PROŠLOST KOJA POSTAJE SADAŠNJOST

iz kuta studentice
PROŠLOST KOJA POSTAJE SADAŠNJOST

Kako su elementi prošlosti postali opet popularni možemo samo spekulirati, ali jedno je jasno – svi se žele istaknuti na tržištu, na ovaj ili onaj način. Zato, ako se pitamo, prošlost da ili ne – u ovoj sadašnjosti, svakako da!

Piše: Karla Horvat
Foto: Polaroid, Nokia

Pisanje pisama, slušanje gramofonskih ploča, kino na otvorenom – neke su od omiljenih aktivnosti prošlih desetljeća koje danas nazivamo trendovima prošlosti, a koji ponovno bude zanimanje. Stil „prošlosti“ vraća svoju popularnost i budi emociju i nostalgiju za sretnim trenucima proživljenim u nekim prijašnjim vremenima.

Trendovi se mijenjaju iz dana u dan, a vintage, retro ili old school zadnjih godina dominiraju kada su popularni trendovi u pitanju. Gdje god pogledamo, vidjet ćemo dašak prošlih vremena. Kako su elementi prošlosti postali opet popularni možemo samo spekulirati, ali jedno je jasno – svi se žele istaknuti na tržištu, na ovaj ili onaj način. Zato, ako se pitamo, prošlost da ili ne – u ovoj sadašnjosti, svakako da!

Taj reciklirani stil uvukao se u brojne kutove naših života.

STILSKA SUPROTNOST SVEMU U SADAŠNJOSTI

U brojnim interijerima danas sve češće nailazimo na detalje poput fotografije ili lampe s daškom nekog od prijašnjih desetljeća. Često možemo čuti da je glavni razlog popularnosti tog stila nostalgija koju pobuđuje u ljudima, a kada su okruženi takvim stilom osjećaju se opušteniji i sretniji. Ne nazivamo ga bez razloga bezvremenskim trendom.

On je potpuna suprotnost svemu što nam pruža moderno doba u kojem prevladava minimalizam. Jednostavne linije, svijetle boje i minimalni detalji. Za razliku od modernog stila, koji pruža toplinu, prošlost, reći će mnogi, stvara intimniju atmosferu kroz zagušljivo osvjetljenje.

Jedni od glavnih konzumenata tog stila „prošlosti“ upravo je generacija Z. U njihovoj generaciji sve ono što je ”staro” – ponovno je novo! Bilo da se radi o modi, tehnologiji ili načinu komunikacije, mladi pokazuju velik interes za recikliranje detalja s kojima su u suživotu. Privlači ih sve ono što je sušta suprotnost digitalnom na koje su naviknuli.

PROŠLOST KOJA POSTAJE SADAŠNJOST

Stil „prošlosti“ im omogućuje da se izdvoje iz mase i da budu drugačiji, što je generaciji Z veoma važno. Taj reciklirani stil uvukao se u brojne kutove naših života. Pronalazimo ga u kinematografiji gdje se provlači tematika koja prikazuje odnose u društvu i razlike u društvenim statusima te živote utjecajnih osoba.

S druge strane, megalomanske kompanije na tržište vraćaju popularne modele proizvoda iz prošlosti koje su prilagodili potrebama i željama modernih potrošača. Tako je primjerice BMW nedavno predstavio novi koncept automobila modela Garmischa iz 1970. godine, dok je modna industrija napunila izloge trgovina modnim kombinacijama iz 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća.

VRAĆANJE STAROJ SLAVI

Kombinacija nije bezbroj pa možda upravo tu leži razlog vraćanja nekog prijašnjeg stila na staru slavu. S druge strane, dok se jedni vraćaju u prošlo vrijeme, drugi su tu od samih početaka, i opstali su do današnjeg dana. Usprkos nestajanju zanata, manjku interesa ili pojavi modernizacije još uvijek postoje razne trgovine gdje se mogu kupiti gramofonske ploče, gramofoni i sva oprema vezana uz njih.

Još uvijek se može pronaći i pokoja videoteka i antikvarijat sa starim knjigama i stripovima, kojih ima na raznim jezicima i iz raznih područja. I iako je ostao malen broj onih koji poznaju zanate poput postolarstva, klobučarstva, izrade popluna i jastuka, krznarija…ipak ih ima. Moderno doba dovelo je do nestajanja pojedinih zanata, a majstora svog zanata danas je samo nekolicina, no bez obzira na promjene na tržištu, njihove trgovine opstaju.

Za razliku od modernog stila, koji pruža toplinu, prošlost, reći će mnogi, stvara intimniju atmosferu kroz zagušljivo osvjetljenje.

Pa iako ih je sve teže pronaći u gradu, više no ikad privlače poglede i bude znatiželju.

DIFERENCIJACIJA – GLAVNI ALAT USPJEŠNOSTI?

Danas brendovi jako puno vremena, resursa i novca ulažu u svoj imidž jer imati dobru sliku o svojoj kompaniji u javnosti nikada nije bilo važnije, kao ni važnost onoga – ‘biti posebniji od konkurencije’. Potreba za izazivanjem emocije kod ciljanog potrošača sve je snažnija, a broj kompanija na tržištu sve veći. U takvoj situaciji na nemilosrdnom tržištu malim proizvođačima teško je opstati.

Koliko god bili jedinstveni i imali „ono nešto“ za čim velike kompanije žude, zbog borbe na tržištu između velikih, oni mali polako padaju u zaborav. A u tom slučaju, upravo je popularnost ovakvog stila nešto što im može olakšati vidljivost na tržištu.

Ulaganje u dobar marketing jedna je od važnijih aktivnosti svakog poslovanja jer ona omogućuje kompanijama da budu vidljive ciljanoj publici. I unatoč velikoj konkurenciji, još uvijek ima onih malih koji svojim rukama, bez modernih strojeva, izrađuju proizvode i unikatnom izvedbom osvajaju kupca.

IZDVAJANJE IZ MASE

Da stilovi imaju utjecaj u svim industrijama potvrđuju i tehnološke kompanije koje na tržište ponovno stavljaju svoje najprodavanije modele u moderniziranoj verziji, kao i činjenica da u trgovinama s odjećom možemo pronaći komade slične onima koje smo davno pospremili u najtamnije kutove svojih ormara.

Stilova je puno i svako novo vrijeme donosi neke svoje novitete i elemente koji trendove mode, dizajna interijera i stila života čine drugačijima i posebnima. U različitim materijalnim kao i nematerijalnim oblicima svaki stil dopire do svih generacija, osvaja publiku koja im je naklonjena te u njima budi brojne emocije, dok drugima služi kao izdvajanje iz mase. A popularnost? Pa sve je u konačnici podložno zakonu brojeva, zar ne?

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ads