Zigante tartufi – jestivi podzemni dragulji

Priča o istarskom tartufu i obitelji Zigante
Zigante tartufi - jestivi podzemni dragulji

Danas su Zigante tartufi brend prepoznatljiv u svijetu i zaslužan za razvoj gastroturističke ponude istarskog kraja, ali put do tog statusa nije bio lak.

Pripremila: Stella Ćaleta
Foto: Zigante

Giancarlo Zigante još je kao dvadesetogodišnjak obilazio stoljetnu listopadnu šumu podno Motovuna, tik uz naplavine rijeke Mirne. Već je tada znao da tamo može pronaći tartuf koji, zbog svoje osjetljivosti i potrebe za točno određenim uvjetima, raste na rijetkim lokacijama diljem svijeta.

Danas su Zigante tartufi brend prepoznatljiv u svijetu i zaslužan za razvoj gastroturističke ponude istarskog kraja, ali put do tog statusa nije bio lak.

Tartuf tisućljeća

Danju je sve vrijeme posvećivao tvornici alata koja je bila u njegovom vlasništvu, radeći na novim patentima, a noću je tragao za tartufima u pratnji svog prvog psa tartufara, otkriva nam njegova kći Antonella Zigante, koja je zajedno s braćom preuzela obiteljski posao.

Iako tada tartufarstvo nije uživalo današnji ugled, a katkad je čak nailazilo i na neodobravanje vlasti, Giancarlo je u tome vidio posebnost čitave Istre i priliku kakvu ne dobiju mnoge zemlje.

Zigante tertufi - jestivi podzemni dragulji

„Početak je bio izuzetno težak“, prisjeća se Antonella. Rat je zatvorio granice i smanjio proizvodnju dobara, a Giancarlo je odlučio staviti ključeve u bravu svoje tvornice alata i potpuno se posvetiti tartufima.

„Stvari su se međutim postupno poboljšavale te su 1996. kupljeni prvi strojevi za preradu i pokrenuta je mala proizvodnja u obiteljskoj kući, a 1998. na tržište su plasirani prvi proizvodi“, saznajemo.

Iznenadno otkriće već iduće godine drastično je promijenilo priču, a Istru i obitelj Zigante stavilo na globalnu kartu tartufarstva. Iskopali su tartuf, kasnije nazvan Millenium, koji je ušao u Guinesovu knjigu rekorda kao do tada najveći tartuf na svijetu.

„Premda se pronađeni Millennium tartuf mogao izvrsno prodati na dražbi, Giancarlo Zigante odlučio je postupiti drukčije“, priča nam Antonella.

Zigante tertufi - jestivi podzemni dragulji
Put do svjetski prepoznatog brenda

Umjesto prodaje, organizirana je svečana večera za stotinjak uzvanika na kojoj je kao glavno jelo poslužen upravo tartuf-rekorder. Ova odluka mogla bi se činiti neobičnom, no Giancarlo je već tada na umu imao dugoročni plan brendiranja Istre kao turističke destinacije za ljubitelje tartufa.

Zigante tertufi - jestivi podzemni dragulji

Obaranje svjetskog rekorda koji su prenijeli svjetski mediji, otvorilo mu je put do toga. „Radilo se o velikom promidžbenom događaju koji je odigrao važnu ulogu u afirmaciji istarskoga bijelog tartufa u svijetu te potvrđivanja Livada, u kojima se nalazi Restoran Zigante te u kojima je otvorena prva specijalizirana trgovina tartufa, kao središta svijeta tartufa“, Antonella pojašnjava odluku koja se pokazala punim pogotkom za obitelj Zigante.

Nedavno su istarski bijeli tartuf promovirali u jednoj od najprestižnijih aukcijskih kuća na svijetu. Čuveni Sotheby’s je, u suradnji sa Zigante tartufima, posredstvom Turističke zajednice Istre, organizirao dobrotvornu aukciju.

