Ivan Zubak: Neuspjesi nas uče mnogo više korisnih lekcija od uspjeha

Ivan Zubak: Neuspjesi nas uče mnogo više korisnih lekcija od uspjeha

”Neuspjesi nas uče mnogo više korisnih lekcija od uspjeha! Prije ulaska u poduzetnički projekt treba biti svjestan da je u redu i ne uspjeti”, rečenica je koju je krajem travnja na 3. konferenciji Poduzetnički mindset za mlade rekao predsjednik uprave Zubak Grupe, Ivan Zubak.

Razgovarala: Josipa Celinić
Foto: arhiva Zubak Grupa

Svijet velikih s bogatim iskustvom oduvijek je predmet interesa. Tradicijska, obiteljska tvrtka Zubak Grupa koja danas broji više od 600 zaposlenika, 2019. godine proglašena je jednom od 3 najbolja poslodavca u Hrvatskoj, u kategoriji velikih tvrtki. Koliko je pandemija promijenila model rada autoindustrije, kako su motivirali svoje zaposlenike te je li doista ok nekad i ne uspjeti, odgovara Ivan Zubak.

 

Zubak Grupa ima dugu tradiciju, zahtjevi kvalitete, sigurnosti i posvećenosti detaljima koje sama u svom radu nameće, zahtjevan je posao za svakog dionika. Koliko je zahtjevan posao održavanja tradicijske kvalitete i potreba koje zahtijeva tržište?

Izuzetno je zahtjevan jer potrošači danas imaju vrlo jasno definirana očekivanja. Ranije se to možda u većoj mjeri očekivalo od tvrtki s većim iskustvom odnosno duljom tradicijom poslovanja, ali rekao bih da danas to u jednakoj mjeri vrijedi i za one koji su tek ušli ili ulaze na tržište.

Potrošači su s jedne strane danas puno educiraniji i u znatno većoj mjeri upoznati sa svojim pravima, a istovremeno s druge strane nudi im se nikad veći izbor mogućnosti što je sjajno. Stoga, ako se želite nametnuti kao preferirani izbor potrošačima, a pogotovo ako to radite kvalitetom, a ne npr. nižom cijenom, onda vas čeka mukotrpan posao. No nagrada je onda samim time na kraju slađa.

 

Prilagodbom do napretka

Koliko je bitno stalno se prilagođavati očekivanjima i potražnjama koje nameće tržište, posebno u vremenima poput proteklih dviju godina obilježenih pandemijom?

Bez prilagodbe jednostavno nema napretka. S tim da uvijek možete birati želite li biti onaj koji slijedi trendove odnosno potražnju ili onaj koji ih nameće. Mi želimo biti ti koji ih kreiraju. Taj pristup košta nešto više i možda time radimo uslugu i konkurenciji koja uči na našim pogreškama, ali to je jednostavno u našem DNA tvrtke.

Pogotovo danas, kada nam tehnologija otvara toliko novih mogućnosti, želimo biti ti koji ćemo ju upregnuti da nam olakša živote, a istovremeno i stvori neke nove izvore prihoda.

Ivan Zubak: Neuspjesi nas uče mnogo više korisnih lekcija od uspjeha
U doba pandemije koliko su se promijenili modeli rada unutar Zubak Grupe?

Čak i ne toliko puno koliko bi se možda pomislilo na prvu. Naravno da više koristimo tehnologiju za komuniciranje nego što smo to činili ranije i neke takve prakse će ostati trajno, ali ne u tolikoj mjeri. Po prvi put smo u nekim od naših djelatnosti isprobali i rad od kuće, naravno tamo gdje je to bilo moguće s obzirom na prirodu posla, ali nisam oduševljen rezultatima, a mislim da se i većina naših djelatnika slaže sa mnom.

Rad od kuće može djelovati primamljivo na prvu, ali vrlo brzo na vidjelo izlaze i svi nedostaci poput manjka koncentracije, duljeg potrebnog vremena za rješavanje jednostavnih zadataka, nedostatka socijalizacije i svega pozitivnog što iz nje proizlazi. Naravno, ovo se uvelike može razlikovati od branše do branše i nipošto ne želim generalizirati, da me krivo ne shvatite, ali u našem slučaju pokazalo se daleko od optimalnog.

