Tetovaža – ukras za cijeli život

Tetovaža – ukras za cijeli život

Tetovaža kao ukras, uspomena ili izraz osobnosti, ili volite i prihvaćate ili pripadate onoj drugoj skupini koja tetovažu neće smatrati umjetnošću.

Pripremila: Josipa Celinić
Foto: Tattoo rroom, Martin Ivančan

Do nedavno tabu tema, oznaka da ste u najmanju ruku proveli neko vrijeme iza rešetki ili bili na gusarskom brodu…a danas trend i sve popularniji način ukrašavanja tijela.

No kao i u svakom poslu, i tu se možemo nagledati boljih i lošijih radova i svjedočiti pozitivnim i negativnim konotacijama prema tetoviranim osobama. Pa iako su tetovaže nekad bile ultimativni znak pobune i subkulturalnih pokreta, povijest se promijenila i danas su postale dio mainstream kulture; no put brendiranja te umjetnosti tijela bio je trnovit.

Tetovaža – da ili ne?

Novootvoreni studio za tetoviranje na zagrebačkoj Trešnjevci, u brendiranju svog rada otišao je stepenicu više, uz umjetnički rad tattoo majstora kreirali su prostor u boho stilu, prepun uspomena, asocijacija i dijelova osobnosti. Matea Bakarić i Ivan Leš žele približiti svijet tetoviranja svima u svrhu shvaćanja tog izražavanja osobnosti.

Tetovaža – ukras za cijeli život

TATTOO RROOM, kao potpuno drugačije mjesto, pruža i potpuno drugačije iskustvo. Matea i za prijatelje – Leš, mladi je par koji se nalazi u glavnoj ulozi prekrasnog interijera tattoo studija u kojemu pažnju kradu prekrasni detalji koji pričaju osebujnu priču prostora i kreativaca koji su ga uredili po svom guštu. I tetovaže tattoo artista Leša u dotwork i blackwork tehnici, nadrealnih motiva s elementom čarolije, a sve custom dizajna odnosno po narudžbi.

Za one koji su nas izgubili u prijevodu, krećemo ispočetka.

Kanada – Hrvatska – Tattoo rroom

Na nagovor prijatelja Leš počinje tetovirati: ”Svi smo bili studenti i nitko nije imao novca za tetoviranje, a ja sam svima djelovao kao osoba koja bi se najizglednije mogla okušati u tome. Prvu mašinicu naručio sam s eBaya za 30 dolara nakon čega više nikad nisam prestao tetovirati”, otkriva Leš.

S obzirom na to da crta otkako zna za sebe, Leš zaključuje da, sada kada gleda s odmakom, to je bio logičan sljedeći korak u njegovu životu i vjerojatno bi se dogodio na ovaj ili onaj način.

Tetovaža – ukras za cijeli život

Danas, s pet godina iskustva u tetoviranju, Leš se prisjeća početaka i prekretnice koja se dogodila u Kanadi gdje je par živio: ”Radio sam u jednom studiju s kojim sam odlazio na tattoo konvencije, a Matea je išla sa mnom. Inicijalno kao podrška, ali je odmah na prvoj konvenciji počela raditi sa mnom, ona je slagala raspored i odgovarala na brojna ‚tattoo‘ pitanja.

Odmah smo shvatili da odlično funkcioniramo i kako nam ništa osim toga ni ne treba za otvaranje vlastitog studija. Vratili smo se u Hrvatsku, diplomirali i krenuli u cijelu ovu priču”.

Mjesto s odrazom osobnosti

I krenula je priča interijera u kojemu svaki detalj priča svoju priču – velike biljke, koža, krzno, drveni stol od starih hrastovih greda, jelenji rogovi, udoban kauč koji su sami napravili, prostirke, jastučići, rukom rađeni unikatni okviri za galeriju Leševih tetovaža koje imitiraju uokvirene fotografije na zidu…

Tetovaža – ukras za cijeli život

Potpuno je jasno da se ondje ništa ne događa slučajno i da je to mjesto koje odstupa od norme. Matea komentira: ”Za nas dvoje, izgled našeg studija je zapravo nešto vrlo logično i potpuno normalno, iako smo svjesni da je drugačije od nečega na što je Hrvatska naviknula.

