BIPA – Pinky priča VELIKOG brenda

BIPA - Pinky priča VELIKOG brenda

BIPA, jedna od najuspješnijih drogerija u Hrvatskoj, svoj lako prepoznatljiv pinky identitet povezala je s inovativnošću, težnjom za napretkom te odgovornošću prema kupcima, kolegama, partnerima, ali i sebi samima.

Razgovarala: Marina Vardić
Foto: BIPA arhiva

Boje vrše veliki utjecaj na emotivno, fizičko ili duhovno stanje svakog čovjeka, stoga nije čudno da se iza pronalaska idealne boje nekog brenda krije puno više od onoga: „ajme, ovo je moja najdraža boja, jako mi se sviđa!“

BIPA je prepoznatljiva po svojoj roza boji zbog koje većina žena ima dojam da se nalazi u girly carstvu snova! Možda je baš to bila glavna misao vodilja odgovornih prilikom smišljanja idealne boje brenda, a možda se odabir ove, većini žena drage boje, krije u njenom skrivenom značenju. Psihologija kaže: roza boja predstavlja bezuvjetnu i romantičnu ljubav, ženstvenost, romantiku, strast, brigu, suosjećanje i razumijevanje, ali i dozu inovativnosti i otkačenosti.

Kako je BIPA povezala misiju i vrijednosti koje zastupa s roza bojom, kazala nam je Nataša Krezić, rukovoditeljica marketinga BIPE.

BIPA - Pinky priča VELIKOG brendaBIPA je poznata po svojoj prepoznatljivoj pinky boji; možete li nam reći što se krije iza te ženama privlačne boje?

BIPA je na hrvatskom tržištu već više od deset godina. Prošle smo godine otvorili 100-tu poslovnicu i BIPA Backstage te tako, svečano ali i radno, obilježili naših prvih deset godina. Tijekom tih godina postali smo poznati, između ostalog, i po BIPA roza boji.

Boja ima iznimnu ulogu u komunikaciji i može biti presudan faktor u postizanju vidljivosti (visibilitiy) i ultimativno kreiranju prepoznatljivosti (awareness). Mislim da smo uspjeli kroz sve ove godine dokazati i pokazati kako boja, kada je mudro odabrana, može biti bitan element brend identiteta.

STRAST S DOZOM OTKAČENOSTI

Zašto roza boja? Možete li sa svog stajališta komentirati možebitni utjecaj boje na vjernost kupaca ili poziv na kupnju?

Roza ili ružičasta nije ništa drugo nego pitomija i podatnija verzija crvene boje. Međutim za razliku od crvene koja je u biti izrazito fizička boja, roza boja je stimulativna i

nježna. Prema psihologiji boja ona i dalje u sebi nosi istu strast, dozu otkačenosti (za koju treba i samopouzdanja i hrabrosti) i inovativnosti crvene boje, ali sada uz sveprisutnu brižnost (koja budi toplinu).

Roza boja, prema psihologiji boja, povezuje se s njegom, ljepotom te brigom za sebe i druge a najčešća je među brendovima koji komuniciraju primarno sa ženskom populacijom.

Neki od poznatijih primjera brendova namijenjenih ženama koji koriste roza boju su: Borjouis, Paris, Cosmopolitan ili Victoria’s Secret. Istina je da i mi primarno ciljamo na djevojke i žene, majke i supruge. Međutim to nije jedini razlog zašto koristimo roza boju.

Naime, BIPA na svojim policama nudi sve što je potrebno za savršen izgled i blistav dom, a istraživanja u Hrvatskoj ukazuju na to da i dalje najčešće brigu o kućanstvu, što uključuje i nabavku, obavljaju žene. Uzevši sve to u obzir: asortiman i target audience ali i navike kupaca, roza boja se nameće kao logičan odabir.

Prilikom odabira boje za nas je mnogo važnije bilo da boja kao važan dio identiteta brenda bude usklađena s vizijom, komunicira našu misiju i vrijednosti: inovativnost i kreativnost, poštovanje i odgovornost, što su upravo neke od asocijacija koje proizlaze iz psihologije boja.

 

BIPA - Pinky priča VELIKOG brenda

Recite nam nešto više o Bipinim vlastitim proizvodima? Koja je njihova posebnost i kojoj ciljnoj skupini kupaca je namijenjena?

