Aprive – kozmetika koja je više od kozmetike

Aprive – kozmetika koja je više od kozmetike

Iza Aprive brenda stoji Anita Mikulandra Švajger, sudionica nove generacije poduzetnika koje prvenstveno pokreće strast u području kojim se bave, a ne isključivo i jedino dobit. 

Razgovarala: Josipa Celinić
Foto: Aprive

Najsretniji su upravo oni koji rade posao koji vole, posao koji u njima potiče strast za razvojem, napretkom i sudjelovanjem. A najuspješniji su oni koji svoju borbu, svoju strast, godine posvećenosti i znanje koje na tom putu steknu pretoče u posao.

Godine istraživanja i testiranja najboljeg za svoju kožu Anita Mikulandra Švajger pretvorila je u karijeru. U svijet poduzetništva ušla je s poslom za koji danas diše. Mlada poduzetnica hrabro je zamijenila sigurna primanja pokretanjem proizvodnje vlastite kozmeceutičke linije proizvoda za kožu i oduševila brojne zadovoljne korisnice.

Preciznim kombiniranjem sastojaka za najbolje moguće efekte Anita je s timom vrhunskih stručnjaka stvorila brend. Proizvode je prvo testirala upravo na svojoj koži, a zatim svima drugima ponudila revolucionarnu izvrsnost za kožu. Tko je Anita i što je bio najveći izazov prilikom pokretanja vlastitog posla te još puno više, otkriva nam u intervjuu.

Aprive – kozmetika koja je više od kozmetike
Aprive brend nastao je iz želje za proizvodom koji će polučiti željeni rezultat ali ne i sastavom štetiti koži, nakon istraživanja za osobnu primjenu. Kako su određena ”frustracija” i želja prerasle u posao?

Godinama nisam uspijevala pronaći njegu koja odgovara mojoj mješovitoj, često reaktivnoj, dehidriranoj koži lica. Često sam imala reakcije na industrijsku kozmetiku koje su se izmjenjivale u vidu potkožnih prištića i crvenila. Isprobala sam mnoge proizvode – od skupih velikih imena do domaćih jeftinijih.

Dugo sam koristila isključivo organsku kozmetiku, čiju filozofiju volim i podržavam. Nažalost s njom nisam uspijevala postići onaj brz i dugoročan rezultat kakav sam postizala s kozmeceutičkom njegom. Obožavala sam rezultate, sjajne, zategnute kože kozmeceutičkih proizvoda, ali od njih sam odustala jer bih uvijek u sastavu pronašla neki od sastojaka koji bi mogao predstavljati rizik po moju kožu.

Upravo frustracija zbog nemogućnosti pronalaska proizvoda koji je funkcionalan tj. onog koji postiže vidljiv rezultat, a ne sadržava silikone, parabene, iritanse itd. (koji su štetili mojoj koži), primorala me da se temeljito sama posvetim proučavanju djelovanja raznih vrsta preparata kojima smo danas posve saturirani!

Na poslijetku, znala sam točno kakve proizvode hoću. Htjela sam da sadrže adekvatne, maksimalne postotke aktivnih sastojaka, klinički dokazane učinkovitosti, koji mogu prodrijeti u dublje slojeve kože te imati sposobnost produciranja vidljivih rezultata. Također, morali su biti BEZ potencijalno štetnih sastojaka za kožu, te imati prihvatljivu cijenu.

Kako na tržištu nisam pronalazila proizvode koji bi ispunjavali navedene zahtjeve, ideja o proizvodnji takvih kozmeceutičkih proizvoda sama se nametnula. Tada sam prionula izradi poslovnog plana i procesa poslovanja, kako bih ocijenila održivost.

U trenutku, kada ekonomija kaže ok, a vizija je već tu, ushit vas ponese i povratka više nema.

 

Kreirati kozmetičku liniju nije nimalo lak posao, koliko je bilo izazovno kreirati takav posao iz temelja?

Organiziranje proizvodnje novog proizvoda, kreiranje novog brenda traži mjesece, pa i godine planiranja. Upravo planiranje, taj nevidljivi dio je i najvažniji. Dobar plan prethodi odluci hoćete li se upustiti u tu avanturu ili ne. Važno je detektirati sve poslovne procese i održivost istih. To nije brz, pa ni jednostavan posao.

