Dobrodošao, svijete bez DIMA CIGARETE!

Philip Morris International
dobrodošao-svijete-bez-dima-cigarete

S rastom ”popularnosti” duhanskih proizvoda i rastućim brojem pušača diljem svijeta, rastu i negodovanja. Kreću neke od prvih antipušačkih kampanja te se povećava svjesnost javnosti o učincima cigarete na zdravlje pojedinca.

Razgovarala: Josipa Celinić
Foto: PMI arhiva

Jedan od prvih primjera uživanja u duhanu bilježi se u dnevniku Kristofora Kolumba 6. studenog 1492. godine, opisujući Indijance kako motaju duhan, pale ga s jedne strane, a s druge uvlače dim u pluća te ga potom izdišu.

Slijede lule i cigare, te dvadeseto stoljeće, stoljeće cigareta. Potražnja za cigaretama rapidno je rasla pa su ručnu izradu uskoro zamijenile prve mašine za proizvodnju. Vrijeme je odmicalo i različite svjetske promjene dovodile su i do potražnje za duhanskim inovacijama, a kako su se cigarete nerijetko mijenjale i prilagođavale zahtjevima svojih korisnika, ponuda se proširuje prvim filter cigaretama te aromatiziranim cigaretama.

S rastom ”popularnosti” duhanskih proizvoda i rastućim brojem pušača diljem svijeta, rastu i negodovanja. Kreću neke od prvih antipušačkih kampanja te se povećava svjesnost javnosti o učincima cigareta na zdravlje pojedinca.

Kao rezultat toga slijedi odluka jedne od vodećih međunarodnih duhanskih tvrtki na svijetu o prestanku proizvodnje cigareta, donesena ove godine. Vizijom stvaranja svijeta bez dima cigarete, tvrtka „krši“ brojna pravila svog poslovanja i postojanja, a sve kao doprinos bolje i manje štetne budućnosti pušača i nepušača diljem svijeta.

dobro-došao-svijete-bez-dima-cigareteIQOS uređaj, uređaj je 21. stoljeća. Više o budućnosti duhana i hrabroj odluci potpune promjene poslovanja Philip Morris Internationala, podijelio je s nama Stanko Kršlović, voditelj korporativnih poslova.

Otklonimo odmah sve dvojbe – je li istina da Philip Morris International, vodeća međunarodna duhanska tvrtka, prestaje s proizvodnjom klasičnih cigareta?

Prije svega, moram naglasiti kako Philip Morris International već godinama ulaže u istraživanje i razvoj tehnologija koje će omogućiti smanjenje rizika uživanja duhana.

Kao kompanija predvodnik smo u transformaciji duhanske industrije te je naša vizija stvaranje svijeta bez dima cigarete. Naš je cilj doprinijeti boljoj budućnosti za odrasle pušače koji i dalje žele nastaviti koristiti duhanske proizvode, ljude oko njih i društvo u cjelini, odnosno da proizvodi s potencijalom smanjene štetnosti u potpunosti zamijene cigarete.

BUDUĆNOST BEZ DIMA

Vizija budućnosti bez dima počinje potpunom transformacijom tvrtke. Koji su razlozi za takvu odluku i obrat u poslovanju?

Unatoč naporima za suzbijanje pušenja i sve većoj zdravstvenoj osviještenosti stanovništva, Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da će 2025. još uvijek biti preko milijardu pušača u svijetu. Ta činjenica opravdava nastojanja da odraslim pušačima ponudimo manje štetne alternative od nastavka pušenja. Danas, kao rezultat dugogodišnjih istraživanja i značajnih ulaganja u istraživanje i razvoj, to uistinu i možemo.

Dobrodošao, svijete bez DIMA CIGARETE
Dobrodošao, svijete bez DIMA CIGARETE!

Vi ste primjer kako „kršiti“ pravila, kako izaći iz zone komfora. Dramatična odluka, kako stoji na PMI stranicama, svakako je hrabar potez. Kakve su reakcije zaposlenika, partnera?

Da, donijeli smo hrabru odluku, no odluku na kojoj ustrajemo. Svi naši zaposlenici predani su stvaranju te nove budućnosti, a s obzirom na rezultate koje ostvarujemo te pozitivne reakcije potrošača, možemo biti zadovoljni. Ovo je i za nas značilo veliku promjenu u svakom smislu. Jednostavniji je izbor ne promijeniti ništa, no umjesto toga mi smo odlučili napraviti nešto uistinu veliko i neočekivano.

