Tri lekcije koje smo naučili na drugoj konferenciji Žene i novac

Ella Dvornik i Kristina Ercegović

Poduzetnice, i one koje to žele postati, okupile su se iz cijele Hrvatske s jednom misijom – postići veću financijsku pismenost žena.

Ako mi ne upravljamo novcem, novac upravlja nama naziv je druge konferencije Žene i novac koja se održala 24.10. u zagrebačkom hotelu Diplomat. Osnivačica projekta i poduzetnica, Kristina Ercegović, okupila je predavačice koje su podijelile svoja znanja i iskustva kako bi osnažile druge žene. Mirta Fraisman Čobanov, Selma Prodanović, Tamara Vrhovec Sekač, te Katarina Štimac, samo su neke od govornica čija su nas predavanja nadahnula.

Žene i novac
Druga konferencija Žene i novac održana je 24.10. u zagrebačkom hotelu Diplomat.

Izađite iz zone komfora i ostvarite ono što zaista želite, njihova je temeljna poruka koja se protezala kroz dan. Osim toga, naučili smo nekoliko važnih lekcija vrijednih dijeljenja.

1. Poduzetnice moraju raditi na svom samopoštovanju

Mirta Fraisman Čobanov, psihoterapeutkinja, pojasnila je razliku između samopoštovanja i samopouzdanja. Samopouzdanje raste kroz uspjehe, no na samopoštovanju moramo raditi. Zašto? Jednostavno, nisko samopoštovanje odrazit će se na poslovnu sferu života na različite načine.

Mirta Freisman Čobanov, Žene i novac
Mirta Fraisman Čobanov

Žene su prava dobile prije tek stotinjak godina, ispričala je Mirta, stoga nije neobično što se s problemom samopoštovanja suočavaju više nego muškarci. Žene se često boje tražiti ono što zaslužuju iz straha da će biti odbijene. Prihvaćaju ponude kojima zapravo nisu zadovoljne, jer misle da ne mogu dobiti više. Sve to su problemi samopoštovanja, pojasnila je Mirta te pozvala okupljene da vježbaju najprije ljubav prema samoj sebi, a potom da se ne boje tražiti ono što zapravo žele.

2. Svojim talentima možete riješiti nečiji problem

Kristina Ercegović naglasila je da samo 10% ljudi radi posao koji voli. No, istinsko unutarnje zadovoljstvo poslom kojeg radimo pronaći ćemo na raskrižju onoga što volimo i onoga što tržište treba. Izrazite svoje talente i stavite fokus na gušt, pozvala nas je. Vaši talenti mogu riješiti nečiji problem, a mnogi su spremni platiti da ih riješite umjesto njih.

Pri tome, zaboravite na mirovinu. Vrijeme za djelovanje je sada, čak i ako ste u sebe sigurne tek 80%. Odbacite ideju da ćete se baviti onime što volite u mirovini, kad za to budete imale vremena ili budete istinski spremne. O poduzetništvu se ne razmišlja – poduzetništvo se poduzima, poručila je.

3. Imate li definiran jasan cilj za trošenje novca?

Ella Dvornik, osim što je demistificirala rad s influencerima, progovorila je i o svom odnosu s novcem te istaknula važnu lekciju koju je naučila. Novac ćemo potrošiti, rekla je, a ako ne odredimo cilj, potrošit ćemo ga na gluposti.

Ako vam je cilj podizanje vlastitog biznisa, primjerice, usmjerite svoje trošenje novca s tim na umu.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.