Superjunakinje u svijetu biznisa

Superjunakinje u svijetu biznisa

BRENDfulness uvid: stoga bismo mogli razmisliti o vremenima zaokreta kulture organizacija, a time i  biznisa stvarajući okruženje u kojem cilj nije samo profit već zadovoljstvo poslom te postignućima na tom putu.

Piše: Lea Brezar, CEO Dhar media, vodeća zagovarateljica dharmičkog pristupa poslovanju
Foto: Envato elements

Jedna od teorija psihoanalize, ona Freudova, kaže kako u podsvjesnom leži ono što upravlja nama i našim reakcijama. Ono što nas definira i oblikuje reakcije na svijet oko nas. Jungova teorija psihoanalize govori o postojanju arhetipova, persone i sjenke u kojima je sažeto ono vidljivo (persona) i nevidljivo (sjenka). Obje se slažu u jednom, u onom nevidljivom, nesvjesnom kriju se motivi našeg djelovanja, ono što nas jednako definira kao i ono što pokazujemo svijetu.

Jungovo otkrivanje arhetipova, po mnogo čemu je zanimljivo, a možemo pretpostaviti u kojoj mjeri bi se Jung danas oduševio ženskom igranju i jednom ulogom – ulogom superjunakinje.

Arhetip superjunakinje

Arhetip superjunakinje koji otkrivamo, između ostalog, koristeći BRENDfulness metodu, zasigurno dominira svijetom žena. I ne samo na polju biznisa već i na ostalim poljima naših života u kojima mnoge žene balansiraju na razne načine. Donoseći jedan sasvim novi pogled na stvari u svijet biznisa, mogle bismo svijet učiniti boljim mjestom za život – to je ono što nam danas definitivno treba.

Dolazi vrijeme u kojem će postati mudrije okrenuti se vrijednostima koje će izgraditi okruženje empatičnosti, razumijevanja i suradnje. Vrijeme u kojem će se pomalo događati ono što je već sada evidentno – žene donose promjenu organizacijske kulture i o tome već danas svjedoče kompanije.

Ženska snaga

Avon, kompanija za ženu – na pijedestal je stavila niz vrijednosti kojima se vodi tijekom poslovanja. Ženska snaga je jedna od kvaliteta koju non-stop ističu. Sally Helgesen, poznata svjetska stručnjakinja na području ženskog vodstva, ističe da je broj žena u upravi jedne tvrtke – tri, nužan za promjenu organizacijske kulture.

Stoga bismo mogli razmisliti o vremenima zaokreta kulture organizacija, a time i  biznisa stvarajući okruženje u kojem cilj nije samo profit već zadovoljstvo poslom te postignućima na tom putu. U prošlom smo se broju bavili generacijom Z i njezinim očekivanjima koja su prilično visoka. Sigurnost i pitanja okoliša ostaju njihova svakodnevica pa se time nameće novo pitanje: jesmo li kao čovječanstvo dorasli promjenama koje leže na dosadašnjim vrijednostima novca i moći ili ćemo ipak posustati okrećući se budućnosti. Budućnosti u kojoj nadu nosi upravo žena i arhetip superjunakinje s početka ovog teksta.

Ne zaboravimo da je persona svakog superjunaka snažnija od njegove sjenke i ona uvijek nosi u sebi brigu za drugoga.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ads