 

Transparentni odnosi poslodavac-zaposlenik

Kako se pandemija odrazila na vaše poslovanje?

U različitoj mjeri pogodila je različite djelatnosti i različita tržišta tako da su neke prošle bolje, a neke lošije. Srećom portfelj nam je raznovrstan. ORYX Asistencija radila je izvrsno na svim tržištima te smo snažno rasli ne samo u Hrvatskoj već i u Italiji, dok smo na ostalim tržištima također rasli, ali u nešto manjem obimu.

AutoZubak servisi automobila radili su dobro te su nadoknadili manji pad koji se dogodio u prodaji automobila. ORYX Rent-a-car doživio je značajniji pad prihoda s obzirom na veliku ovisnost o aviogostima kojih lani jednostavno nije bilo, ali recimo naš hotel u Opatiji, Ikador, radio je izvrsno i ostvario značajno bolji rezultat nego 2019.

Različite djelatnosti nalaze nam se također i u različitim fazama razvoja pa je tako i naša tehnološka platforma Neostar, koja je lansirana u jeku pandemije, rasla te i dalje snažno raste s obzirom na to da je još uvijek u samim začecima poslovanja. Na ovu poslovnu godinu gledamo optimistično i očekujemo značajan rast prihoda u svim segmentima poslovanja što nam se i pokazuje kroz realizaciju budući da je gotovo pola godine već iza nas.

Socijalno distanciranje i brojne druge promjene kako u poslovnom, tako i privatnom dijelu života, nametnuli su nam brojne promjene i nezaobilazne prilagodbe. Kako ste u tom vremenu motivirali svoje zaposlenike i poticali njihovu produktivnost?

Smatram kako je u ovako izazovnim vremenima jako bitno zaposlenike pravovremeno informirati o svemu što se događa, pogotovo o nekim značajnijim odlukama, a kako se ne bi krivo interpretirale i dovele do nepotrebne nervoze. Inače se zalažem za što veću transparentnost na relaciji poslodavac – zaposlenik jer smatram da su ljudi produktivniji kada znaju što se događa i još važnije, zašto se nešto događa?

Na tragu toga donijeli smo odluku i prije nekoliko mjeseci implementirali potpuno novi alat, mobilnu aplikaciju Jenz, razvijenu u Hrvatskoj, a koja služi za interno komuniciranje svih zaposlenika Zubak Grupe. Preko nje svakodnevno komuniciramo s našim zaposlenicima, ali i oni međusobno te dijele različite sadržaje, međusobno se bolje upoznaju, sudjeluju u anketama i donošenju odluka i u svakom trenutku imaju pristup najaktualnijim informacijama.

Povratne informacije su odlične te smo dobili jako puno prijedloga kako još više unaprijediti samu aplikaciju te ćemo mnoge od njih odmah i implementirati. To je još jedan primjer kako nam tehnologija može pomoći.

 

Organizacijsku kulturu treba njegovati

Kako biste opisali dobru organizacijsku kulturu?

 Za mene je dobra organizacijska kultura ona koja je utemeljena na vrijednostima tvrtke i koju prvi među svima žive članovi menadžmenta, a onda i svi ostali.

Peter Drucker je jednom prilikom izjavio „culture eats strategy for breakfast“ i u to snažno vjerujem te mi taj citat stoji ispisan na zidu pored ulaza u moj ured. Mislim da mnogi i dalje podcjenjuju snagu i važnost organizacijske kulture. Nekima se ona jednostavno dogodi, a neki na njoj aktivno rade svaki dan.

Organizacijska kultura mora se prožimati kroz sve procese, a jedan od najvažnijih je vjerojatno selekcija novih zaposlenika. U tim treba dovoditi zaposlenike koji su dobar fit za organizacijsku kulturu. Ako se vaša kultura bazira npr. na timskom radu, dovođenje snažnog individualca koji je orijentiran na ostvarivanje samo vlastitog rezultata, vjerojatno nije najbolja opcija. Kulturu treba pažljivo i konstantno njegovati.

Ivan Zubak: Neuspjesi nas uče mnogo više korisnih lekcija od uspjeha
Zubak Grupa bila je svrstana i među najbolje poslodavce Hrvatske. Koliko Vam znače priznanja Vaših zaposlenika?

Dvije godine zaredom, otkako sudjelujemo u istraživanju portala Mojposao.hr imamo sjajne rezultate. 2019. bili smo treći, a 2020. četvrti najbolji poslodavac u Hrvatskoj u kategoriji tvrtki s više od 250 zaposlenika. Znači nam to puno, naravno, i motivira nas da još više ulažemo u stvaranje što kvalitetnijeg radnog okruženja. Osobno mi je to jako bitno.

 

Posao kao strast

Preuzimanje kormila u obiteljskoj tvrtki sigurno izaziva ogroman osjećaj odgovornosti. Gotovo od samih početaka poslovne karijere u sinergiji ste s automobilima, je li i to Vaša strast?

Moj posao je moja strast. Davno je on prestao biti vezan samo uz automobile, ali naravno, kako sam još kao dijete bio konstantno okružen njima, uvijek su mi bili zanimljivi i volim ih privatno. No ne motiviraju me automobili. Motivira me doći u ured i smišljati politike kako unaprijediti tvrtku kao poslodavca, kako iskoristiti tehnologiju u svoju korist te kreirati nove poslovne modele bazirane na njoj.

Ovo prvo me ispunjava kroz poboljšanje kvalitete života naših zaposlenika na koje imamo direktan utjecaj kada donosimo različite odluke, a drugo kroz poboljšanje kvalitete života naših korisnika usluga kojima ovisno o usluzi štedimo vrijeme, novac ili omogućujemo nešto treće. To je sjajan osjećaj.

Na mladima svijet ostaje. Što biste voljeli da ste Vi znali o poslovnom svijetu kao mlađi? Što je danas Vaša poruka mlađima s istim strastima i željama?

 Volio bih da sam ranije naučio važnost fokusa. Kad si mlad, misliš da možeš sto projekata voditi kvalitetno istovremeno, ali s vremenom shvatiš da to nije tako. Nešto uvijek trpi.

Čak nije stvar samo tebe kao pojedinca već koliko je organizacija spremna u isto vrijeme voditi više projekata. I nisu svi projekti jednako važni te neke stvari treba staviti sa strane dok ne dođe pravo vrijeme za njih. Da bi projekt postigao uspjeh, nije bitno samo da na papiru ima smisla već i da okolnosti sazriju kako bi mu se omogućila veća šansa.

A poruka mladima je da slijede svoju strast koju naravno prvo trebaju identificirati. Što je to zbog čega ti se boja glasa ili pogled u očima promijeni kada pričaš drugima o tome? I mala je šansa da će ti baš prvi posao biti taj o kojem sanjaš, ali bitno je krenuti od nekud, skupljati iskustvo i cijelo vrijeme imati u glavi taj viši cilj odnosno san i raditi na njegovom ostvarenju. A po putu je skroz ok griješiti. To je normalno, a usudio bih se reći čak i poželjno.

 

Neuspjesi – kvalitetnije lekcije

Koju poslovnu lekciju, uspjeh ili neuspjeh rado pamtite i prisjećate se kada treba zagristi još jače i više?

Svi uvijek radije pričaju o uspjesima, što je potpuno razumljivo, a meni to vrlo često djeluje kao hvalisanje pa pokušavam, koliko mogu, izbjegavati to. Vjerujem kako nas neuspjesi uče kvalitetnijim lekcijama jer nas tjeraju na razmišljanje.

U uspjesima uživamo i ponekad nas navedu na opuštanje, a neuspjeh ti ne da spavati i samo razmišljaš o tome kako da nikad više ne napraviš istu grešku. Moj najveći neuspjeh bio je ORYX Taxi projekt koji smo ugasili nakon 6 mjeseci rada. U tih 6 mjeseci naučio sam više lekcija nego u cijelom radnom vijeku do tada i mnoge od njih mi koriste i dan-danas u svim projektima.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.