S obzirom na to da sam po struci diplomirana ekonomistica, stečeno znanje i prijašnje radno iskustvo bilo je iznimno korisno. Osobito mi je koristilo u izradi poslovnog plana i mogućnosti da ideju pretvorite u brojku i vidite je li održiva. Bez ekonomskog znanja poduzetništvo je otežano.

Znanje o kozmetici, pa kozmeceutici, koju proizvodim, stekla sam s vremenom. Brojni sati uloženi u čitanje naše i strane literature, tečajevi, izrada vlastite kozmetike, testiranja i eksperimentiranja na vlastitoj koži, rodili su strast. A kada to imate, imate izvor nepresušne radne energije i inspiracije. Ja sam samo objedinila ovo dvoje.

Aprive – kozmetika koja je više od kozmetike

Iskustvo mi je pomoglo da se okružim ljudima koji su izvrsni u onim područjima u kojima ja nisam. Ne možete sve znati! Važno je samo da znate koliko ne znate i tko zna!

Aprive formulacije iznimno su složene i traže usko specijalizirana znanja, tako da na njihovom razvoju sudjeluje čitav tim stručnjaka, koje je trebalo angažirati. Međutim, kada vjerujete u ono što radite, za vas nema lakog i teškog posla, to su samo privremeni izazovi na putu ka cilju.

Moj plan je bio kreirati vrhunski kozmeceutički, popularno nazvan „clean“ brend, cjenovno dostupan svima, koji će udovoljavati najvišim EU standardima proizvodnje, što sam u konačnici i realizirala.

 

Ključ uspjeha je hrabrost

Što je bila temeljna ideja kada ste ulazili u svijet poduzetništva? Je li bio prisutan strah pri lansiranju posla?

Mislim da pripadam novoj generaciji poduzetnika koje prvenstveno pokreće strast u području kojim se bave, a ne isključivo i jedino dobit. Mi ne razmišljamo na čist ekonomski način zacrtanih i naučenih tržišnih zakonitosti. Oslanjamo se dijelom i na intuiciju koja nam otvara vrata, a koju ekonomija u svojim izračunima nikada ne predviđa.

Uz ponešto ekonomskog znanja najvažnije je vjerovati u sebe i u svoj proizvod te voljeti to što radite. Tada se sve okolnosti urote da uspijete u svome djelovanju. Vođena tom filozofijom, niti u jednom trenutku nisam osjećala strah od neuspjeha.

Kada imate taj jedinstven faktor po kojem ste drugačiji. Vjerujem da je upravo ključ uspjeha u hrabrosti da se zauzmete za svoju vlastitu formulu u kojoj uživate i iz te pozicije djelujete prema van. U tom slučaju vaš rezultat je vaša izvrsnost u poslu kojim se bavite. Najbolji ste u onome u čemu uživate raditi. Ljudi to prepoznaju kroz kvalitetu vaših proizvoda i filozofiju rada, tada je uspjeh zagarantiran.

Proizvode za koje sve namjene možemo pronaći s potpisom Aprive? I koliko je teško bilo ili još uvijek jest „borba“ za isticanjem na tržištu, rame uz rame s brojnim brendiranim imenima?

Aprive linija trenutno sadrži 7 proizvoda. Sljedeći novi, Aqua Perfector, za nekoliko dana bit će u prodaji. 3 nova proizvoda su u pripremi te će na jesen biti na tržištu.

Svaki Aprive proizvod jedinstvena je formulacija. Osim što sadrži adekvatne maksimalne koncentracije aktivnih sastojaka, koji tretiraju određen problem, sadrži i sve druge komponente potrebne za cjelovitu njegu lica. Naša filozofija je „nabustati“ svaki proizvod, kako bi u što manje potrebnih slojeva (različitih proizvoda) i što manje vremena pred ogledalom dobili kompletnu njegu lica i riješili određen problem.

