Nestlé stvara bolje sutra, za pojedinca, zajednicu i planet

Nestlé stvara bolje sutra, za pojedinca, zajednicu i planet

Kompanija Nestlé svakodnevno sudjeluje u životima milijardu ljudi, kako na tanjuru tako i na lokalnim društveno odgovornim inicijativama. Uspješna kompanija stvorila je prepoznatljivo ime utemeljeno na pravim vrijednostima, a sada pomaže u stvaranju boljeg i zdravijeg svijeta za pojedince, zajednice i planet.

Razgovarala: Josipa Celinić
Foto: Nestlé

U grupaciji je nekoliko desetaka istraživačkih centara koji su usmjereni na osnovne probleme današnjice, a u globalnoj strategiji razvoja do 2030. postavljena su tri područja djelovanja, u skladu s ciljevima “Agende 2030 za održivi razvoj” Ujedinjenih naroda: pomoći 50 milijuna djece kako bi živjeli zdravijim životom, kroz poslovanje povećati životni standard 30 milijuna ljudi i težiti nultom utjecaju na onečišćenje okoliša.

Koliko Nestlé napreduje u ostvarenju svojih hvalevrijednih ciljeva, što je predstavljalo najveći izazov u doba obilježeno epidemijom Covid-19 i kako je to raditi u korporaciji čak 15 godina, odgovara Irena Kurtanjek, voditeljica korporativnih komunikacija tvrtke Nestlé Adriatic za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu.

 

Što je najveći izazov rada u korporaciji?

Pravovremena prilagodba, inovativnost i kreativnost u iznimno promjenjivom okruženju, kompleksnost sustava te rad u multifunkcionalnim i multikulturalnim timovima najveći su izazovi rada u korporaciji. S druge strane, otvorenost prema promjenama, želja za stjecanjem novih znanja ključni su faktori za prevladavanje tih izazova.

 

Nestlé utjecaj

U jednom prijašnjem intervjuu istaknuli ste: ”Doprinos zajednicama u kojim djelujemo temelj je poslovanja kompanije Nestlé”. Često se ističe da je utjecaj na dugoročno stvaranje pozitivnih navika osnovni cilj. Na što sve Nestlé pokušava utjecati i na koje načine?

Nestlé je najveća prehrambena kompanija na svijetu. Dnevno u svijetu prodamo preko milijardu proizvoda. S tim dolazi i velika odgovornost prema našim zaposlenicima, partnerima, zajednicama u kojima djelujemo. Želimo dugoročno pozitivno doprinijeti društvu kroz podršku odgoju zdravijih generacija, zapošljavanju mladih te kroz brigu za planet.

Transformiramo sve dijelove poslovanja kako bismo to ostvarili – od nabave sirovina, proizvodnog procesa, distribucije pa do edukacije partnera i krajnjih potrošača.

Nestlé broji mnoge projekte društveno odgovornog poslovanja, a Vi imate bogato iskustvo od 15 godina u Nestlé kompaniji na različitim pozicijama. Koji projekt pamtite kao najdraži i zašto?

VrtimZdraviFilm koji je ove godine obilježio svoju desetu godišnjicu. Više od 60.000 djece i 15.000 roditelja do danas educirano je o pravilnoj prehrani i važnosti bavljenja tjelesnom aktivnošću. Inicijativa za bolju zapošljivost mladih ,,Nestlé Needs YOUth” u sedam godina dosegnula je više od 2.500 mladih od kojih je njih 60 direktno i zaposleno.

Nestlé stvara bolje sutra, za pojedinca, zajednicu i planet

Biraj Zeleno inicijativa ove godine ulazi u svoju drugu sezonu, a za cilj ima edukaciju javnosti o važnosti smanjenja upotrebe plastike, odgovornog korištenja vode i smanjenja otpada od hrane.  Svi naši projekti od ove godine uvode elemente održivosti.

Prioritet nije promocija Nestlé proizvoda već konkretan doprinos zajednici. Želimo potaknuti sve dionike na zajedničko djelovanje kako bi pozitivni pomaci prema održivosti i boljitku bili vidljivi.

 

Komunikacije i reputacija

Koliko se svijet komunikacija promijenio u Vaših dosadašnjih 15 godina rada u kompaniji? Predviđate li promjene u komunikacijama i u budućnosti?

Danas se komunikacijsko okruženje temelji na tehnologiji i izazovnije je nego ikada prije – od kanala komunikacije, načina konzumacije sadržaja, dostupne analitike pa do toga da svatko može biti tvorac sadržaja. Nekada je prosječno vrijeme u kojem se od kompanije očekivao odgovor bilo je i do 48 sati, dok je danas to u nekim situacijama svedeno na 30 minuta, a nekad je riječ i o svega nekoliko sekundi.