Iza svakog našeg koraka i odluke stoji znanost i snažan naglasak stavljamo na transparentnost naše znanosti. Za primjer navodim objavljenih više od 250 publikacija i poglavlja u knjigama na temu proizvoda smanjene štetnosti u recenziranim znanstvenim časopisima, a razvili smo i specijaliziranu Internet stranicu PMIScience. com koja sadrži sve informacije o našim znanstvenim istraživanjima.

Nedavno su u Japanu predstavljene i nove inačice proizvoda, IQOS 3 i IQOS 3 MULTI koje integriraju opsežne povratne informacije dobivene od potrošača te predstavljaju poboljšani dizajn i doživljaj korištenja pritom zadržavajući poznati okus, osjećaj i ritual.

dobrodošao-svijete-bez-dima-cigarete

NAJUSPJEŠNIJA BEZDIMNA ALTERNATIVA

Što je IQOS? Hoće li taj bezdimni proizvod zadovoljiti sadašnje klasične pušače?

IQOS je elektronički uređaj koji koristi sofisticiranu tehnologiju za grijanje posebno pripremljenog duhana. IQOS grije, a ne izgara duhan. S obzirom da se duhan grije, a ne gori, razine štetnih sastojaka su značajno smanjene u odnosu na dim cigarete.

Bitno je naglasiti da iza ovog proizvoda stoji znanost, odnosno niz istraživanja koja se sva provode u skladu s praksama u farmaceutskoj industriji te su u skladu sa FDA (US Food and Drug Administration) smjernicama za duhanske proizvode modificiranog rizika (Modified Risk Tobacco Product). Naše studije vezane za IQOS uređaj vrlo su napredne te, u skladu s našim dosadašnjim saznanjima, isključivo korištenje IQOS uređaja predstavlja smanjeni rizik u odnosu na nastavak pušenja.

Nedavno su u Japanu predstavljene i nove inačice proizvoda, IQOS 3 i IQOS 3 MULTI koje integriraju opsežne povratne informacije dobivene od potrošača te predstavljaju poboljšani dizajn i doživljaj korištenja pritom zadržavajući poznati okus, osjećaj i ritual, a sve to utemeljeno na snažnim znanstvenim dokazima.

Cilj novih verzija je dodatno potaknuti sve veći broj odraslih pušača na promjenu, u korist vlastitog zdravlja, javnog zdravstva i, u konačnici, druš- tva. U Hrvatskoj će novi uređaj biti dostupan početkom prosinca.

dobrodošao-svijete-bez-dima-cigarete

Vaše novo poslovanje usmjereno je na IQOS proizvode i budućnost bez dima. Vjerujemo da je iza kulisa jako puno planova, no kakve su zamisli?

Naš je plan jasan, a to je ostvarivanje vizije budućnosti bez dima cigarete. U skladu s time, budućnost kompanije gradimo na proizvodima bez dima, koji su bolji izbor odraslim pušačima od nastavka pušenja cigareta, a iza svake naše odluke i daljnjeg koraka koji poduzimamo, stoji znanost.

Koliko smo u toj viziji ozbiljni, govori i činjenica da smo od 2008. godine investirali više od 4.5 milijardi USD u istraživanje i razvoj te da više od 430 znanstvenika, inženjera i stručnjaka radi u našim centrima za istraživanje i razvoj.

6 MILIJUNA IQOS KORISNIKA

Koliko je sam proces transformacije zahtjevan? Jesu li potrebna usklađivanja, regulative…?

Proces transformacije zahtjevan je u svakom smislu. To ne obuhvaća samo transformaciju proizvoda, već i našu internu transformaciju, odnosno način na koji radimo i razmišljamo. Naravno, budućnost bez dima cigarete ne možemo ostvariti sami, već je nužna suradnja svih važnih aktera u tom procesu, što uključuje industriju, ali i nadležna državna tijela.

Naš je cilj doprinijeti boljoj budućnosti za odrasle pušače koji i dalje žele nastaviti koristiti duhanske proizvode, ljude oko njih i društvo u cjelini.

dobrodošao svijete bez dima cigareteBudućnost bez dima odgovoran je poduzetnički pothvat. Jeste li radili neka istraživanja o reakcijama (potencijalnih) korisnika na nove proizvode? Očekujete li prijelazno razdoblje prilagodbe?

