Zašto volimo LOLA.tees?

LOLA dobije sve što naumi

Razgovarala: Adela Juhas
Foto: Emma Sukalic, Ana Lukenda, JB Studio Photo

Pokrenuti vlastiti brend u modnoj industriji, danas se s razlogom može pojmiti kao izuzetno hrabar poduhvat. Naime, u moru kreativnih proizvoda (popularnih ili onih nešto manje popularnih), važno je doprijeti do kupca nekom posebnom pričom, izdvojiti se iz konkurencije posebnim stilom i u konačnici probuditi emocije široke publike. Osim što je krenuti u takvo što hrabro, a prilagoditi se najnovijim trendovima zahtjevno, uspjeti na tome putu je nešto o čemu mnogi tek sanjaju, čak i nakon ohrabrenja. No, kada uspijete i u cijeloj regiji, moguće je da ste dobili i nešto više od samog ostvarenja sna. Donosimo inspirativan intervju i priču o kul trendu LOLA.tees, brendu prepoznatom u nekoliko zemalja, koji su pokrenule dvije prijateljice iz Ljubuškog u Bosni i Hercegovini Helena Bilić i Jelena Džolić Zadro.

Kao i kod mnogih, početak čini jedan proizvod koji je napravio „bum“ na tržištu, a u ovom slučaju to je model majice Lola.

Modni brend koji se uspješno predstavio na području regije te „zapalio“ srca ponajprije djevojaka, a onda i ostale publike – pokrenule su dvije kreativne djevojke iz Ljubuškog.

Možete li nam se predstaviti i reći kako ste došle na ideju za ovaj brend?

Helena: Hvala Vam. Jelena i ja smo prijateljice još od osnovne škole i uvijek smo na određen način ‘’kreirale’’ kako svoje dnevne tako i kreacije za neke posebnije prilike. Posložilo se da smo imale zajedničke hobije, u prvom redu fotografiju. U sve se uklopilo i Jelenino istraživanje grafičkog dizajna i jednostavno je nastala naša prva Lola – onesize model majice sa zanimljivom porukom. Majice su izazvale veliko zanimanje što nas je nagnalo da istražujemo i ponudimo puno više i bolje.

Kako je nastalo ime LOLA.tees?

Jelena: Lola je kod nas u Hercegovini uvriježen naziv za bećare, veseljake, skitnice i jake ljude, “lolati se” također po novom ‘’Ričniku zapadnohercegovačkog govora’’ (Ante Kraljević) predstavlja – skitnju, hodanje bez žurbe te se jako uklapa i u onu našu početnu ideju da Lolanje predstavlja nešto opušteno i neopterećeno. Tražili smo zvučan i pamtljiv naziv i tako ga dobili, a tees – je naravno engleska inačica majica.

„BUM“ MAJICA

Upitali smo djevojke i koji su proizvodi činili brend u početku, a što sve proizvode danas. Kao i kod mnogih, početak čini jedan proizvod koji je napravio „bum“ na tržištu, a u ovom slučaju to je prethodno spomenuti model majice Lola. Ovaj je model pobudio toliki interes među kupcima da su, baš kako bi svatko tko pokrene ovakav biznis i poželio, kupci počeli tražiti proizvode s vlastitom sugestijom natpisa. Potom je proširena i ponuda modela pa danas broje preko 100 različitih modela. Svi su modeli za žene, neki od njih u dječjim varijantama za curice, a za muškarce mogu ponuditi T-shirte te različite vrste duksica. Proizvodnja je dakle u početku bila bazirana na standardnim majicama, a danas djevojke u skladu s trendovima i zahtjevima kupaca kreiraju različite modele haljina, suknji, šorceva. Čak su nedavno napravile i prvi model Lola hlača.

Jeste li pri realizaciji ideje ikad započele svoje poslovanje s ciljem da jednog dana razvijete brend?

Helena: Prva Lola izrađena je zapravo za vlastite potrebe i kako smo imali puno upita prijatelja i poznanika, odlučile smo iste ponuditi putem stranice ‘’Cvijetak Zanovijetak’’ za koju možemo reći da je bila preteča Lolama, a izrađivala sam cvjetne broševe, koji su isto tako izazvali interes. Tim putem krenulo se s Lolom, a samo smo možda sanjale da će nam hobi postati primarno zanimanje.