Sav prihod od prodaje koju je vodio Lord Harry Dalmeny, išao je u korist nekoliko organizacija: Rehabilitacijskog centra Pula, britanskog The Felix Projecta, koji isporučuje hranu za više od tri stotine londonskih dobrotvornih udruga, te organizacije Chain of Hope, koja pruža spasonosne tretmane srca.

Zigante tertufi - jestivi podzemni dragulji

„Svakako nam je drago što smo promovirali istarski bijeli tartuf, Istru u cijelosti te tvrtku Zigante tartufi u jednoj od najprestižnijih aukcijskih kuća na svijetu. Tartuf je luksuzni proizvod koji svake godine privlači sve više posjetitelja i postaje glavni razlog njihova dolaska u Istru, a ne samo popratni sadržaj“, naglašava Antonella.

Gurmanska gljiva

No, zbog čega je zapravo tartuf toliko cijenjen u čitavom svijetu? Cijena pojedinih sorti, naime, može ići do tri tisuće dolara po kilogramu, što ga čini jednom od najskupljih sirovina na svijetu. Riječ je o izbirljivoj gomoljiki koja traži da brojni prirodni uvjeti budu zadovoljeni prije nego što izraste, što ju čini gotovo nemogućom sortom gljiva za masovni uzgoj.

Zigante tertufi - jestivi podzemni dragulji

To znači da ćete morati uložiti puno vremena na njihov pronalazak. Zahvaljujući specifičnom mirisu, trenirani psi tragači koriste svoje istančano osjetilo njuha kako bi detektirali svježe tartufe koji rastu pod zemljom i s udaljenosti od 50 metara, pojašnjava Antonella.

„Dobar pas privržen je vlasniku, spreman na učenje i poslušan, a to ne ovisi o pasmini, nego isključivo o pojedinom psu. Važno je spomenuti da kvaliteta tartufarskog psa ovisi i o njegovu vlasniku“, dodala je.

Zigante tertufi - jestivi podzemni dragulji

Cijena ovisi o količini pronađenih tartufa po sezoni, kao i o njihovoj kvaliteti. Zakonitost slobodnog tržišta diktira da velika potražnja, a značajno manja ponuda, znače i visoku cijenu. Ipak, tartuf koji se nekada mogao konzumirati isključivo svjež, a koji se i zbog cijene smatrao delicijom dostupnom najbogatijima, moderne tehnologije prerade učinile su dostupnijim sve većem broju ljudi.

„Jedna je od glavnih misija tvrtke Zigante tartufi i obitelji Zigante od samih početaka da tartuf učinimo dostupnim svima, što smo i učinili. U našoj vrlo širokoj paleti proizvoda od tartufa naći će se zasigurno ponešto za svakog ljubitelja ovog istarskog specijaliteta“, govori Antonella.

Zigante tertufi - jestivi podzemni dragulji
Istarski brend

Danas Zigante posjeduje najsuvremeniju tvornicu za preradu i konzerviranje tartufa u Europi, prisutan je na brojnim manifestacijama diljem svijeta, a i sam održava maratonski sajam tartufa nazvan Dani Zigante tartufa u Livadama koji traje devet vikenda.

„Ponosni smo ponajprije na činjenicu da tvrtka Zigante tartufi d.o.o. već više od 20 godina dosljedno stvara trendove na tržištu, inzistirajući pritom na održavanju zavidne razine kvalitete“, ističe Antonella. „Uz takav pristup proizvodnji, priznanja poput oznake Superbrands samo su kruna napornog i odgovornog rada koji nas sam po sebi potvrđuje. Naravno da se uz njih lakše otvaraju vrata domaćeg i inozemnog tržišta.“

No, ipak, potrebno je neprestano raditi na brendiranju istarskoga tartufa, ali i na uvođenju jasnijih, smislenih pravila i zakona na državnoj razini koji će biti osmišljeni u suradnji s iskusnim tartufarima i znalcima koji razumiju podneblje i problematiku, a ne posve mimo njih, zaključila je Antonella.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.