Robne marke: Clever i Today, te Look by BIPA, ali i mnoge druge važan su dio našeg asortimana. Poznate i dobro prihvaćene od strane kupaca. Pored njih stalno uvodimo i nove robne marke te nove proizvode kako bismo zadovoljili promjenjive potrebe naših kupaca. Tako odnedavno vlasnici kućnih ljubimaca na našim policama mogu naći ZooRoyal proizvode za svoje mačke i pse.

Kada govorimo o vlastitim markama, govorimo o proizvodima visoke kvalitete koji su cjenovno prihvatljiviji od proizvoda poznatih marki. Kako zbog ekonomske situacije koja je utjecala na ponašanja potrošača, tako i zbog sve veće dostupnosti vlastitih marki, zanimanje kupaca za ove marke raste te se očekuje da će se s vremenom samo povećavati. Isto tako, u posljednje vrijeme se među vlastitim markama pojavljuju i premium proizvodi, i dalje povoljniji ali svejedno, cjenovno nešto više pozicionirani.

Važno je ipak naglasiti da je naša strategija asortimana bazirana prije svega na suradnji s A-markama. Mi smo pouzdan partner industriji i sebe vidimo kao vrhunsku platformu za lansiranje inovacija i približavanje istih krajnjem potrošaču.

BIPA - Pinky priča VELIKOG brenda

Tajna privlačnosti drogerijskog formata je u njegovom konstantnom razvoju i prilagođavanju. Drogerije u Hrvatskoj prate trendove koji su prisutni i na ostalim tržištima, i to je ono što nas čini konkurentnima.

ZA ULJEPŠATI DAN SVIMA

Kojim se načelima BIPA vodi u poslovanju, što se krije iza pinky loga? Koje vrijednosti želi komunicirati svojim kupcima?

Vrijednosti koje BIPA njeguje su: uzajamno POŠTOVANJE i ODGOVORNOST prema svima, a osobito kolegama, kupcima, partnerima i sebi samima te INOVATIVNOST i težnja za NAPRETKOM u svemu što radimo.

BIPA u svemu što radi uvijek nastoji biti bolja i svojim odgovornim ponašanjem i težnjom za mijenjanjem „status quo“ stanja, uljepšati i poboljšati dan svima s naglaskom na našim zaposlenicima i korisnicima.

Zaposlenike BIPE u većini, vjerujemo, čine žene; može li se brojnost žena povezati s onim što BIPA predstavlja?

Istina je da kod nas vlada ženski princip. Može li se ili ne to povezati s onim što BIPA predstavlja? Vjerojatno da, ali ne postoje istraživanja koja to potkrepljuju. Sigurno je da, kako zbog ranije spomenute psihologije boja ali i asortimana, BIPA ima veću privlačnost za žensku nego za mušku populaciju. Žene se u roza okruženju u carstvu make-upa, parfema te proizvoda za njegu i dom sigurno osjećaju ugodnije nego muškarci jer je riječ o njima poznatijem terenu.

Ipak, među našim redovima ima dosta muških kolega na svim pozicijama koji, kako to već biva, potvrđuju pravilo. Neovisno o spolu, BIPA je odlično mjesto za rad ako želite graditi karijeru, jer investiramo u svoje zaposlenike, a možemo se podičiti i činjenicom kako je dobar dio management tima s nama jako dugo te su svoju karijeru započeli upravo u BIPI.

BIPA - Pinky priča VELIKOG brenda

BIPA BACKSTAGE – INOVATIVNI BEAUTY KONCEPT

Što je ono što BIPU razlikuje od konkurencije?

BIPA je prije svega posvećena kupcu, njegovim potrebama i željama kako u usluzi tako i u asortimanu. Vjerujemo da svaka kupnja može biti povoljnija te da se ne moramo odreći onoga što želimo, samo moramo pametno kupovati.

U BIPI smo jako ponosni na svoje zaposlenike koji svojom ljubaznošću, susretljivošću i znanjem svakog dana uljepšavaju dane našim kupcima. Naši zaposlenici naša su glavna pokretačka snaga, a BIPA cure u izravnom svakodnevnom kontaktu s kupcima naš nepresušan izvor znanja i naš doticaj sa stvarnošću.

Fokus na inovacije i konstantna poboljšanja na svim razinama pomoći će nam da se spremno suočimo s izazovima retaila.

BIPA - Pinky priča VELIKOG brenda

U čemu je tajna posebnosti BIPINOG 100-tog dućana? Što vas je potaknulo na ideju Backstage?