Jesu li vam pritom i strani brendovi i/ ili modni dizajneri služili kao svojevrsna inspiracija?

Jelena: Možda najviše Carrie Bradshaw ako ćemo iskreno. Osobno sam bila veliki fan ‘’Sex and the City’’ i uvijek sam se igrala modom, modnim dodacima i trendovima, a Carrie je u to vrijeme vladala malim ekranima, pa moram priznati da je ista imala utjecaj i na moju, odnosno našu inspiraciju.

MODELI OD 0-77

Možda najveću popularnost djevojke su stekle simpatijama žena koje su majice jedinstvenog dizajna kupovale za sebe i svoje kćerke. Zanimalo nas je tko je zapravo ciljna skupina i kome su sve namijenjeni njihovi proizvodi. Međutim, djevojke su nas u tom iznenadile. Naime, kako je Helena podijelila s nama, „kada smo se konačno upustile u Lole kao naš primarni posao, i samom izradom prve onesize Lole, rekle smo si da se nećemo ograničavati dobnom skupinom, tako da smo oduvijek govorile od 0-77“. Ponudu su kasnije proširile na način da se kroz različite modele kod njih mogu pronaći svi – i curice i gospođe, a postoje i obiteljski setovi koji proizvođačicama predstavljaju određenu vrstu priznanja i pažnju posvećenu, kako tvrde, „za sve nas ipak primarnoj skupini – obitelji“.

Koje su specifičnosti vaše proizvodnje u odnosu na druge brendove i proizvodnje maštovitih majica?

Jelena: Personalizacija je osnovna stavka u našem radu. Svaki kupac je u mogućnosti birati materijal određenog modela, boju; ukoliko je u pitanju natpis, također ide po želji. Iako imamo formirane krojeve za određene veličine, uvijek smo na raspolaganju za prilagođavanje dimenzija i kupac praktično dobiva priliku da sam kreira vlastiti model Lole. Naravno, ne možemo uvijek sve želje ispuniti, ali trudimo se biti maksimalno pristupačni željama kupaca.

ZAŠTO IH VOLIMO?

Što komunicirate svojim brendom, koje vrijednosti prepoznaju vaši kupci i nastavljaju vas vjerno pratiti?

Helena: Možemo reći da smo kroz ovih šest godina dobili zaista veliki broj stalnih kupaca, a iznenađeni smo i brojem novih upita i pratitelja. Mislimo da su kvaliteta na kojoj konstantno radimo i spomenuta personalizacija dva najbolja ‘’predstavnika’’ Lola.

MODA NA BALKANU

Biste li modnu industriju na našim područjima ocijenile kao dobar potencijal za razvoj poslovne ideje? Kakva je publika u regiji po tom pitanju?

Helena: Naravno, djevojke i žene u našim krajevima su jako modno osviještene. Znaju prepoznati dobar i kvalitetan proizvod, te ukoliko ga imate, nema problema za razvijanje posla na našim područjima.

Kakav je osjećaj postati regionalno poznat i uspjeti radeći nešto što volite? Koji vam je najdraži komentar koji ste čuli o svom brendu?

Jelena: Zapravo mi se osjećamo isto kao i prije, ali smo presretne kada vidimo na ulici nekoga u Loli, pogotovo jer svatko to nosi na neki svoj način. Uspjeh nije baš došao preko noći, iza svega ovoga stoji puno rada i odricanja, i zato nas raduje vidjeti Lole u raznim kombinacijama. Najdraži komentari su nam uvijek oni o kvaliteti naših proizvoda. Kada odlučiš kreativnost staviti u prvi plan, uposliti kreativne ruke, ideje prenijeti na papir, a sve s onom općepoznatom činjenicom – da ni jedna žena u svom ormaru nikad nema što za obući – kreiraš komad koji je primjenjiv za gotovo sve stilove, svih prilika i generacija. Bez šablone, djevojke su na taj način privukle šaroliku masu zadovoljnih klijenata i osobni uspjeh.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads