STOLJETNI BRENDOVI

'Tihi' partneri kroz život
stoljetni-bendovi
Dokaz da su neki veliki brendovi itekako živi, govori i naš kratki pregled brendova s kojima živimo od kad ‘znamo za sebe’. Kada tako promišljamo o njima, shvatimo da su, prije svega, ‘žilavi’ a onda i vrijedni – divljenja.

Pripremila: Dhar media
Foto: Arhiva proizvođača

VADEMECUM: 110 GODINA DENTALNE EKSPERTIZE

stoljetni-brendoviDr. Elias Nordström izvorno je razvio Vademecum brend koji je izbačen na tržište u Švedskoj još 1897. godine. Vademecum je odmah postao opskrbljivač za švedsku kraljevsku obitelj, na europsko je tržište izbačen u 1950-ima, a spada u najstariji brend za oralnu higijenu u Henkel portfoliju. Na početku se Vademecum pasta za zube prodavala u ljekarnama u Švedskoj, no danas se cijela linija proizvoda prodaje u dobro opremljenim supermarketima diljem srednjoistočne Europe.

Vademecum zubne paste i vodice za ispiranje usta za odrasle i djecu pružaju rješenja za svaku oralnu potrebu – od izbjeljivanja do osjetljivih zubi te od zaštite od karijesa do svježine. Vademecum je linija za zube koja koristi najbolji suvremeni, znanstveni razvoj u naprednoj dentalnoj znanosti i prirodne koncepte kako bi svake godine razvila nove inovacije za zube i desni.

Među Vademecum inovacijama tijekom godina bile su prve žvakaće za zube bez šećera 1973. i, najnovija inovacija, pasta za zube Vademecum Non-Stop White koja sadrži najnoviju tehnologiju dvostrukih polimera, sličnu onoj u profesionalnim proizvodima za izbjeljivanje, koja stvara zaštitu na površini zubi štiteći ih od ponovne pojave mrlja. Vademecum slavi 110 godina dentalne ekspertize i nastojat će nadahnjivati buduće znanstvenike za nastavak s inovacijama i razvitkom novih tehnologija za buduće generacije.

stoljetni-brendovi

JESTE LI ZNALI?

➟ Naziv „Vademecum“ potječe iz latinskog jezika i znači „pođi sa mnom“.➟ Vademecum sponzorira školske izlete za djecu u manje razvijenim i ruralnim regijama kako bi imali priliku otići u glavne znanstvene muzeje u svojoj zemlji.

➟ Zahvaljujući uspjehu u Europi, Henkel je 1994. s Vademecumom ušao na tržište srednjoistočne Europe.

➟ Pasta za zube Vademecum Non-Stop White održava zube bijelima do 12 sati.

JULIUS MEINL – SINONIM ZA KAVU

stoljetni-brendoviIme Julius Meinl i njegov zaštitni crveni logo, dječak s fesom na glavi, poznat je
u Hrvatskoj od 1905. godine kada je bila otvorena prva prodavaonica u Zagrebu na Jelačić placu, a 1921. otvoren je centralni i stoljetni-brendoviproizvodni pogon za cijelu regiju – pod imenom JULIO MEINL u Vodnikovoj ulici. U periodu od 1905. do 1939. samo u Zagrebu je otvoreno još 16 prodavaonica u kojima su se osim, naravno, kave prodavale i druge namirnice, uglavnom delikatese, koje se u to doba nisu mogle nabaviti nigdje drugdje na jednom mjestu. U istom periodu u ostalim područjima Hrvatske otvoreno je još

12 prodavaonica, a početkom 1942. godine zatvara se proizvodni pogon u Vodnikovoj. Julius Meinl na hrvatsko tržište ponovo ulazi 2000. godine, uz ostale robne marke iz portfelja: Bonfanti, Cremcaffe’, Caffe’ del Moro.

No, priča o Julius Meinl brendu počinje davne 1924. godine, kada je poznati bečki umjetnik, arhitekt i dizajner Josef Binder kreirao malog „dječačića s fesom na glavi“, odnosno Julius Meinl logo.

Fes je sinonim vođe i snage, jer upravo je osmanlijska vojska donijela prva zrna kave u Beč davne 1683. godine.

Anđeosko lice dječačića predstavlja mladolikost i entuzijazam tvrtke Julius Meinl, a sve zajedno objedinjeno je bogatom bečkom poviješću i tradicijom bečkih kavana. Julius Meinl logo mijenjao se kroz povijest, prilagođavao vremenu i modernizirao, a 2014. godine proslavio je i 90. obljetnicu.

Vođen idejom: „Ponekad trebate preokrenuti svijet da biste izmislili nešto novo…“, jedan od najpoznatijih industrijskih dizajnera na svijetu Matteo Thun kreirao je šalicu Julius Meinl. Napravljena od vrhunskog porculana, njezine crte postaju prepoznatljiv spoj neobičnog i logičnog, tradicionalnog

i modernog. U mnogim slučajevima šalica sadrži elemente brenda kao što su boje, logotip i logo, međutim u ovom je njezin oblik inspiriran dijelom loga koji je 1924. godine nacrtao Joseph Binder. Preokrenuti, poznati fes postaje zanosno tijelo šalice savršene jajolike unutrašnjosti, a njegova kičasta drška pozicionirana je na lijevom dijelu, kako bi u svakom trenutku pobudila potrebu za koncentracijom usmjerenom na srž radnje – uživanje u ispijanju omiljenog napitka.

stoljetni-brendovi

NIVEA – 100 GODINA „MAJKE SVIH KREMA“

Prof. Paul Gerson Unna, inače znanstveni savjetnik u Beiersdorfu i jedan od najpoznatijih njemačkih stoljetni-brendovidermatologa, imao je “oko” za inovacije. Upozorio je vlasnika, dr. Oscara Troplowitza, na potpuno novu vrstu emulgatora nazvanu eucerit (doslovan prijevod je “prekrasan vosak”). Pomoću te inovacije bilo je moguće razviti prvu kremu na bazi ulja i vode koja je stabilna i mogla se industrijski proizvoditi – NIVEA kremu.

Na početku krema “bijela poput snijega” nije bila u plavoj aluminijskoj kutijici. 1911. godine krema se na tržištu pojavila u žutom, profinjenom art nouveau pakiranju, a 1925. u onom, svima dobro poznatom, pakiranju – aluminijskoj plavoj kutijici. Već tada je NIVEA bila sinonim za njegu kože te je ubrzo postala predmet obožavanja.

Od 1929. godine tvrtka Beiersdorf počela je bilježiti prve rekorde u međunarodnoj prodaji. Nakon 30-tih godina 20. stoljeća oglašavanje (posebno u kinima) odražavalo je tipičan NIVEA stil koji je razvila Elly Heuss-Knapp. Prepoznala je pozitivnu asocijativnu moć NIVEA boja – plave i bijele – te ih je uključila u svoje reklamne spotove.

S pojavom trenda sunčanja – jer je bilo “šik” imati taman ten – NIVEA je istraživanje usmjerila na utjecaj sunčevih zraka na kožu te je prvoulje za sunčanje lansirala 1936. godine, a od 1958. na plažama se može čuti legendarni zvuk NIVEA Sun sprejeva.

1963. NIVEA se proslavila još jednim pionirskim pothvatom – prvim tekućim mlijekom za tijelo. Osamdesete su stvarno bile posebne godine – kozmetička industrija odjednom se počela fokusirati na muškarce pa su tako 1980. godine lansirani proizvodi za njegu muške kože. No, nisu ni žene zrele dobi
bile zanemarene, jer tabu je razbijen 1994. godine predstavljanjem linije za zrelu kožu.

Samopouzdanim pogledom na godine i zrelost kampanja je pozitivno utjecala na prihvaćanje ljepote ljudi i u poznijoj dobi. Prvi puta se neka kozmetička tvrtka s novom linijom proizvoda direktno obratila ženama u pedesetim godinama. No, NIVEA nije ostala samo na preparativnoj već se 1997. godine okrenula i dekorativnoj kozmetici – od maskare do laka za nokte. I tako prođe 100 godina, točnije 104 godine.