Aprive – kozmetika koja je više od kozmetike

Naša strategija nije isticanje niti usporedba s drugim brendovima. Prirodno koristimo fleksibilnost koju veliki ne mogu imati. Njegujemo bolji i osobniji pristup kupcu, na čije potrebe možemo odmah reagirati. Slušamo njihove potrebe te prema njima formiramo i buduće proizvode i usluge.

Mi jednostavno radimo ono što volimo. Kreiramo vrhunske proizvode koje sami koristimo na vlastitoj koži, koji svojim sastavom mogu polučiti dugoročan rezultat, rješavajući razne kožne probleme.

Proizvodi su namijenjeni svim tipovima kože. Višestruke koristi od korištenja imat će koža kojoj nedostaju sjaj i svježina, dehidrirana koža, koža narušene teksture, s hiperpigmentacijskim promjenama te s vidljivim znakovima starenja. Zatim, koža kojoj nedostaju čvrstoća, volumen i elastičnost, koža narušena aknama, miteserima, komedonima, proširenim porama….

Aprive – kozmetika koja je više od kozmetike

Kreiran kako bi dao rezultat

Što je glavni fokus Aprive kozmetike? Na što želite da kupci i konzumenti prvo pomisle kada je riječ o Aprive proizvodima?

Rezultat i „clean“ formulacija su dvije asocijacije koje želimo da kupci povežu s brendom. Aprive je kreiran kako bi dao rezultat, ali i formuliran clean tj. bez potencijalno štetnih sastojaka za kožu.

Želja nam je da korisnici prepoznaju i filozofiju, stil života, koji je doveo do stvaranja brenda, ali i cjelokupnog pristupa poslovanju. Osim vanjske, njegujemo i ljepotu življenja. Ističemo koliko je važno biti i živjeti u skladu sa svojim ritmom, svojom pravom prirodom. Znati se zaustaviti da bi u tišini pronašli kreativnost i odgovore za realizaciju stvari koje nas nadahnjuju. Jedino tako daješ najbolje od sebe i možeš podijelili svoje darove s drugima.

U čemu se sve razlikuje Aprive od „obične kozmetike“, kozmeceutike od kozmetike?

Kozmeceutika kao termin zbunjuje ljude, znaju što je kozmetika, ali uspoređivati kozmeceutiku s kozmetikom je kao uspoređivanje krušaka i jabuka. Njihovi su rezultati vrlo različiti.

 

Kozmeceutika je hibridna riječ nastala spajanjem riječi “kozmetički” i “farmaceutski”. Prvi koji je objavio tu riječ bio je Raymond Reed 1962. g. Tek krajem sedamdesetih, kad je dr. Albert Kligman razvio Retin-A, pripravak za smanjenje bora, poraslo je zanimanje za kozmeceutiku. Učinci njegovog proizvoda išli su dalje od običnog kozmetičkog proizvoda.

Namjera je bila stvoriti proizvod za njegu kože koji ima snažnija svojstva od kozmetike, ali da ne spada u farmaceutski proizvod. Kozmeceutika djeluje na strukturne promjene u koži i idealna je kao pomoć kod kožnih nepravilnosti poput starenja, akni i hiperpigmentacije.

Aprive kozmeceutika više je od obične njege kože. Ono što je razlikuje od „obične“ kozmetike jest:

  • Sadržava visoke, učinkovite koncentracije aktivnih sastojaka.
  • Djelovanje aktivnih sastojaka koji se koriste znanstveno je dokazano.
  • Aktivni sastojci koji se koriste mogu prodrijeti u dublje slojeve kože te tako producirati vidljive rezultate na koži.
  • Formulacije su nekomedogene, te su formulirane BEZ: silikona, parabena, sintetskih mirisa i boja, alkohola, mineralnih ulja, sulfata, ftalata, formaldehida, GMO, PEGs, TEA i DEA. Naši proizvodi ne sadrže sastojke životinjskog podrijetla.

Dok kozmetika:

  • Obično nema ili sadržava vrlo malo aktivnih sastojaka.
  • Ukoliko ih sadržava, najčešće aktivni sastojci nisu na znanstveno dokazano djelotvornim razinama ili u pravilnom omjeru.
  • Kozmetika ne može prodrijeti u dublje slojeve, pa tako niti donijeti dugoročne rezultate.

