Croatian Design Superstore

croatian-design-superstore
Croatian Design Superstore – U razgovoru s Irom Payer, suosnivačicom saznali smo sve o ideji i konceptu brenda CDSS i složili za vas priču o prvoj dizajnerskoj platformi u Hrvatskoj. Iza tog multifunkcionalnog prostora kojem se posjetitelji uvijek vraćaju stoji dizajner i njegov proizvod. A svaki dizajnerski proizvod u dućanu ima priču. Odvojite vrijeme i pročitajte je.

Pripremila: Lana Milčec
Foto: Arhiva CDSS, Domagoj Kunić, Miljenko Bernfest, Marija Gašparović

croatian-design-superstoreCroatian Design Superstore otvorio je svoja vrata u ožujku ove godine, na adresi Martićeva 4 u Zagrebu. Proizvode poput namještaja, rasvjete, odjeće, obuće, hrane, vina, začina i igračaka možete naći na ovih 300 kvadrata atraktivnog prostora.

A kad već spominjemo prostor, spomenimo i tko ga je osmislio… Za uređenje CDSS-a zaduženi su arhitektica Iva Letilović i arhitekt Igor Pedišić. Kako je projekt CDSS započeo kao putujući pop-up store, arhitekti su osmislili lako prenosivu, jednostavnu i praktičnu modularnu konstrukciju od šperploče.

Takvo konceptualno rješenje izložbenog prostora pokazalo se zahvalnim i za izložbeni postav u dućanu. Modularni postav, prema riječima ahitekata, praktičan je i zahvalan za prezentaciju različitih proizvoda te istovremeno uvodi dinamiku u prostor koji se zbog toga konstantno izmjenjuje.

Od samog početka razmišljalo se o tome da CDSS ne bude samo prodajno mjesto već centralna točka svakodnevnog druženja. Jer, često pojam dizajnersko konotira i ekskluzivno. Iako često nevidljiv, dizajn je dio svakodnevice. U CDSS-u kažu da im je misija približiti dizajn svakodnevnim praksama i ritualima, kao što je ispijanje kave uz doručak. Stoga su u Store-u odlučili otvoriti i kafić.

CDSS café nije konvencionalan kafić, već dizajnerski ogranak koji uz super kavu uključuje ponudu organic proizvoda hrvatskih proizvođača OPG hrane i pića, od kojih onda izrađuju healthy smoothieje. U ponudi su i neizostavne tradicionalne hrvatske delicije poput kukuruzne zlevanke, rudarske greblice, bezglutenskih sendviča i take-out juhica, sve pod imenom Takolako, novi brend kojeg je osmislio CDSS studio.

Modularni postav, prema riječima ahitekata, praktičan je i zahvalan za prezentaciju različitih proizvoda te istovremeno uvodi dinamiku u prostor koji se zbog toga konstantno izmjenjuje. Od samog početka razmišljalo se o tome da CDSS ne bude samo prodajno mjesto već centralna točka svakodnevnog druženja.

Brend CDSS

No, vratimo se mi na brend Croatian Design Superstore. Vizualno rješenje brenda osmislio je dizajnerski kolektiv Superstudio 29, dok je vizualnu koncepciju osmislio dizajner Andro Giunio. Croatian Design Superstore pokrenut je u ljeto 2014. u formi putujućeg pop-up shopa najprije u Zadru, a potom i u Dubrovniku, s ciljem da dugoročno promovira i tržišno osnažuje hrvatski dizajn.

Sama ideja za otvaranje ovakvog Store-a potekla je, prije svega, iz dizajnerskog iskustva. Domaći dizajn postao je sveprisutna pa čak i popularna tema u Hrvatskoj, i, iako se o hrvatskim dizajnerima i njihovim uspjesima često može čitati u medijima, kad poželite kupiti neke od dizajnerskih proizvoda čije fotografije viđate, nećete znati gdje ih možete pronaći. Iako dizajn u Hrvatskoj doživljava uzlet i sad već postoji velik broj izvrsnih proizvoda, u većini slučajeva nedostaje poveznica između dizajnerskog projekta i krajnjeg korisnika.

