VOLVO TRUCKS – Pomicanje granica na kotačima

VOLVO TRUCKS - Pomicanje granica na kotačima

U marketinškom svijetu Volvo Trucks je sinonim za odlične viralne kampanje, što je pomalo začuđujuće za taj sektor industrije. Njihove ste promotivne video-uratke vjerojatno kliknuli i pogledali bez obzira što ne planirate kupiti kamion.

Razgovarala: Dijana Kopjar Mucak
Foto: Volvo Trucks

Volvo Trucks, sinonim za sigurnost i kvalitetu, prošle godine je obilježio 20. obljetnicu poslovanja u Hrvatskoj. U tih 20 godina digitalizacija je napravila svoje, promijenili su se procesi i načini komunikacije na svim razinama.

No u Volvo Grupi, koju uz Volvo Trucks čini i Renault Trucks, ističu kako im je sve vrijeme ostalo jednako bitno da su klijentima uvijek na raspolaganju s odgovarajućim rješenjima, da razumiju njihove potrebe i da su im uvijek spremni pomoći prevladati izazove s kojima se susreću.

S druge strane, u marketinškom svijetu Volvo Trucks je sinonim za odlične viralne kampanje, što je pomalo začuđujuće za taj sektor industrije. Njihove ste promotivne video-uratke vjerojatno kliknuli i pogledali bez obzira što ne planirate kupiti kamion. Vjerovali ili ne, video Epic Split s Van Dammeom pregledan je više od 80 milijuna puta!

Zbog svega navedenog, razgovarali smo s Lidijom Supek Koršoš, menadžericom marketinga i komunikacija Volvo Grupe za Hrvatsku i Sloveniju.

Koje su standardne vrijednosti Volvo Grupe s kojima ste započeli svoje poslovanje u Hrvatskoj, a od kojih ni danas ne odustajete?

VOLVO TRUCKS - Pomicanje granica na kotačimaMi kažemo da je naša svrha postojanja pokretanje svijeta u kojem želimo živjeti, a to činimo svaki dan, s našim poslovnim partnerima kao i s brojnim naprednim misliocima. Drago nam je da mnogi ljudi dijele naš osjećaj za odgovornost i želju da se iskoriste talenti i resursi za pozitivan utjecaj na društvo i na naš planet.

Naše temeljne vrijednosti su kvaliteta, sigurnost i zaštita okoliša koje, ovako na prvu, mogu zvučati kao obične riječi. Međutim, to znači da su naši proizvodi koncipirani tako da spašavaju živote, a naprednim tehnologijama smanjujemo utjecaj industrije na okoliš. Kontinuirano usavršavamo naša rješenja da budu kvalitetnija, sigurnija, čišća i energetski učinkovitija. A našim kupcima pomažemo da ostvare svoj san o uspješnom poslovanju. Dakle, aktivno radimo na oblikovanju svijeta u kakvom želimo živjeti pa tako i ovdje u Hrvatskoj.

Lidija Supek Koršoš, menadžerica marketinga i komunikacija Volvo Grupe za Hrvatsku i Sloveniju

 

Kada pričamo o zaštiti okoliša, kako Volvo Grupa doprinosi tome?

Volvo Grupa je pionir u zaštiti okoliša. Još od ranih 70-ih godina prošlog stoljeća briga za okoliš jedna je od ključnih vrijednosti Volvo Grupe. Od toga doba smanjili smo emisije ispušnih plinova kod novih kamiona za 90 % te potrošnju goriva i klimatski utjecaj za 40 %. Naša proizvodna postrojenja u Belgiji i Švedskoj bile su prve klimatski neutralne tvornice vozila u svijetu.

Naš pogon za bojanje kabina u mjestu u Švedskoj ima najniže emisije u svojoj branši. Međutim, mi ne stajemo na tome. Ta se ideja brzo širi i trudimo se obuhvatiti što više tvornica, načina proizvodnje, transporta i distributera.

Volvo Grupa podržava i znanstvena istraživanja te inovacije koje vode svijet na održiv put. Jedna od najcjenjenijih nagrada vezano za zaštitu okoliša je Volvo Environmental Prize, koja se svake godine dodjeljuje laureatima iz područja znanstvenih inicijativa vezano za okoliš i održivost. A sve to radimo zato jer potičemo održivu budućnost transportne industrije.

AKTIVNA I PASIVNA SIGURNOST U FOKUSU

Možemo li reći da nijedan drugi brend nije toliko vezan uz pojam sigurnosti kao Volvo?

Da, to je zato jer imamo dugu tradiciju u području prometne sigurnosti, osnivačima Volva sigurnost je bila jako bitna pa su tu ideju od osnivanja ugradili u naš brend. Još davne 1969. godine osnovan je tim za istraživanje nesreća i od tada smo na vodećem mjestu u pogledu sigurnosti, učimo iz konkretnih primjera.

