatsko gastroenterološko društvo”, pojašnjava Marko.

Violeta hrabri toalet papir
Rak debelog crijeva, kada je otkriven na vrijeme, izlječiv je u više od 90% slučajeva. Upravo je to temeljna poruka novog hrabrog toalet-papira.

Rak debelog crijeva, kada je otkriven na vrijeme, izlječiv je u više od 90% slučajeva. Upravo je to temeljna poruka Violetine komunikacijske kampanje. Pakiranje sadrži poster kojim žele educirati javnost o važnosti uočavanja problema na vrijeme, doznajemo. “Savjetujemo svima da se obrate svojem liječniku opće medicine ako primijete krv u stolici ili ako je stolica mekša duže od 20 dana. Nadamo se da ćemo opravdati povjerenje koje su nam ukazali iz Hrvatskog gastroenterološkog društva i pomoći u ostvarenju krajnjeg cilja, a to je smanjenje smrtnosti od ove bolesti”, otkriva Marko.

Misija: inovativnost

Jasna vizija, upornost, odricanje i odlučnost pomogli su im u suočavanju s izazovom uzrokovanim pandemijom. “U prijašnjim vremenima morali smo raditi puno više od konkurencije da bismo bili bolji. Danas moramo puno razmišljati i koristiti prednosti koje nam pruža vrijeme u kojemu živimo”, poručuje Marko.

Ono čemu Violeta u konačnici teži, saznajemo, jest pronaći točku razlikovanja u odnosu na konkurenciju. “Težimo ka tomu da svakim danom budemo bolji, zanimljiviji i inovativniji u stvaranju proizvoda, novih iskustava, pronalasku kreativnih dizajnerskih rješenja i komunikaciji s krajnjim potrošačem. Stoga nam je zadovoljstvo potrošača na prvom mjestu”, zaključuje Marko.

Preko tisuću zadovoljnih radnika u nekoliko zemalja regije, kao i tisuće zadovoljnih potrošača, daju naslutiti da su na pravom putu.

Tags:

  • Show Comments (1)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.