A prodaja je ključni preduvjet za njegov opstanak. Brojni dizajnerski projekti dobivaju međunarodne nagrade i veliki publicitet, no smisao dizajna je u njegovom korištenju i logičan je poriv da se upitate gdje i kako neki prekrasan predmet sa stranica časopisa možete nabaviti za svoj dom.

Croatian Design Superstore upravo to želi ispraviti – kroz sustavnu promociju i ponudu najboljeg hrvatskog dizajna na jednom mjestu i s visokim kriterijima odabira i prezentacije. I upravo su ti visoki kriteriji bili presudni za odabir dizajnera čije proizvode možete naći u CDSS-u.

Prema riječima osnivačica – Ire Payer i Suzane Košćak – u projekt su uključeni relevantni dizajneri, a u razmišljanju da se dizajnerski proizvodi sustavno približe kupcu, to jest tržištu, trebalo je “instalirati’’ relevantnu selekciju najboljih primjeraka proizvoda visoke kvalitete, dizajniranih i proizvedenih u Hrvatskoj, bilo da je riječ o maloserijskim, obrtničkim, manufakturnim ili industrijskim proizvodima na tržište.

 

Sama ideja za otvaranje ovakvog Store-a potekla je, prije svega, iz dizajnerskog iskustva. A smisao dizajna je u njegovom korištenju i logičan je poriv da se upitate gdje i kako neki prekrasan predmet sa stranica časopisa možete nabaviti za svoj dom. 
croatian-design-superstore

Procedura ‘ulaska’ u Store

Na pitanje kako uopće funkcionira proces ‘ulaska’ pojedinog dizajnera u prodajni asortiman Store-a, dobili smo odgovor da se procedura s vremenom promijenila. Na samom početku kreativni tim projekta pozvao je određene dizajnere i dizajnerske kolektive. Kasnije je ta mogućnost otvorena i drugim dizajnerima. Na web stranici Croatian Design Superstore-a nalazi se online aplikacija, koju dizajneri mogu ispuniti u bilo kojem trenutku ako žele da se njihov proizvod nalazi u CDSS.

Odabir je sastavljen prema kriterijima dizajnerske izvrsnosti, a u obzir se uzima kvaliteta proizvoda i cjelina. Razmatra se inovativnost, korisnost predmeta, izvedba, dizajnerska intrepretacija i slično. Dakle, aktualni odabir proizvoda, među kojima su i mnogi dobitnici neke od uglednih svjetskih nagrada za dizajn, čini 130 proizvoda i proizvodnih serija, kroz koje je zastupljeno više od 150 autora i autorskih kolektiva te u čijoj proizvodnji sudjeluje više od 100 poslovnih subjekata.

A ŠTO DRUGI MISLE O CDSS?

CDSS možete posjetiti, za sada, samo u Zagrebu gdje se kreativni tim koncentrira na nova pop-up gostovanja, koja se očekuju u Hrvatskoj i inozemstvu, no ne isključuju mogućnost otvaranja CDSS na nekoj drugoj lokaciji u Hrvatskoj. Feedback i reakcije posjetitelja ali i dizajnera više su nego pozitivne.

Impresivno je vidjeti hrvatski dizajn koji uključuje različite korisnike na jednom mjestu, u atraktivno uređenom prostoru. Turisti koji nas posjećuju oduševljeni su jer kroz selekciju najboljeg hrvatskog dizajna dobivaju uvid u kreativnu klasu Hrvatske koja zaista nudi jednu kvalitetnu i prosperitetnu sliku Zagreba i Hrvatske.

Svaki uporabni predmet i suvenir koji odluče kupiti i ponijeti kući stvarno je vrijedna i korisna uspomena, a mi smo se potrudili da posjet Superstoreu bude cjelovito iskustvo – kreirali smo posebnu ugostiteljsku ponudu temeljenu na lokalnim i sezonskim namirnicama i pićima, pripremili smo informativne materijale na stranim jezicima, naši prodavači su ujedno i vodiči od kojih se može puno saznati, kaže suosnivačica Ira Payer.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.