Društvene mreže u BOJI!

Društvene mreže u BOJI!

I društvene mreže su u boji! Boja igra toliko veliku emocionalnu ulogu u svemu što radimo u našim životima, od djetinjstva gdje je ukorijenjena u sjećanja, pa sve do svakodnevnih događaja. U poslovnom svijetu, psihologija boja igra važnu ulogu u marketingu i brendiranju, a društvene mreže su posebna priča.

Povezanost boja može potaknuti negativne ili pozitivne emocije kod svakog pojedinca, no kako znati utječu li boje na klijente na pozitivan način?

Piše: Vedrana Prevendar
Foto: Shutterstock, Unsplash

Boje oko nas utječu na to kako se osjećamo svakodnevno. Institut za boju Pantone proučava kako boja utječe na procese, emocije i fizičke reakcije ljudi, potičući profesionalce da bolje razumiju boju i pomažući im da ju učinkovitije koriste.

Svake godine Pantone objavljuje izvješće Fashion Colour gdje navodi svojih top 10 boja koje su u trendu. Od modne industrije preko grafičkog dizajna, pa sve do proizvodnih tvrtki, svi oni čekaju trendove boja i donose odluke o linijama odjeće, tisku i digitalnom dizajnu te pakiranju proizvoda.

Društvene mreže u BOJI!

BOJA 2019. GODINE

Svake godine Pantone stručnjaci također biraju boju godine na temelju opsežnih razmatranja i analiza trendova. Da bi došli do izbora, stručnjaci Pantone Color Instituta pročešljavaju svijet u potrazi za novim utjecajima u pogledu boja. To može uključivati zabavnu industriju i filmove u produkciji, putujuće kolekcije umjetnina i nove umjetnike, modu, sve vrste dizajna, popularne turističke destinacije, kao i nove stilove života.

Pantone boja 2019. je boja “živog koralja” ili u izvornom nazivu „Living coral“ oznake 16-1546.

Živahna, a ipak opuštena Pantone boja ‘živog koralja’, pod oznakom 16-1546 obavija nas toplinom i donosi svježinu našem svakodnevnom okruženju, opis je boje koja će bez sumnje utjecati na dizajn iduće godine. Prirodna i topla, ova boja predstavlja fuziju modernog života i emitira željene, poznate i razgaljujuće aspekte boje kakva se nalazi u prirodi.

Već 20 godina Pantone boje godine utječu na razvoj proizvoda i odluke o kupovini u mnogim industrijama, uključujući modu, namještaj i industrijski dizajn, kao i proizvode, pakiranje i grafički dizajn.

NAJPOPULARNIJA SVJETSKA BOJA

Plava simbolizira udobnost, nebo, vodu, san, um, pouzdanost i sigurnost (referirajući se na to da su uniforme policajaca plave). Od surfanja valovima do surfanja Internetom, plavo je posvuda. Jeste li se ikada zapitali zašto većina glavnih društvenih medijskih platformi, kao što su Facebook, Twitter i LinkedIn, koriste različite nijanse plave boje? Zašto je plava tako popularna na web-stranicama?

Plava je umirujuća, opuštajuća boja koja prati crvenu i žutu boju kao osnovne. Plava predstavlja komunikaciju i promiče interakciju. To itekako ima smisla s obzirom na web-mjesta osmišljena za komunikaciju i angažman.

Plava boja je boja najviše povezana s komunikacijom – njezina fluidnost i mirnoća daju siguran osjećaj koji svi volimo.

Većina drugih boja skreće pozornost potrošača dok plava boja nestaje kao transparentna pozadina. Svaka web-stranica koja je dizajnirana s plavom bojom kao glavnom, to čini u različitom spektru, koristeći različite nijanse kako bi odgovarala njihovim potrebama.

Suprotno uvriježenom mišljenju, i muškarci i žene preferiraju plavu boju u odnosu na druge boje. Tvrtke koje koriste plavu u svojim logotipovima i web stranicama mogu imati velike koristi od toga jer u osnovi nosi vrlo pozitivne emocije.

Jedna zanimljivost: plava je najpopularnija svjetska boja.

Društvene mreže u BOJI!

TWITTER

Twitterova maskota je ptica, a njegova jarka plava boja predstavlja nebo na savršen dan. Svijetla, privlačna plava je glavna boja Twittera, no također koriste različite nijanse plave na svojoj web-stranici, uključujući i plavu pozadinu.

Plava daje osjećaj pouzdanosti – baš kao što se možete osloniti na Twitter da vam u realnom vremenu daje informacije o trendovskim temama i aktualnim događajima.

FACEBOOK

Facebook je plavi jednostavno zato što je osnivač Mark Zuckerberg slijep na crvenu i zelenu boju, odnosno ne raspoznaje ih, pa je za svoju društvenu mrežu odabrao upravo plavu boju. Osim očiglednog razloga, plavu Facebook koristi za promicanje komunikacije i interakcije – dvije stvari u kojima je ta društvena mreža najbolja. Nije ni čudo zašto Facebook ima više od 2,2 milijarde aktivnih korisnika mjesečno.