Mi kažemo da je naša svrha postojanja pokretanje svijeta u kojem želimo živjeti, a to činimo svaki dan, s našim poslovnim partnerima kao i s brojnim naprednim misliocima.

Naše inicijative u području aktivne sigurnosti namijenjene su izbjegavanju pogrešaka koje izazivaju oko 90 % svih prometnih nesreća. Mi zato pomažemo vozačima da bolje vide jer svoje kamione opremamo sustavima i tehnološkim rješenjima koji podižu sigurnost na višu razinu.

Nesreće se, nažalost, događaju – stoga imamo brojna rješenja u području pasivne sigurnosti. Volvo stvara inovacije koje sprečavaju nezgode i smanjuju ozljede, ne samo za vozača nego za sve sudionike u prometu. Lokalno smo također prisutni s nekoliko inicijativa, npr. u Hrvatskoj već desetak godina provodimo program ‘Stani. Pogledaj. Mahni.’

Program se provodi u suradnji s lokalnim osnovnim školama tako da učenicima drugih razreda teoretski i praktično pokazujemo i objašnjavamo na što trebaju paziti kada su u prometu. To ih jako veseli jer i sami na kraju idu u kabinu kamiona pa mogu vidjeti sve što vozač kamiona vidi sa svog radnog mjesta.

VOLVO TRUCKS - Pomicanje granica na kotačima

OD ZADOVOLJNOG ZAPOSLENIKA DO LOJALNOG KUPCA

Tijekom 20 godina poslovanja postali ste sinonim za kvalitetu s vrhunskim ugledom. Koliko održavanje takvog imagea ovisi o samom proizvodu, a koliko o svakoj pojedinoj osobi u tvrtki?

Ovdje u Hrvatskoj gradili smo naš put korak po korak dobrom organizacijom poslovanja i s pravim ljudima. Krenuli smo od jednog skromnijeg servisnog centra u Zagrebu i u roku od nekoliko godina sagradili smo funkcionalnu i modernu mrežu prodajno-servisnih centara.

Iznimno nas veseli da su naši zaposlenici angažirani i spremni prihvatiti nove izazove kako bi i ovdje u Hrvatskoj postali još bolji. To je važno i vlasnicima kamiona, a rezultat toga su lojalni kupci.

Važno je napomenuti da su naši zaposlenici ponosni na Volvo Trucks filozofiju kao i na visoku kvalitetu naših proizvoda i usluga. Prirodno je i da svaki pojedini zaposlenik ima važnu ulogu u ispunjavanju obećanja, bitno je da su zaposlenici svjesni toga i da znaju da je svatko od njih bitan.

Nesumnjivo je da je posao vozača jedan od najzahtjevnijih poslova, pogotovo ako je riječ o velikim udaljenostima. Što Volvo Trucks čini za vozače?

Istina je da sve više manjka profesionalnih vozača. Pred vlasnike kamiona postavlja se izazov kako ih privući i zadržati. Dokazano je da su obučeni i predani vozači daleko produktivniji, a time su i ključ profitabilnosti za svako transportno poduzeće.

U Volvo Trucksu njegujemo tradiciju pomicanja granica, postavljanja novih standarda i pokretanja tehnološkog razvoja.

Mi smo svjesni koliko su dobri vozači cijenjeni stoga za vozače pružamo najbolju moguću radnu okolinu, naši kamioni su zasigurno najsigurnije, najproduktivnije i najinspirativnije mjesto za rad vozača. Na svakom vlasniku je da nađe način kako motivirati svoje zaposlenike. A suvremeno, kvalitetno, sigurno, udobno i opremljeno vozilo sigurno je dobra motivacija za svakog vozača.

INOVACIJE I POMICANJE GRANICA KAO IMPERATIV

Prošle godine Volvo Trucks je predstavio Veru koja prevozi teret između logističkog centra i terminala luke u Gothenburgu u Švedskoj. Na prvi pogled čini se da je riječ o sportskom automobilu s prikolicom tegljača, a u praksi – tko je zapravo Vera i hoćete li je dovesti u Hrvatsku?

Vera (engl. Faith, hrv. vjera) je nova vrsta transportnih rješenja bez vozača koja se odvija na električni pogon. Vera će služiti za ponavljajuće prijevoze koji zahtijevaju visoku preciznost isporuke između fiksnih odredišta, npr. u lukama ili logističkim centrima. Vera se koristi kao tegljač – kompatibilna je s postojećim prikolicama.