Dosadašnji rezultati pokazuju da ispunjavamo očekivanja odraslih pušača. Naime, gotovo 6 milijuna odraslih pušača u svijetu počelo je koristiti isključivo IQOS, odnosno oko 10.000 odraslih pušača dnevno. U prosjeku je 70 do 80% korisnika IQOS-a prestalo pušiti cigarete, što IQOS čini najuspješnijom bezdimnom alternativom danas.

Dostupan je u više od 40 zemalja širom svijeta, a najveći je uspjeh zabilježen u Japanu gdje se korištenjem IQOS uređaja ostvaruje gotovo 16% udjela ukupnog tržišta duhana.

KOMUNIKACIJA IZBORA ALTERNATIVA

U skladu sa zakonskim regulativama, svi proizvodi se reklamiraju…na ovaj ili onaj način. Kako brendirati proizvod koji u, primjerice oglašavanju ili prodaji, ima ograničenja postavljena u zakonskoj regulativi?

Prije svega treba reći da nisu svi proizvodi isti. Isto tako treba vrijediti da se različiti proizvodi i različito trebaju zakonski tretirati. Mogu se razumjeti različita ograničenja koja se postavljaju za proizvode koji predstavljaju štetu za zdravlje pojedinaca i populacije.

Međutim, ako se kao adekvatna zamjena takvim proizvodima potrošačima mogu ponuditi dokazivo manje štetne alternative, tada je i zadaća društva u cjelini da se potrošaču mogu predstaviti takve alternative na izbor. Konkretno, grijanje duhana u odnosu na gorenje jest takva alternativa kada je riječ o pušenju, imajući na umu da bolje alternative od prestanka pušenja u potpunosti ne postoje.

dobrodošao-svijete-bez-dima-cigarete

Kakva je razlika u komuniciranju/oglašavanju klasičnih cigareta i IQOS uređaja? Kakve su mogućnosti oglašavanja IQOS uređaja?

Duhanska industrija strogo je regulirana i u potpunosti se slažemo da tako treba biti, no kada govorimo o proizvodima iza kojih stoji robusna znanost, a koja ukazuje na njihovu smanjenu štetnost, ova kategorija zahtijeva jedinstveni regulatorni okvir. Bezdimni proizvodi trebali bi biti regulirani različito od cigareta te bi o njima i njihovim prednostima potrošači trebali biti informirani.

IQOS STORE

Vi zapravo želite i pozitivno utjecati na javno zdravstvo promicanjem alternative pušenju cigareta. Brojna istraživanja su pokazala da nikotin nije sastojak koji je štetan, već ostali sastojci, a sve što će IQOS uređaj zadržati je upravo nikotin?

Nikotin je prirodno prisutan u duhanu i, iako nije bez rizika i stvara ovisnost, nije primarni uzrok bolesti povezanih s pušenjem, što su potvrdile i relevantne institucije poput Američke agencije za hranu i lijekove (US Food and Drug Administration) i Engleskog zavoda za javno zdravstvo (Public Health England).

Dim cigarete sadrži više od 6000 sastojaka od kojih su mnogi prepoznati kao štetni te se većina stvara gorenjem duhana, odnosno štetni sastojci povezani s gorenjem osnovni su uzrok štetnosti pušenja. IQOS proizvodi aerosol koji u prosjeku sadrži 90% niže razine štetnih sastojaka od dima cigarete. Dosadašnji rezultati predkliničkih i kliničkih istraživanja upućuju na to da isključivo korištenje IQOS-a predstavlja manji rizik od nastavka pušenja te da nema negativan utjecaj na kvalitetu zraka u zatvorenim prostorima.

Naš je plan jasan, a to je ostvarivanje vizije budućnosti bez dima cigarete.

S obzirom na to da se radi o tehnološki zahtjevnom proizvodu, postoji li mjesto na kojem se potrošači mogu obratiti za podršku vezano za uređaj?

Razvojem novih proizvoda i daljnjom komercijalizacijom, ali i kao rezultat činjenice da se radi o tehnološkom proizvodu, mijenja se i naš pristup. Ovakav proizvod zahtijeva i korisničku podršku nakon kupnje, što znači i potrebu za centralnim mjestom na kojem korisnici mogu dobiti sve relevantne informacije te na kojem proizvod mogu kupiti ili ga servisirati. I u Hrvatskoj je nedavno otvoren prvi IQOS Store, u centru Zagreba, na adresi Petrićeva 7.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ads