Novoosnovana Naklada Fragment: Autor nije samo broj.

Novoosnovana Naklada Fragment: Autor nije samo broj.

Zaljubljenost u knjige i zanimljivo štivo potaknulo je Bartula Vlahovića i Sonju Šumić na nesvakidašnji potez. Osnovali su novu nakladničku kuću u Hrvatskoj – Fragment – te pokazali kako se hrabrost i vjera u uspjeh itekako isplati.

Razgovarala: Marina Vardić
Foto: Naklada Fragment

Krenuti novim putem i izaći iz sigurne zone svakako nije mala stvara pogotovo ako u obzir uzmemo našu ionako malu književnu scenu. Kako vide svoju budućnost, što njihova naklada predstavlja za nove autore, zašto su poslušali svoje srce i krenuli za svojom strašću otkrila nam je Sonja u kratkom razgovoru.

Novoosnovana Naklada Fragment: Autor nije samo broj.1) Za osnivanje nove nakladničke kuće u Hrvatskoj trebalo je imati hrabrosti, što Vas je potaknulo da se odvažite na taj korak i ostvarite svoj san?

To je nešto o čemu sam ja jako dugo razmišljala, a Bartul je nakon diplome odlučio da ne želi raditi u banci ili nekoj tvrtci, već želi pokušati ostvariti svoje snove. Nekako se poklopilo da smo istovremeno, svatko sa svog aspekta viđenja situacije odlučili graditi i ostvariti svoj san zajedno. Odlučili smo pokušati. Gurnula nas je ogromna ljubav prema knjigama i neopisivi entuzijazam prema onome što radimo.

2) Koji ste cilj stavili pred sebe osnivanjem Naklade Fragment?

Naš je cilj dati priliku što više hrvatskih autora, kao i onih iz regije da objave svoj rad, izdaju knjigu, da što više kvalitetnih priča, radova, izađe iz ladica, ormara, da ugledaju svjetlo dana. Cilj nam je također i uspješnost, rast i održivost Fragmenta, kako zbog nas samih i naših snova, tako i zbog naših autora koji zajedno s nama svim srcem grade ovu našu priču. Želimo da prosperirajući budemo u mogućnosti i njima dati još bolje uvjete za suradnju.

3) Kojim ste autorima ponajviše usmjereni? Možete li nam otkriti kako se odlučujete za rukopise koje želite objaviti, što je presudan faktor?

Presudno je zaista da se rukopis sviđa i Bartulu i meni i da je to, budimo realni, nešto dobro. Jer ako nema konsenzusa, onda se to neće tiskati. Nismo se vezali uz određeni žanr, kao ni samo uz hrvatske autore, mada će njih biti najviše. Sve što je dobro i sviđa se i meni i Bartulu dolazi u obzir. Biti će svega pod okriljem Naklade Fragment. Od krimića, ljubavnih romana, dječjih knjiga…svega.

4) Kako ste se odlučili za roman Djeca slijepoga kovača, po čemu je on drugačiji da je zaslužio titulu prvijenca?

Za roman Djeca slijepoga kovača, da bude prvi roman s kojim ćemo započeti svoj rad, odlučili smo se zato jer nakon što smo oboje pročitali taj roman, našem oduševljenju još i danas nema kraja. Oduševila nas je kvaliteta i maestralnost pisanja kojom je jedan hrvatski autor stao uz bok svjetskih pisaca krimića. I taj fantastičan roman uskoro će dobiti i svoj nastavak. Tako da uopće nije bilo dileme oko toga hoćemo li s ovim romanom započeti našu priču.

Novoosnovana Naklada Fragment: Autor nije samo broj.

5) Što biste istaknuli kao vašu prednost u budućem radu?

Prednost naklade Fragment je ta što smo mala tek osnovana naklada koja svakom autoru pristupa individualno i sa maksimalnim angažmanom te se posvećuje njemu kroz dosta aspekata, pa i onih najmanjih sitnica vezanih uz izlazak knjige. Nastojimo izgraditi sa svim našim autorima pravi i fer odnos u kojem će svi biti zadovoljni. Autor nije samo broj. Također s obzirom da smo novoosnovana naklada i mi se zajedno sa našim autorinma izgrađujemo i profiliramo. Tako da je to svakako win-win sitaucija i za naše autore i za nas.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ads