Reci čega se bojiš i ostvari se

„Imati talent za pisanje, slikanje, glazbu, matematiku, kemiju ili nešto drugo znači biti blagoslovljen darom koji mora služiti čovječanstvu, ne egu.“

Mogu li ove riječi biti ljepše posložene? Ne. Ne mogu. Jer ta jednostavna misao pretočena u riječi, nažalost, nije utkana u naš DNK ali bi trebala biti naša misao vodilja, smisao i svrha.

Pripremila: Josipa Celinić
Foto: Dhar media

Naime, svi znamo da imamo neku svrhu zašto smo tu, češće ju ne znamo imenovati jer ta kratka imenica izaziva dozu strahopoštovanja pa ne kopamo previše u njezin smisao. Zato ju s vremena na vrijeme pogledamo izdaleka, kratko se zamislimo nad njom i nastavimo starim utabanim putevima. Zašto nam je nedokučiva i kako ju ostvariti, objasnila je Lea Brezar u svom posljednjem priručniku za putovanje do vlastite svrhe. Taj priručnik za osobni razvoj kroz niz primjera navodi nas da se zamislimo nad svojim obrascima ponašanja i poimanja, suočava nas s vlastitim bojaznima te objašnjava što postižemo priznavanjem straha samima sebi.

Životni zakoni

Autorica u svom prepoznatljivom optimističnom stilu iznosi poznate zakone života i predočava ih na razumljiv i jednostavan način. Kroz šest cjelina predočeno je putovanje do traženja vlastite svrhe: Reci čega se bojiš, Suočavanje, Odlučivanje, Učenje, Otpuštanje, Svrha. Kako bi vaš interes za ovim priručnikom postao još i veći, donosimo ulomak iz knjige koji, prigodno, govori o borbi s alergijama, i ostalim životnim segmentima:

“Sjećam se dana kada sam dobila alergiju. Spustila se u kasno ljeto kao dar na moja ramena. Sjedila sam na sastanku s partnerom s kojimsam radila honorarni posao MLM-a i neprestano kihala, svakih deset sekundi. Sjećam se i osjećaja koji sam, ne znajući drugačije, nosila sa sobom – svakodnevno. Onog osjećaja da sam potpuno sama, prepuštena životu, bez utočišta, bez oslonca. Gola na vjetrometini – napisala sam u pjesmi. Razderana između želje da seposlovno ostvarim i nemogućnosti da zaradim dovoljno, ja sam tonula dublje i dublje u vlastiti nemir. Iako sam po prirodi borac i iako se nisam predavala beznađu, željela sam se samo povremeno odmoriti i osjećati sigurno.
Živjela sam kao podstanarka, nisam imala dovoljno za život i još k tome nisam znala raspolagati novcem. Nekako bi mi uvijek iskliznuo iz ruku. Sjećam se da sam imala dvadesetak godina, i još uvijek kožu pubertetlije – prekrivenu bubuljicama. Znate, onim tinejdžerskim i crvenim, ali osuta po licu, ramenima, nadlakticama i prsima. U svom tom nemiru bila sam bijesna, ljuta k’o zmaj jer ne uspijevam održati nadzor nad svojim životom. I onda sam odlučila. Učinit ću sve što je u mojoj moći
da naučim potrebno i otpustim što mi ne koristi. Alergija na ambroziju je specifična, javlja se samo tri tjedna u godini i samo sam tad mogla saznati koliko sam i što sam učinila po tom pitanju.”

Praktični putokaz

Pa kao što sama autorica ističe: „Ovaj priručnik bit će jedan mali putokaz s praktičnim savjetima o traženju vlastite svrhe, o samoostvarenju, o vama i putu na kojem se ionako nalazite, samo ste trenutno opterećeni stvarima koje vam kradu energiju i miču bitno iz fokusa”.

„Reci čega se bojiš i ostvari se“ treći je priručnik Lee Brezar nakon „Izvan okvira“ i „Da, i?“, nakon romana „Superjunakinje“ i „Kradljivci sreće“ te nekoliko zbirki poezije koju svakog ljeta predstavlja Zagrebu i na city lights plakatima.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.