Babyroom podcast o roditeljstvu – prva pomoć za roditelje djece svih uzrasta

Babyroom podcast o roditeljstvu – Prva pomoć za roditelje djece svih dobi

Babyroom mame, kreatorice podcasta o roditeljstvu, s običnim pukom dijele iskustva i svoja čarobna rješenja za svakodnevne smicalice pred koje nas naša djeca stavljaju. A mi, pozorno slušamo, i upijamo.

Razgovarala: Josipa Celinić
Sugovornice: Ana, Andrea, Danijela, Maja, Marija i Željka

Foto: BabyRoom

 

Gotovo svakodnevno dok se na poslu kontroliramo da ne krenemo tepati šefu ili mu nuditi zalogajčiće voća da papa, postajemo svjesni da novinar, arhitekt, računovođa ili trgovac možda prestajemo biti u 17 sati, ali roditelj ne prestajemo biti nikada. Tanka je granica između te naše dvije osobnosti koje se preklapaju, a zbog kojih smo paralelno ispunjenije i bolje osobe. Zanimanje – roditelj. Opis posla – najteži i najljepši posao na svijetu.

Tako neki pamte prve dane kao najteže, s najviše upitnika iznad glave. Drugi pak zaziru od terrible two ili tantrum epizoda. Treći kažu – sve je to OK dok ne krene pubertet. Koliko god da se pitanja i nedoumica pojavilo, rješenje imamo – Ana, Andrea, Danijela, Maja, Marija i Željka – Babyroom mame. Kreatorice podcasta o roditeljstvu, s običnim pukom dijele iskustva i svoja čarobna rješenja za svakodnevne smicalice pred koje nas naša djeca stavljaju. A mi, pozorno slušamo, i upijamo.

Babyroom podcast o roditeljstvu - prva pomoć za roditelje djece svih uzrasta

Kako je nastala ideja o podcastu o roditeljstvu?

Nama je to bio nekako prirodan slijed zbivanja, jer je podcast zapravo nadogradnja naših druženja uživo i vrlo žive WhatsApp grupe koja žari i pali otkad smo u slično vrijeme rodile. Porodiljni je zaista period za majke kada se potpuno odvoje od posla, na neki način “prekvalificiraju” i približe onima koji su u “istom paru cipela”. I zato smo naše brige i nova znanja, sretne trenutke htjele podijeliti putem nama najbližeg medija. Kao bivšim radijskim novinarkama, radio nam je u krvi, a ideja podcasta kojeg smatramo radijem na zahtjev, vrlo logičan izbor.

Tko je na mikrofonu, tko roditeljima pruža odgovore na brojna pitanja?

Ana, Andrea, Danijela, Maja, Marija i Željka. Zajedničkim snagama, tj. glasom snimamo, ali i čitamo i pišemo. Baš nedavno lansirale smo i babyroom.space – dom našim emisijama i blogovima u bespućima interneta.

Babyroom podcast o roditeljstvu - prva pomoć za roditelje djece svih uzrasta

Bilo jednom 6 babyroom mama

Koji je koncept podcasta, kako birate teme? Jesu li članice tima podijeljene po određenim temama koje pokrivaju ili?

Već je čarobna činjenica da nas je šest mama, vrlo različitih i naravno s djecom raznih uzrasta, šarolikih osobina, a opet prolazimo slične faze odrastanja i nas i djece. Podijelile smo se prema preferencijama i vještinama koje svaka posjeduje. Imamo kreativku koja zna napraviti doma plastelin, božićni kalendar i ostala DIY čudesa s djecom i to možete naći na blogu našeg weba.

Zatim imamo majstoricu za vizuale na društvenim mrežama. Jedna od nas odlično barata zakonima i kopa po pravilnicima i pravima za roditelje. Dvije-tri nekako najlakše dođu do gostiju i snimaju zanimljive teme, najbrže gutaju knjige koje na jednostavan način prepričaju ostalima, a sve zajedno stalno diskutiramo kako obraditi određenu temu.

Teme su svuda oko nas, zapravo one nas pronalaze u svakodnevnim roditeljskim situacijama.

Izuzetno nam je važno ugostiti i stručnjake koji pokrivaju temu koju obrađujemo, jer želimo objavljivati relevantan i utemeljen sadržaj, kako bi i slušateljima ponudili kvalitetu i sigurnost u odnosu na silinu različitih informacija dostupnih u javnom prostoru.

Održavate i BookClub?

To nam je novina ove 4. sezone i pokazalo se kao pun pogodak. Jasno nam je svima koliko je teško uz beskrajne dnevne obaveze još naći snage i vremena čitati sve knjige koje nas zanimaju. Stoga slušateljima poklanjamo skraćenu verziju i bit određenih naslova, najčešće vezanih uz roditeljstvo i odgoj, a onda neka sami prosude je li određena knjiga vrijedna čitanja ili su im naše informacije sasvim dovoljne da primijene pokoji savjet u odgoju.

 

Babyroom – virtualni dnevni boravak

Surađujete li na neki način i sa slušateljima/ roditeljima koji možda imaju neka specifična pitanja na teme koje možda niste obradili?

Naravno. Slušatelji nam se javljaju i neke teme smo obradili i na njihovu inicijativu. Povratnu informaciju dobivamo i putem anketa, a za sve smo dostupni i na mail info@babyroom.space. Tako je npr. nastala tema o darovitoj djeci i porodu u doba korone.