U vremenu pred nama važnu ulogu imat će digitalni marketing, kvalitetan i istinit sadržaj koji dodaje vrijednost onome tko ga konzumira, edukacija ispred prodaje i potpuna prilagodba sadržaja različitim publikama kojima se obraćamo.

Izgradnja i reputacija brenda iznimno su zahtjevni poslovi. Što biste istaknuli kao najvažnije kada govorimo o brendu (neovisno je li riječ o malom poduzetništvu ili velikoj korporaciji)?

Svrha. Važno je da je brend autentičan i da se povezuje s onim sadržajem i aktivnostima koje odražavaju njegovu svrhu. Primjerice, naš brend NESCAFÉ 3in1 najčešće konzumiraju oni koji tek otkrivaju svijet kave. Kako je svrha brenda podrška mladima, aktivnosti s kojima se povezujemo vežu se uz zapošljavanje i bolju zapošljivost mladih.

Tako podržavamo odličan projekt platforme Poslovni FM – prvi hrvatski podcast za bolju budućnost mladih Teen Bizz, a neke od tema u fokusu su i digitalne i zelene vještine te razvijanje poduzetničkih ambicija.

 

Nestlé nulta stopa

Nestlé je prihvatio Europski sporazum o plastici kojim se obvezuje da će do 2025. godine 100% pakiranja biti od materijala koji će se moći ponovno iskoristiti ili reciklirati. Kako napredujete na tom planu?

Na Nestlé putu do nulte stope utjecaja na okoliš javno smo se obvezali prepoloviti svoje emisije stakleničkih plinova do 2030. te do 2050. postignuti nultu stopu emisije stakleničkih plinova. Svaki dio našeg poslovanja – od nabave, logistike, prodaje pa do marketinga transformira poslovne procese, a kako bismo se približili ostvarenju tih ciljeva.

Naše inovacije imaju naglasak na održivosti, primjer su SMARTIES, MAGGI Super Juha i NESCAFÉ. Uz to, naši zaposlenici daju svoj aktivan doprinos održivosti. Tako imamo u planu na nivou JI regije, kamo pripada i Hrvatska, zasaditi više od 35.000 stabala i podijeliti više od  2.500 sadnica te imati aktivnosti čišćenja okoliša, a kako bismo podigli svijest o važnosti čuvanja prirode.

Nestlé stvara bolje sutra, za pojedinca, zajednicu i planet
Ključ vašeg poslovanja je društveno odgovorno poslovanje, no koja su to najistaknutija načela poslovanja kompanije Nestlé po kojima djelujete od početka?

Uspjeh se temelji  na Nestlé strategiji prehrane, zdravlja i dobrobiti. Naš je cilj pružiti ukusne, hranjive proizvode koji su dobri za planet, za svako doba dana i sve faze života, i to na praktičan način. Nastojimo iskoristiti prilike za unapređenje, a na drugom kraju spektra, ponuditi pristupačnu i visokokvalitetnu hranu.

Nestlé stvara bolje sutra, za pojedinca, zajednicu i planet
I najuspješniji modeli rada mijenjali su se tijekom izazova koja je pred nas postavila 2020. godine. Jesu li se unutar kompanije Nestlé modeli rada mijenjali? I što biste istaknuli kao najveći poslovni izazov u protekle 2 godine obilježene novonormalnim i Covid-19 epidemijom?

U fokusu su sigurnost naših zaposlenika, kontinuitet poslovanja i podrška partnerima i zajednici. Veliki naglasak je na inovacijama koje su oduvijek pokretač kompanije. Samo lani smo u istraživanje i razvoj na globalnoj razini uložili 1,6 milijardi CHF.

Uz STARBUCKS kapsule i kavu s jedinstvenim geografskim podrijetlom, inovirali smo i u MAGGI asortiman s bio i tekućim jušnim temeljcima, univerzalnim začinima, HoReCa-i ponudili Sensational Garden Gourmet Burger – biljni burger, zdrav, održiv za planet… Nije samo cijena ono što čini razliku. Potrošači, a pogotovo nove generacije, sve su zahtjevniji, sve više brinu o svom zdravlju i okolišu.

  

Što najviše vrednuje Nestlé

Osoba kakvih kvalifikacija i sposobnosti je idealan zaposlenik za Nestlé? Što vrednujete najviše?

Samosvijest, fleksibilnost, emocionalna inteligencija, kritičko razmišljanje, komunikacijske vještine te vještine vođenja timova i projekata, važni su elementi uspješnosti unutar naše kompanije.

Nestlé stvara bolje sutra, za pojedinca, zajednicu i planet
U današnjici kada je vremena nekako sve manje, planet kao da se okreće brže no prije, a izazovi su sve veći, možemo li živjeti kvalitetan i produktivan privatan život osobe s poslovnom karijerom?

Iako je vrlo izazovno, moguće je. Važno je raditi ono što voliš i što te usrećuje te imati podršku obitelji i prijatelja.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.