GORENJE – RETRO je još uvijek IN

GORENJE - RETRO je još uvijek IN

„Retro je opet in“, kažemo mi, a naša sugovornica nas ispravlja: „Retro je još uvijek in.“

Pripremila: Stella Ćaleta
Foto: Gorenje

Jarke boje i geometrijski oblici, plišane tkanine i plastični namještaj, pop-art i hipijevska „love is in the air“ atmosfera, motivi su koji u nama bude slatki osjećaj nostalgije. No, retro nije samo estetski odabir.

Retro je težnja ka vrhunskoj kvaliteti, upotrebnoj funkcionalnosti i trajnosti kakvu je imala proizvodnja prethodnih vremena. On je i osjećaj – sentimentalnost, toplina, sigurnost. Zato je retro konstantno prisutan, nešto što se uvijek traži, ne samo trend. O tome više zna naša sugovornica, stručna suradnica za marketing Gorenja Zagreb, Stella Nišević.

POJEDNOSTAVLJENI ŽIVOT

Gorenje je brend koji je na našem tržištu prisutan već skoro 70 godina, a čije su pećnice, hladnjaci i perilice bezvremenski klasik i sinonim za kvalitetu. Šezdesetih su godina lansirali prve štednjake na kruta goriva, kao i prve perilice rublja.

„Danas se i dalje ponosimo svojom tradicijom i orijentiranosti prema izvrsnosti i inovativnosti, raznolikosti s dizajnerskim linijama.“, navodi Stella, ističući ono što je u „DNK“ njihovog brenda.

GORENJE - RETRO je još uvijek IN

„Iza nas je mnogo godina rada i kontinuiranog unapređenja. Protekla desetljeća obilježili su inovativnost, diferencijacija kroz razne dizajnerske linije koje smo kroz godine izbacili na tržište u suradnji s poznatim dizajnerima kao što su Pininfarina, Karim Rashid, OraÏto, Philippe Starck, i ono posljednje ali ne i najmanje važno – naša misao vodilja: Life simplified.

Zadaća nam je osigurati svojim korisnicima upravo to – jednostavniji život.“, tvrdi Stella. Bez komfora koji nam pruža moderna kućanska tehnologija gotovo da i ne možemo zamisliti svakodnevni život. Uređaji u našim kućanstvima rade kako mi ne bismo morali, što nam ostavlja vrijeme za učenje, rad, zabavu, naše najbliže. A inovacije na tehnološkom tržištu ne staju.

„Život nam ponekad zna biti dovoljno kompliciran i bez dodatnog razmišljanja kako pokrenuti pećnicu.“, kaže Stella i dodaje: „Simplicity kolekcija koja izlazi za koji mjesec stavlja naglasak na naprednu tehnologiju, ali i na jednostavnost korištenja i upravljanja. Ovdje će biti dovoljan tek jedan okret gumbom.“.

„Iako se sam vanjski dizajn uređaja izvodi u retro stilu, njihova tehnološka izrada daleko je od toga. U uređaje su utkane najnovije tehnologije na tržištu.“

POVJERENJE KOJE SE IZNOVA OPRAVDAVA

Gorenje u svom repertoaru ima i nekoliko linija kućanskih aparata inspiriranih retro stilom. „Classico uređaji za kuhanje sastoje se od pećnice, ploče za kuhanje, kuhinjske nape ali i malih kućanskih uređaja iz Classico kolekcije (toster, kuhalo za vodu, blender, kuhinjski robot).

Retro hladnjaci lako će se uklopiti i u retro stil kuhinja, ali i u moderne bezvremenske kuhinje, danas popularne tzv. open space kuhinje – dnevne boravke. Svakako bismo tu istaknuli i posebnu ediciju Retro hladnjaka VW Bully, razvijenog u suradnji s poznatom markom Volkswagen koji je svojim izgledom podsjećao na njihov poznati minibus zvan „Bully“.“, navodi Stella.

GORENJE - RETRO je još uvijek IN

Retro stil uređaja i dalje je interesantan kupcima, istaknula je. „Iako se sam vanjski dizajn uređaja izvodi u retro stilu, njihova tehnološka izrada daleko je od toga. U uređaje su utkane najnovije tehnologije na tržištu.“ To je moguće samo uz blisku suradnju produkt dizajnera i tehnološkog sektora, rekla je naša sugovornica.

„Finalni proizvod su superiorni uređaji koji prate osnovnu misao vodilju našeg brenda – Life simplified. To je ono što nam je najvažnije – donijeti našim korisnicima jednostavniji život.“

70 GODINA TRADICIJE

Bez obzira na to hoćemo li se odlučiti za šarenilo, slobodu i bunt prema konvencijama koje su nam donijele sedamdesete, ili pak bezvremensku klasiku pin-up ere, naša sugovornica potvrđuje – nostalgija može biti jak prodajni alat i kada pričamo o tehnologiji.

„Osim same nostalgije, istaknuli bismo i tradiciju. Svaki put nam je iznimno drago čuti da se ta tradicija njeguje unutar obitelji, pa nam često dolaze mladi ljudi koji prvi put opremaju svoj dom i kažu kako žele Gorenje uređaje jer su ih imale i njihove majke i bake.“, navodi Stella.

GORENJE - RETRO je još uvijek IN

Tako se Gorenje profiliralo kao brend kojemu se vjeruje već generacijama – povjerenje koje uvijek iznova opravda. „Prošle godine organizirali smo nagradni natječaj „Staro za novo“ u kojem smo tražili što starije uređaje u još uvijek radnom stanju i zaprimili smo više od 900 prijava te pronašli uređaje iz 60-ih godina prošlog stoljeća koji još uvijek rade. Vjerujemo da to sve govori samo za sebe.“, ističe Stella.

Kvaliteta i inovativnost njihova su mantra od samih početaka. Prvi su izbacili pametnu indukcijsku ploču IQcook koja je pomoću senzora samostalno upravljala procesom kuhanja, kao i HomeChef pećnicu s TFT zaslonom s upravljanjem na dodir, s mnoštvom utkanih prednamještenih automatskih recepata.

Za novu generaciju perilica i sušilica rublja WaveActive osvojili su najveću međunarodnu nagradu u domeni tehnološke inovativnosti – Plus X nagradu 2018./19. za inovacije i izvrsnost brenda.

Četrnaestu godinu zaredom osvojili su prestižno Red Dot priznanje. No ipak, najveće priznanje kvalitete su im kupci koji se uvijek iznova vraćaju.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.