SKYPE

Skype koristi plavu na svojoj web-stranici kako bi prenio osjećaj inovacije. Kao što znate, Skype omogućuje jednostavno povezivanje s bilo kim kroz svoju aplikaciju putem videa ili chata, što tvrtku čini modernom.

Mnoge druge tehnološke tvrtke, kao što su HP ili Dell, također koriste prednosti plave boje u svom marketingu kako bi privukle posjetitelje. To daje tim tvrtkama osjećaj stabilnosti, za razliku od crvene ili narančaste, koje više ukazuju na pažnju potrošača i simboliziraju energiju i strast.

 

Društvene mreže u BOJI!

GOOGLE ALATI I CRVENA BOJA

Energična, crvena boja označava strast, ljutnju, žestinu, želju, uzbuđenje, pa čak i budnost. Zbog toga ju koriste tvrtke koje pokušavaju promovirati hip, novi i trendovski brend, umjesto hladnih plavih nijansi.

Google+ vjerojatno je najpopularniji primjer logotipa crvene boje. Koliko je ta upotreba crvene bila uspješna, teško je reći, pogotovo jer je danas Google+ društvena mreža duhova ispunjena neaktivnim profilima koji se automatski otvaraju nakon što osoba otvori svoj Gmail ili YouTube račun. Google+ jednostavno kao društvena mreža nije zaživio i vjerojatno ne bi niti u slučaju plave ili bilo koje druge boje.

S druge strane Googleovi proizvodi poput Gmaila ili YouTubea u kojima prevladava crvena boja su uvelike uspješni i popularni.

Crvena je boja koja privlači pozornost. Nudi trenutni vizualni način povezivanja značenja s određenom tvrtkom ili industrijom te živopisan utjecaj u poslovnom svijetu.

S druge strane, crvena boja je puna kontradiktornosti. U Kini na primjer, crvena je simbol sreće. U Južnoj Africi crvena boja simbolizira žalost. Ako ste “u crvenoj boji” na Wall Streetu, gubite novac. Na Jamajci, ako si crven, pijan si. U američkoj politici, crvena je Republikanska stranka. Diljem svijeta, crveno znači komunizam.

Kao što možemo vidjeti u ovih nekoliko primjera, iako se sama boja ne mijenja, emocionalni učinak koji ona stvara itekako se mijenja. Značenje crvene boje često ovisi o njezinom kulturnom, povijesnom i političkom kontekstu.

Web-stranice društvenih mreža moraju ponuditi nešto posebno uravnoteženo jer to nisu samo mjesta koja jednokratno privuku našu pažnju već mjesta za kontinuiranu uporabu i komunikaciju.

Još jedan skup kontradiktornih emocija koje crvena stvara su ljubav i opasnost. Crveni praznici poput Božića i Valentinova često su povezani s toplinom, ljubavlju i davanjem. Crvena je općenito “topla” boja. Izvan ovog prazničnog konteksta, crvena se može povezati s alarmom, opasnošću i krvlju.

Ironično, crvena boja simbolizira blizinu života kao i potencijalni gubitak života. Postoji više veza i kontradikcija koje se mogu napraviti, ali stvar je očigledna: upoznajte svoju publiku kada koristite crvenu boju i provjerite je li poruka jasna.

Boje koje u sebi imaju crvenu boju (npr. narančasta) koriste se obično kada je riječ o uslugama specifičnim za pretplatu kao što su RSS feedovi. To je zato što narančastu povezujemo s nečim što je jako hitno, daje upozorenje itd. Dobiva našu pozornost, jer smo sami programirani da tako reagiramo.

Web-stranice društvenih mreža moraju ponuditi nešto posebno uravnoteženo jer tonisu samo mjesta koja jednokratno privuku našu pažnju da npr. nešto kupimo i odemo pa se nakon nekog vremena opet vratimo.

Društvene mreže su mjesta za kontinuiranu uporabu i komunikaciju gdje provodimo sate i sate. Kada izlazite s prijateljima na par pića, možda šalicu kave ili ručak, kakvu vrstu okruženja tražite? Nešto bučno s puno ljudi? Smirujuće i tiho? Web-stranice društvenih mreža pokušavaju zadovoljiti ukuse kako bi pružile lijepo, prilagođeno mjesto za odmor na webu.

Dizajn je jednako važan za web-stranice društvenih mreža kao i fizičke lokacije za druženje, jer moraju pružati određeni osjećaj. Boje koje se koriste dio su procesa, kao i dizajn općenito. Različite boje izazivaju različite reakcije u mozgu. Kada web-stranice društvenih mreža stvaraju svoje logotipe i dizajne, one rade na isti način na koji brendovi privlače vašu pažnju i stvaraju okruženje.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.