Zapravo, kozmeceutički proizvodi su znanstveno razvijeni kako bi proizveli impresivne, brzo djelujuće i vidljive rezultate. Želite li zadržati mladenačku, sjajnu kožu što duže, dovoljan je motiv za primjenu kozmeceutičkog načina njege.

 

Obveza nošenja maski i Aprive

Doskočili ste i sve češćem problemu s kožom zbog nošenja maski. Možete li nam reći nešto više o tom proizvodu?

Obveza nošenja maski mnogima izaziva probleme i pogoršanje stanja kože lica. Koža ne može disati te se najčešće javljaju akne ili prištići.

Aprive – kozmetika koja je više od kozmetike

Aprive SOS skin serum, u tom slučaju, odličan je agent za pomoć. Kao glavni sastojak koristi 2% BHA salicilnu kiselinu. Salicilna kiselina regulira lučenje sebuma i omogućava da se koža pročisti duboko u pori. Kako je topiva u mastima, učinkovito može prodrijeti kroz sebum te dubinski očistiti poru, začepljenu lojnicu te smanjiti nastajanje prištića, mitesera, komedona i akni.

Salicilna kiselina klinički je ispitana i ima dokazano antibakterijsko i protuupalno djelovanje. Dodatkom bisabolola SOS skin formuli, prirodnog sastojka koji se nalazi u eteričnom ulju kamilice, postiže se umirujući i regenerativni efekt. Ekstrakt hamamelisa, uz antioksidativno djelovanje, pomaže umiriti kožu, smanjiti crvenilo i ljuštenje kože. Aloe verom potiče se regeneracija i obnova kože te se pospješuje njezina prirodna vlažnost.

SOS skin daje izvrsne rezultate na koži kompromitiranoj aknama, prištićima, miteserima i komedonima.

Izazovi poduzetništva

Kako se odrazila pandemija i lockdown na vaše mlado poslovanje?

Kada je uslijedio lockdown, Aprive je bio na tržištu tek 4 mjeseca. Svi dogovori s maloprodajnim mjestima na koje smo trebali plasirati naše proizvode, propali su. Izazov je bio organizirati nesmetanu i online prodaju u trenutku kada dobavljači o kojima ovisite, ne rade. Trebalo se naoružati strpljenjem i smirenošću za prebroditi taj izazov.

Kako u svemu treba pronaći ono dobro, lockdown nam je pomogao pri osvještavanju naših kupaca o dobrobiti online kupovine na koju smo ostali bazirani i danas. Upravo ta platforma postala je naš glavni kontakt s kupcima i namjeravamo je u budućnosti još više širiti i jačati.

Kako Vam se dosad sviđa svijet poduzetništva?

Moji najveći motivi u poduzetništvu su samostalnost i potpuna odgovornost za rezultat. Kreativnost, sloboda rada, mogućnost upravljanja vremenom izuzetno su mi važni. Niti jedna od ovih stavki nije bila ostvariva kroz prethodni rad u sustavu. Preferiram dinamiku, kreativnost, opipljiv rezultat i ne bih to više mijenjala za onaj privid sigurnosti koji sustav pruža.

Svakako bi poduzetnicima, osobito početnicima bilo lakše kad bi imali više potpore i razumijevanja od strane države u vidu manjih davanja, barem u prve dvije godine poslovanja, kad administracija ne bi bila toliko zahtjevna ili kad bi bila bolja poduzetnička klima.

Kakvi su planovi za budućnost?

Vrlo brzo, nakon samo 10 mjeseci poslovanja, kvaliteta Aprive brenda prepoznata je na inozemnom tržišt. Tako da se naši proizvodi gotovo već godinu dana izvoze na rumunjsko tržište. Tamo nas već dobro poznaju.

Aprive – kozmetika koja je više od kozmetike

Trenutno smo u pregovorima s još tri države u koje bismo plasirali Aprive proizvode. Mi smo izvozno orijentirani i glavnina naših prihoda dolazi upravo iz izvoza.

Buduća strategija razvoja brenda zasniva se na širenju asortimana, razvoju novih, inovativnih formula, razvoju kvalitete što boljeg, osobnijeg odnosa s kupcima te povećanju izvoza.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.