Oboje volimo boraviti u lijepim prostorima i prilikom nastajanja ideje o otvaranju vlastitog tattoo studija, znali smo da želimo unijeti 110% sebe u taj prostor, i studio koji danas imamo je apsolutni odraz naših individualnih osobnosti i zajedničke estetike”.

Tetovaža – ukras za cijeli život

Iako ponuda njihova salona nije ništa drugačija od bilo kojeg drugog tattoo salona, pristup klijentima i samom procesu tetoviranja nešto je što će ipak istaknuti da ih izdvaja iz mase.

Naglašavajući da su oboje prilično otvoreni i pristupačni kao osobe i uvijek tu za bilo kakva pitanja, Matea je pojasnila kako tattoo artisti inače nemaju previše vremena posvetiti se radoznalim klijentima, ali su zato tu njih dvoje i podijelili su uloge. ”Odlučili smo da želimo približiti svijet tetoviranja apsolutno svima koliko god možemo (i znamo) jer je taj strah od neznanja nešto što mnoge koči da odu po svoju prvu tetovažu“, rekla je Matea.

Produkt posvećenosti crtanju

Leš je taj čije su tetovaže postale prepoznatljive stilom, kao spontani produkt Leševe životne posvećenosti crtanju. ”On i nije baš svjestan da je razvio prepoznatljivost i stil koji je svojstven samo njemu, ali mi koji to gledamo iz neke objektivne perspektive, možemo potvrditi da jest.

Danas klijenti koji šalju upite naznače kako bi htjeli određeni motiv, a samu realizaciju i detalje dizajna prepuštaju njemu što je zaista san svakog tattoo artista”, pojašnjava Matea.

Tetovaža – ukras za cijeli život

Istaknula je i kako je danas tetovaža kao način ukrašavanja prihvaćenija  nego prije nekoliko desetljeća. ” Tetovaže su postale dio određenog lifestylea što ih danas čini poželjnijima no ikad. Prije je to bila tabu tema jer si tu i tamo naišao na nekog s tetovažom.

Danas je teže pronaći osobu koja nema tetovažu pa je i cijelo društvo otvorenije prema tome, ali, naravno, ima tu još puno mjesta za napredak u cijelom procesu prihvaćanja tattoo subkulture.”

Bez straha od tetoviranja

Veliku ulogu u tim promjenama svakako će imati i ovaj mladi par i njihov pristup poslu. Leš nam je otkrio kako su već nebrojeno puta dobili upit ljudi koji bi vrlo rado došli kod njih samo popiti kavu zbog atmosfere, što koristi i veliki broj maloljetnika koji jedva čekaju dovesti roditelje da im pokažu da tetoviranje nije ništa strašno.

”Jako puno roditelja također se ohrabri tetovirati jer se po prvi put ne boje ući u tattoo studio. Tu se stvara veliki raspon u godinama naših klijenata, što nas svakako veseli.” Zaključak je da se oni koji bi potencijalno mogli imati problema na poslu, tetoviraju na mjestima koja su uvijek prekrivena odjećom te da pravila nema u tipu osoba – svi se tetoviraju!

Tetovaža – ukras za cijeli život

”Najbitnije je da svi imaju iskustvo tetoviranja koje ih je riješilo eventualnih strahova, nedoumica i nakon kojeg bi se ponovno u životu tetovirali. Želimo da se svi osjećaju lijepo kod nas i da izađu iz studija sretni”, kazao je Leš.

A slavni pisac Jack London izrekao je jednu od popularnijih izjava vezanu za tetovaže i osobe koje se vole nazivati kolekcionarima umjetnina nacrtanih na tijelu: „Pokaži mi čovjeka s tetovažom i pokazat ću ti čovjeka sa zanimljivom prošlošću“.

Zanimljiva prošlost ove umjetnosti prepuna je interesantnih detalja te povijesnih činjenica koje su utjecale na razvoj, shvaćanje ali i korištenje tetovaža, i zabavit će vas neovisno o tome brojite li koju tetovažu na svom tijelu, a Tattoo rroom razuvjeriti svaki strah koji možda imate.

Tetovaža – ukras za cijeli život

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.