Babyroom podcast o roditeljstvu - prva pomoć za roditelje djece svih uzrasta

Obrađujete li stručne teme u suradnji s pojedinim stručnjacima, logopedima, psiholozima…?

Gotovo uvijek. Mi smo ipak u naravi profesionalne novinarke. Ključno je prenijeti provjerenu informaciju od stručne osobe, a mi smo samo medij i aranžerke tog paketa. Ponekad se nađemo na okupu i podijelimo vlastita iskustva, primjerice kada smo nas četiri bile u 4 faze trudnoće ili imale različita iskustva o dojenju, putovanju te kada smo nagovorile muževe da pričaju o porodu i roditeljskom dopustu:). No nastojimo uključiti stručnu perspektivu.

 

Biti roditelj je najljepša, ali i najteža stvar na svijetu

Tko su vaši slušatelji?

Roditelji prvenstveno, ali i svi koji na neki način sudjeluju u odgoju djece. Djedovi, bake, strine, ujne, tete, svi su dobrodošli u BabyRoom, naš virtualni dnevni boravak. Većinom nas slušaju mame, ali trudimo se raditi i teme koje se tiču i tata, pa se u budućnosti nadamo vidjeti i više tata među našom publikom.

Biti roditelj je najljepša, ali i najteža stvar na svijetu. Okosnica vašeg podcasta je roditeljstvo i sva sreća i nedaće koje ono nosi. Što je najvažnija lekcija koje svaki roditelj treba biti svjestan? Koja je najvažnija lekcija koju treba uvijek imati na umu?

Svaki roditelj i svako dijete je jedinstveno. Ne bismo rekle da postoji univerzalna najvažnija lekcija, ali možda nešto što svi mi roditelji naučimo je da je sve lakše kada smo smireni. Naravno, teško je uvijek biti “cool”, hladne glave, ali kada god to možemo, najbolje se ispuhati pa onda razgovarati, izvlačiti pouke i slično. Dok smo u drami, tantrumu ili kako god to nazvali, nećemo puno postići s dijeljenjem lekcija. Ni mi, niti djeca 🙂 a djeci je najlakše pokazivati primjerima pa  budi onakav kakav želiš da ti dijete bude.

Bilo bi idealno da se uvijek možemo potpuno posvetiti djetetu, ali jasno da to nije uvijek tako. I ako to osvijestimo, olakšat ćemo sami sebi svakodnevicu s bezbroj obiteljski, poslovnih, društvenih i inih događaja.

I ono što stalno jedna drugu podsjećamo – sve je faza. Ponekad misliš da dijete nikad neće odbaciti dudu, naučiti ići na wc, reći pravilno neku riječ ili da virozama nema kraja, ali nije istina, zaista to sve prođe i pamtimo samo sretne dane. A zbog tih sretnih dana roditeljstvo je najljepši “posao” na svijetu.

Koja Vam je najslušanija epizoda?

Trenutačno je najslušanija epizoda Prvi tjedni s bebom – od zlatnog sata do posjeta pedijatru u kojoj smo obradili ključne trenutke za svaku buduću mamu kako bismo im barem malo smanjili stres oko poroda i prvih noći s bebom. Dosta je slušana i emisija Porod u Petrovoj bolnici u vrijeme koronavirusa u kojoj je naša Marija gotovo uživo prenosila svoje trenutke u bolnici. Posebnu pažnju imale su i epizode sa Sašom Lozarom i njegovom perspektivom roditeljstva, te Kristinom Kuzmič, svjetski poznatom blogericom koja je iskreno govorila o depresiji svog sina i načinu na koji je cijela obitelj to prolazila.

 

Početnička energija i uzbuđenje stvaranja

Kako je protekla faza od ideje do realizacije podcasta? 

Munjevito. Nakon što je pao dogovor, već za mjesec dana smo imale snimljenu pilot emisiju. Malo istraživanja je trebalo oko platformi i uhodati sve društvene mreže, ali s tom početničkom energijom i uzbuđenjem oko stvaranja nečeg novog sve proleti i poleti. Posebice kad tako klikneš sa ekipom i ujedinite se oko iste ideje.

Babyroom podcast o roditeljstvu - prva pomoć za roditelje djece svih uzrasta

Imate li neka “zlatna pravila“, odluke koje ste donijeli pri pokretanju ili u hodu kreiranja epizoda, stvari koje nikada nećete raditi ili ono što se mora, neizostavno?

Neizostavno je da informacije koje dajemo trebaju biti točne i relevantne. Naša “BabyRoom redakcija” je ona u kojoj želiš raditi i ulagati svoje znanje, vrijeme i entuzijazam –  dok je tome tako, mi smo zadovoljne.

Imate li kakve planove za budućnost, možda druženja uživo ili nešto slično?

Puno planova nam se uvijek vrti po glavi, ali u ovom trenutku smo sretne jer je napokon zaživio naš babyroom.space. Tu želimo pružiti više informacija roditeljima koje možda ne možemo na prikladan način prenijeti u eteru. Unatoč stalnoj pojavi novih vrsta medija i platformi, radio se nastavlja razvijati i mi tu vidimo puno prostora i za razvoj BabyRoom ideja.

 

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.