ADVENT U ZAGREBU – bajka za osjetila

I NEPRESUŠAN IZVOR LIJEPIH USPOMENA
ADVENT U ZAGREBU - bajka za osjetila

“Dragi Djedice, želim moći plesati na trgovima grada dugo u noć, trbuh zagrijati slatkim fritulama, uživati u tisućama lampica, klizati pod otvorenim nebom. Bila sam dobra i zato se želim fulirati, doživjeti pravu božićnu bajku i vidjeti tebe, Djedice!”

Djed Božićnjak: ”Dijete, možda je najbolje da posjetiš Advent u Zagrebu!”

Pripremila: Josipa Celinić
Foto: TZGZ

Već nekoliko godina zarednom naš doživljaj i tradicija slavljenja Došašća se mijenja, kao i sadržaj pisama Djedu Božićnjaku. Promijenio ih je zagrebački Advent. Posljednjih nekoliko godina neizostavna radnja svih građana i posjetitelja našeg Grada je obilazak zagrebačke božićne bajke, koja se prostire na brojnim lokacijama u centru i šire.

U to predblagdansko vrijeme, od kraja studenog pa sve do 7. siječnja, ako naćulimo uši i izoštrimo druga osjetila, čut ćemo zvuke božićnih zvončića, saonica, vidjet ćemo treptaje šarenih lampica na ulicama grada, opit će nas mirisi fritula, kuhanog vina, brojnih domaćih delicija…uvidjet ćemo da je vrijeme da se prepustimo uživanju u čarima i pustolovinama najboljeg Adventa u Europi.

Imajući na umu činjenicu da su zagrebačke dame jedna od najljepših karakteristika naše metropole, nameće se pitanje – tko je u to blagdansko vrijeme mira, blagostanja i darivanja ljepši – slika opuštenog velegrada ili Zagrepčanke?

Već tradicionalno na samom kraju studenog u našem gradu počinje još jedan, mnogima bez pogovora, najbolji Advent u Europi. Stotine tisuća ljudi, na službenim stranicama najboljih odredišta u Europi – European Best Destinations (europskoj organizaciji sa sjedištem u Bruxellesu, koja ima za cilj promicanje kulture i turizma u Europi) proteklih godina glasalo je za Zagreb i učinilo ga najboljim božićnim odredištem Europe 2016., 2017. i 2018.

Kao da nikad nije imao konkurenciju, glavni grad Hrvatske ni ovogodišnjom adventskom čarolijom, vjerujemo, neće ništa manje oduševiti i potaknuti svoje posjetitelje da se i oni užive u božićnu priču i napišu svoje pismo Djedu Božićnjaku.

ADVENT U ZAGREBU - bajka za osjetila

Advent o kojemu su pisali i svjetski poznati mediji poput Forbesa i CNN Travela, bez daha a s bezbroj lijepih uspomena i punih trbuha ostavlja na desetke tisuća svojih posjetitelja. Zagreb, grad milijun srca, velegrad je otvorenih vrata, burne povijesti koji danas iz zanimljivih činjenica prošlosti izvlači ono najbolje, na uzbudljiv način spaja tradiciju s današnjicom, a receptima naših prabaka i baka osvaja naša srca i donosi dašak istinske božićne atmosfere kroz jedinstvene događaje i zabavu.

U to vrijeme zagrebačke ulice i trgovi postaju najzanimljivije odredište koje nitko ne posjećuje samo jedanput. Pa imajući na umu činjenicu da su zagrebačke dame jedna od najljepših karakteristika naše metropole, nameće se pitanje – tko je u to blagdansko vrijeme mira, blagostanja i darivanja ljepši – slika opuštenog velegrada ili Zagrepčanke?

I moramo se pitati kakvi su opći dojmovi blagdanskih događanja u Gradu, ima li mjesta poboljšanju, što bi trebalo mijenjati, i postoji li neko drugo mjesto gdje je u božićno vrijeme ipak ljepše?

Zbog ljepote zagrebačkih ulica i spomenika, uspomena i povijesnih događaja, mirisa i okusa, Zagreb živi tisućljeće, a kojim sve emocijama utječe na opće javno mnijenje, saznajemo od njegovih stanovnika i posjetitelja, stručnjaka.