Prvo i osnovno, uspjeli smo ostvariti jednu veliku želju, a to je da imamo BIPA poslovnicu u centru glavnog grada. Kada je postalo očito da će nam se ta želja ostvariti te kada smo shvatili da će, stjecajem okolnosti, ta poslovnica biti ujedno i 100-ta poslovnica kao kruna proslave 10 godina poslovanja u Hrvatskoj, nismo mogli ignorirati simboliku okruglih brojeva.

Budući su naša snaga upravo inovacije, odlučili smo iskoristiti trenutak i napraviti nešto posebno, novo i, u ovom obliku, do sada neviđeno na hrvatskom tržištu. Tako se rodila ideja o BIPA Backstageu, inovativnom beauty konceptu kojim dodatno naglašavamo još jednu našu snagu, a to su top-proizvodi top-brendova, po povoljnim cijenama.

BIPA Backstage je mjesto vrhunskog dizajna u kojem se naši kupci osjećaju jako ugodno i gdje mogu dobiti ne samo profesionalnu uslugu nego i savjet kako koristiti make-up proizvode na najbolji mogući način.

Pored toga, BIPA Backstage je platforma za suradnju s proizvođačima, mjesto za školovanje naših djelatnica i još dosta toga. Naši kupci, ali i partneri prepoznali su koncept i prihvatili novost na tržištu, a sama lokacija u centru grada je, vjerujemo, doprinijela brzom prihvaćanju. Nadamo se da će i u vremenu koje dolazi BIPA Backstage nastaviti biti mjesto ljepote, susreta i iskustva.

BIPA - Pinky priča VELIKOG brendaIdejom o BIPA Backstageu, inovativnom beauty konceptu dodatno naglašavamo još jednu našu snagu, a to su top-proizvodi top-brendova, po povoljnim cijenama.

Privlači li Backstage djevojke, žene, odnosno što ih najviše privlači tom dijelu prodavaonice? Smatrate li da je Backstage ispunio vaša očekivanja?

Prema našem dosadašnjem iskustvu ne možemo reći da je BIPA Backstage privlačniji nekoj određenoj dobnoj skupini žena. Sve žene koje dolaze u BIPA Backstage bez obzira na dob imaju nešto zajedničko a to je da se žele osjećati i izgledati lijepo i njegovano.

To su žene koje vole brinuti o sebi i koje žele raditi na sebi. To su žene koje prate ali ne robuju trendovima, te cijene kvalitetu ali vole pametnu kupnju.

Naše redovne klijentice, koje nam se rado vraćaju, kažu da je to s jedne strane zbog ugodne atmosfere i prostora ali i usluge. Naime, svakoj našoj klijentici na raspolaganju je tim od četiri obučene vizažistice koje prate novitete, u radu ih primjenjuju te koriste proizvode koji su dostupni u svim BIPAMA.

Upravo je to „touch and feel“ iskustvo kupovine i osobni pristup svakoj klijentici ono što su one prepoznale i po čemu želimo biti prepoznati i kako želimo nadograđivati svoju ponudu. Tko god nije još probao, predlažemo da rezervira termin u BIPA Backstageu i inspirira se uz naše vizažistice.

BIPA - Pinky priča VELIKOG brenda

BIPA IZVAN OKVIRA

BIPA Fashion.hr, poznat kao nacionalni tjedan mode, pretpostavljamo, uvelike utječe na vaše poslovanje. Možete li nam reći što tjedan mode znači BIPI i kako ste uopće došli na ideju suradnje s poznatim modnim dizajnerima?

Vjerujemo da smo dugogodišnjom suradnjom s Fashion.hr dali svoj obol stvaranju najveće modne priče u regiji, koja iz sezone u sezonu potvrđuje svoj značaj. Ideja oko sponzoriranja jednog ovakvog eventa potekla je od nakane da BIPA izađe iz okvira svojih poslovnica i pored komunikacije akcija i popusta počne graditi drugačiju priču tj. kompetenciju u beauty segmentu s ciljem kreiranja percepcije BIPE kao beauty stručnjaka.

Danas je više nego ikada u trendu biti svoj, originalan i poseban, a tjedan mode kao generator svježih ali i hrabrih ideja, idealna je prilika za BIPU da promiče ideju individualne ljepote. Tako se BIPA pozicionirala kao ambasador koji pruža podršku hrvatskoj modnoj sceni te se na jedinstven način obraća novoj generaciji žena.

Poruka ove suradnje je jasna, u skladu sa sloganom „Uljepšaj si dan“, promicati ideju individualne ljepote koja prihvaća najnovije trendove i uklapa ih u vlastiti jedinstveni stil. Jer svaka je žena posebna.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.