Usvojite vještine pregovaranja i pobijedite!

Usvojite vještine pregovaranja i pobijedite!

Od dobivanja posla do boljeg radnog mjesta, od pregovaranja o povišici do davanja otkaza, od dobivanja poslova za tvrtku do otvaranja tvrtke. Bezbroj je situacija u poslovnom svijetu u kojima će vam dobro doći poznavanje pregovaračkih tehnika. Budite svjesni da ćete rijetko u životu dobiti ono što zaslužujete; najčešće će vam se dogoditi ono što ste ispregovarali.

Piše: Dijana Kopjar Mucak
Foto: Unsplash

Od kad je svijeta i vijeka – svi pregovaramo. Vjerojatno su i naši preci u spiljama pregovarali o podjeli ulova ili prikupljenog jestivog bilja. Današnji pregovori preselili su iz spilja u urede, i koliko god se ponekad svima činilo da smo naletjeli na spiljskog čovjeka s druge strane – ne brinite, dobre vještine pregovaranja i u toj vam situaciji mogu pomoći.

Zapravo je pregovaranje naizgled jednostavno. Dva su potencijalna ishoda: win-win ili win-lose.

U prvom scenariju možete otići od pregovaračkog stola više ili manje zadovoljni, a u drugom zadovoljni ili nezadovoljni. Nemojte dopustiti da vam budućnost bude upitna zbog lošeg pregovaranja.

Za pregovaračkim stolom neće vam na odmet biti ni dobra komunikacija kao ni poznavanje osnova psihologije. Susrest ćete se s ekstrovertiranim i introvertiranim suparnicima, s nevinašcima i s dominantnim likovima, a i sa dobrim glumcima. Zato će vam pomoći i utemeljeno unutarnje samopouzdanje, kako biste sa raznim sugovornicima ostali svoj na svome, pa čak i s onima koji će vas pokušati poniziti.

Osim verbalnog aspekta pregovaranja, sve se više spominje neverbalna komunikacija u poslovnom svijetu. I vjerujte, posve utemeljeno. Po istraživanjima, imate tek 30 sekundi da ostavite dobar prvi dojam. A prvi dojam je bitan, to znamo. Zato osmijeh na lice, stav neka odražava samopouzdanje, siguran korak, kontakt očima…

Izbjegavajte teme poput politike, nacionalnosti, vjerskih pitanja, intimnih razgovora. Pokažite iskreno zanimanje za drugu stranu, ali ne zaboravite – niste prijatelji koji piju kavicu u kvartovskom kafiću. Ne ”pilajte” po svom – pokušajte razumijeti i drugu stranu i staviti se u njene cipele. Lakše ćete postići dogovor.

Još uvijek se često spominje kako su najbolji pregovarači oni koji puno pričaju. Nema veće zablude.

Namjeravate li upisati pobjedu u svoj dnevni raspored, zašutite i slušajte! Ne bojte se tišine – ako ste iznijeli prijedlog, šutite. Ako ste postavili pitanje, šutite. Umjesto usta, otvorite uši; s razlogom imate dva komada.

Ne brinite, nije sve to nuklearna fizika. Uostalom, digitalno doba stavilo nam je nadohvat ruke sva moguća znanja ovoga svijeta, pa ćete na mreži vrlo lako pronaći čitav niz videa, pdf-ova, prezentacija, disertacija… Sve one slažu se u jednom detalju – važnosti primjene.

Nema tog učitelja koji će od vas napraviti vrhunskog pregovarača, ako stečena znanja ne primjenjujete.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.