Vera se može promatrati kao proširenje naprednih logističkih rješenja koja se u mnogim djelatnostima primjenjuju već danas. Budući da se radi o autonomnim vozilima bez emisija ispušnih plinova i buke, njihov se rad može odvijati u bilo koje vrijeme, danju i noću. Takvo transportno rješenje upotrebljava postojeću cestovnu infrastrukturu i omogućuje integraciju s postojećim aktivnostima. Vjerujemo da će Vera doći i u Hrvatsku ali to prije svega ovisi o interesu tržišta.

VOLVO TRUCKS - Pomicanje granica na kotačima

Posljednjih ste godina predstavili niz inovacija koje su sada dostupne u vašim kamionima. Na koje ste posebno ponosni?

U Volvo Trucksu njegujemo tradiciju pomicanja granica, postavljanja novih standarda i pokretanja tehnološkog razvoja. Ne zbog nas samih nego zato jer mislimo da je to važno. Naša su inovativna poslovna rješenja vezana za razne izazove s kojima se suočavaju kupci kamiona. Radeći zajedno s kupcima osiguravamo inovacije koje dugoročno svima donose korist.

Baš ove godine proslavili smo 60-u godišnjicu od kako je Volvo svijetu pružio izum koji je do današnjeg dana spasio najviše života kada je u pitanju promet – sigurnosni pojas. Naši inženjeri stalno rade na razvoju, a neke od nedavnih inovacija su mjenjač s dvostrukom spojkom koji doprinosi iznimnim performansama vozila, zatim novi dinamički upravljački sustav, zatim tu je podizna tandemska osovina koja je idealna za prijevoz tereta kad u jednom smjeru kamion ide pun, a nazad prazan, tu su i novi sustavi potpore vozaču, i tako dalje…

Volvo Grupa podržava i znanstvena istraživanja te inovacije koje vode svijet na održiv put.

Razvoj novih tehnologija drastično mijenja proizvode. Kako po vama izgleda budućnost?

Potpuni potencijal transportne industrije još treba otkriti. Prema svim dostupnim podacima, čini se da će se u sljedećem desetljeću globalna potreba za transportom nastaviti značajno povećavati. Ako želimo zadovoljiti tu potražnju na održiv i učinkovit način, moramo pronaći nova rješenja.

Da bismo osigurali funkcionalan sustav protoka robe, moramo iskoristiti postojeću infrastrukturu bolje nego što to činimo sada. Transportni sustavi koje razvijamo mogu biti važna dopuna današnjim rješenjima i mogu pomoći u zadovoljavanju mnogih izazova koji stoje pred društvom, transportnim poduzećima i kupcima transportnih usluga.

BALLERINA, THE EPIC SPLIT… – KAMPANJE KOJE SE PAMTE

U marketinškom svijetu, Volvo Trucks sinonim je za odlične kampanje. Vaše viralne kampanje pregledavaju se i dijele, a neke od njih snimljene su u Hrvatskoj. Na koje ste posebno ponosni?

Ponosni smo na to da smo među prvima kamione stavili u neki drugi kontekst i približili ih javnosti. Započeli smo trendove koji se i danas slijede, poput viralnih kampanja. Naš prvi viralni hit „Ballerina stunt“ snimljen je 2011. godine na tada još neizgrađenoj dionici Dalmatine kod Vrgorca. Uslijedio je niz uspješnih filmova od kojih je javnosti najpoznatiji i najnagrađivaniji „The Epic Split“ s Van Damom.

Godine 2016. u Hrvatskoj je ponovo snimljen niz testova/filmova vezano za performanse vozila, najpoznatiji je spektakularni test „The Flying Passanger“ snimljen kod Klisa, a cilj testa jest demonstracija jedinstvenog pogonskog sklopa opremljenog mjenjačem I-Shift s dvostrukom spojkom koji omogućava izuzetne performanse i istovremeno značajno smanjuje potrošnju goriva.

Naša su inovativna poslovna rješenja vezana za razne izazove s kojima se suočavaju kupci kamiona.

S obzirom na specifičnosti vaše industrije, kojim se kanalima komunikacije prema potencijalnim kupcima najviše koristite?

Nama je najbolji kanal prodaje zadovoljan kupac zato prije svega njegujemo odnose s kupcima. Bitno nam je da pokrećemo napredak u industriji i zato velik dio naših sredstava ulažemo u održivi razvoj odnosno u razvoj proizvoda, poput Vere za koju ste me pitali. Javnost je jako zainteresirana za dobre stvari pa takve teme mediji rado prate.

Isto tako njegujemo i odnose sa svim medijima kako na lokalnim tržištima tako i globalno i uvijek smo transparentni, a mediji nam rado pružaju potporu u našoj tradiciji pomicanja granica.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ads