KOMENTAR STRUKE

ADVENT U ZAGREBU - bajka za osjetila”Činjenica da zagrebački Advent svake godine privlači sve više i više kako domaćih tako i stranih gostiju, govori o uspješnom modelu te manifestacije. Božićni kič, kuhano vino i kobasice imaju i drugi veliki gradovi, no ovaj zagrebački očito je uspio ponuditi još nešto više. Veselim se i ovogodišnjem izdanju i nadam se da će opet ponuditi nešto novo.

Ključ dugoročnog uspjeha je u neprestanom ulaganju u novi i drugačiji sadržaj.”

Darko Bosnar, kreativni direktor, Imago reklamna agencija

ADVENT U ZAGREBU - bajka za osjetila”U vrijeme blagdanskog iščekivanja, kada najsnažnije turističke destinacije zasvijetle najljepšim sjajem, potrebno je iznimno znanje i profesionalni osjećaj kako na božićnoj jelki punoj europskih adventskih svečanosti biti najsjajnija kuglica.

Zagrebački Advent izniman je primjer manifestacije koja je uspjela kreirati i autentično predstaviti svoju, zagrebačku adventsku osobnost.

Svaki Advent mora biti vrhunska organizacijska i marketinška timska priča ljudi koji pred sobom imaju isti cilj, a među sobom razumijevanje. Zagrebački Advent ima oboje. I zato jeste najbolji. Tri puta.”

Rujana Bušić Srpak, direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije

ADVENT U ZAGREBU - bajka za osjetilaZagrebački Advent definitivno je postao jedan od najvažnijih turističkih događaja ne samo za zagrebački već i za hrvatski turizam.

U zadnjih nekoliko godina napravljen je veliki iskorak, ali vjerujem da postoji još prostora za napredak. Tu prvenstveno mislim na raznovrsniji zabavni sadržaj, nove lokacije te gastronomsku ponudu.

Dražen Novak, voditelj promocije Večernji list

ADVENT U ZAGREBU - bajka za osjetila”Advent u Zagrebu najbolji je zagrebački turistički proizvod, ne samo zato što je triput bio izabran kao najbolji adventski događaj u Europi, već zato što su sve te nagrade i povećan broj noćenja uvjerile Zagrepčane da povjeruju u taj projekt i da ga promoviraju po cijelom svijetu, u svako doba i u svakoj prilici.

TZGZ dobila je tako svog najjačeg partnera u promociji i realizaciji, a to su Zagrepčani. Eto, baš tako nastaju uspješni brendovi! Kad uključiš cijelu zajednicu, koja zajedno s tobom stvara novu vrijednost, uspjeh ne može izostati.”

Ognjen Bagatin, CEO/ravnatelj Poliklinika Bagatin

ADVENT U ZAGREBU - bajka za osjetila”Advent u Zagrebu je obogatio turističku ponudu grada Zagreba te ga svrstao uz bok starijim i puno poznatijim božićnim sajmovima diljem Europe, što su potvrdile i brojne osvojene nagrade.

Ujedno, sajam ima veoma bogatu i raznovrsnu ponudu za sve dobne uzraste, no svakako je neizostavno istaknuti i priliku za promocijom domaćih proizvoda ne samo među domaćim stanovništvom, već i među velikim brojem inozemnih posjetitelja.”

Jelena Mijić, direktorica TA Smart Travel

ADVENT U ZAGREBU - bajka za osjetila”Zagrebački Advent poseban je po dobro osmišljenom sadržaju, svojoj razvedenosti na više lokacija i profinjenoj estetici. Cijeli centar grada pretvara se u prekrasnu božićnu instalaciju i vrhunski dirigirani spektakl.

Takav projekt najbolje promovira Zagreb kao turističku destinaciju sa sadržajem i možemo reći da je postao “brand”. Kompatibilan je s Kraš brandom popularnim i na drugim kontinentima, zagrebačkom tvornicom slatkih trenutaka zadovoljstva posebno za blagdane. Kraš prilagođava ponudu očekivanjima domaćih i stranih turista koji i na Adventu traže njegove brandove. Bajadera, Domaćica i Kraševa čokolada naći će se na Adventu i u novom obliku.

Kraš priprema veliki projekt pod jednim krovnim kreativnim konceptom i vizualnim identitetom na Trgu Bana Jelačića, u Kraševim dućanima i u Poslovnoj zgradi gdje se održava poznata božićna predstava Kraševa slatka bajka.”

Ivana Zidarić, pomoćnik direktora Službe marketinga Kraš d.d.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads