Spaček – MALI FRANCUZ proslavio stoti rođendan!

Spaček - MALI FRANCUZ proslavio stoti rođendan!

Što je više retro i vintage negoli stotine Spačeka na istom mjestu! Ove godine Samobor je postao prvi hrvatski grad – domaćin 23. svjetskog susreta Spačeka i ugostio nekoliko tisuća simpatizera tog legendarnog Citroënovog automobila. Spačeki su došli iz svih dijelova svijeta pa tako i iz Brazila, daleke Australije i Čilea kako bi proslavili 100. godišnjicu Citroëna.

Pripremila: Marina Vardić
Foto: Ivan Bišćan

Taj legendarni automobil, iako se prestao proizvoditi 1989. godine, još uvijek je prisutan u srcima brojnih zaljubljenika koji ulažu vrijeme i trud kako bi njihov kultni limeni ljubimac bio u voznom stanju. I ne samo to, poseban automobil, jednostavan i lagan za upravljanje, postao je lifestyle simbol za kojim se svi okrećemo kada ga ugledamo na cesti.

No prošlost mu je bila nešto drugačija; naime, 1948. godine Spaček je često izazivao podsmijeh, no ubrzo je i osvojio srca Francuza jednostavnim dizajnom i ugodnom vožnjom, koja je pružala istinski doživljaj. Sreća se preokrenula.

Spaček - MALI FRANCUZ proslavio stoti rođendan!

Ovaj kultni model 2CV svoj nadimak duguje smiješnom i neobičnom izgledu, mi smo zadržali slovenski naziv Spaček što znači rugoba, spodoba, a još je poznat i kao ružno pače, patka, kornjača, žaba…

Jedan je od onih ikonskih automobila koji daju vjetar u kosi dok se vozite i uživate u prirodnim ljepotama, a upravo je uživanje u prirodnim ljepotama ono što je ovogodišnji festival ponudio spačekistima.

Spaček - MALI FRANCUZ proslavio stoti rođendan!

Organizator festivala Hrvatski 2CV Citroen klub, već 20 godina okuplja vozače omiljenih Citroënovih vozila u kojima su proputovali veliki dio Europe, ali i svijeta, a ove godine svi ti zaljubljenici imali su priliku upoznati Samobor, ali i ostatak Hrvatske kroz 2CV Adriatic Ride.

Spačeki nisu obični oldtimeri, oni nas vraćaju u te davne 50-e kada je taj legendarni mali Francuz cestu učinio zabavnijim mjestom.

Susret je bio prilika za obilježavanje stogodišnjice francuskog proizvođača automobila pa su posjetitelji mogli razgledati i originalne eksponate iz tvornice Tomos i Cimos u „Muzeju 100 godina marke Citroen“, iskusiti vožnju Spačekom, navijati za najspretniji Spaček, posjetiti 2CV buvljak, uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi, ali i glazbenim večerima.

Spaček - MALI FRANCUZ proslavio stoti rođendan!

Čak je i centar grada Zagreba na nekoliko sati bio okupiran Spačekovim retro dizajnom. Na središnjem Trgu parkiralo se čak 200 automobila, a put su nastavili off road vožnjom po Žumberku. Bogat program privukao je brojne vlasnike Spačeka, ali i one koji su samo zaljubljenici u automobile nekog davnog vremena.

Jer Spačeki nisu obični oldtimeri koji se pažljivo čuvaju u garaži i kojima se zaljubljenici dive izdaleka, oni nas vraćaju u te davne 50-e kada je taj legendarni mali Francuz cestu učinio zabavnijim mjestom, a i danas, kada se svake neparne godine održavaju svjetski susreti Spačeka u drugoj zemlji.

Spaček - MALI FRANCUZ proslavio stoti rođendan!

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ads