JESTE LI ZNALI?

➟ Ime – NIVEA znači „bijela poput snijega“ i dolazi od lat. riječi nix, nivis što znači snijeg.
➟ Let na mjesec – Ako poredate NIVEA kutijice koje su do sada prodane, gotovo biste mogli doseći mjesec. Ako se nastave prodavati istom mjerom, teoretsko slijetanje NIVEA kreme na mjesec bit će 2020. godine.
➟ Putovanje svemirom – Plava kutijica bila je prva krema za njegu kože koje je ušla u orbitu 1983. godine, kao dio prtljage posade Space Shuttle-a.
➟ Strast za sakupljanjem – Najgorljiviji NIVEA kolekcionar živi u Hannoveru. Ima zalihu od otprilike 900 povijesnih NIVEA članaka iz više od 40 zemalja.
➟ Igra slovima – NIVEA se sastoji od 5 slova, što je dobar znak. U numerologiji, broj 5 predstavlja napredak i vitalnost.

BADEL 1862: PELINKOVAC GORKI „NIJE BEZ GORKOSTI NA SVIJETU NIJEDNA SLAST“

Badel Pelinkovac gorki, jedan je od najstarijih proizvoda koje današnji Badel 1862 baštini od slavnih predaka, kompanija na čijim je temeljima izrastao, a koje su se krajem 19. stoljeća bavile proizvodnjom alkohola i jakih alkoholnih pića. Stoga i ne čudi što je Badel Pelinkovac ujedno i najprodavaniji hrvatski liker.

Još u 19. stoljeću utemeljitelj današnjeg Badela 1862, Franjo Pokorny, svojom je jedinstvenom recepturom baziranom na od davnina znanoj ljekovitoj biljci pelin (lat. Artemisia Absinthium), stekao svjetsku slavu. 1910. godine njegova je tvornica ponosno nosila naslov “Kraljevski dvorski dobavljač” dobiven od vlasti austrougarske monarhije, a Pelinkovac gorki bio je toliko popularan da se pio i na francuskom dvoru Napoleona III.

stoljetni-brendoviKako su se mijenjala vremena, tako se i ambalaža ovog popularnog likera prilagođavala trendovima, no sama receptura, kao niti osnova tehnološkog procesa proizvodnje nisu se mijenjali. Prvi Pelinkovac Franje Pokornyja, iz 1862. godine, punjen je u standardnu bocu „Pokorny“.

Zagrebačka tvornica Patria, nakon preuzimanja i spajanja s tvornicom Pokorny, nastavila je proizvodnju ovog popularnog likera, ali u drugačiju, četvrtastu likersku bocu. Patria je odlučila zadržati bitne elemente etikete, djevojku u narodnoj nošnji koja nudi pelinkovac, stiliziranu biljku pelina te karakterističan zeleni romb.

Najznačajnija promjena ambalaže koja je predstavljala značajan odmak od svih dotadašnjih stilova realizirana je 1997. godine od kada se ovaj kultni liker, Badel Pelinkovac gorki, puni u originalnu bocu za biljne likere. Specifičan oblik boce i etikete ostvarili su visoku prepoznatljivost na tržištu i postavili nove standarde kategorije. Oblik boce zadržan je sve do danas.

145-ti rođendan Pelinkovca, 2007. godine, Badel 1862 odlučio je dostojno proslaviti. Tom je prigodom razvijeno i na tržište lansirano jedinstveno premium izdanje ovog najpoznatijeg hrvatskog pelinkovca.
Ulaskom Hrvatske u EU, pelinkovac dobiva novu, dodatnu dimenziju. Prepoznat je kao tradicionalno i drugačije jako alkoholno piće te je upravo zbog toga hrvatski Pelinkovac uvršten na listu zaštićenih zemljopisnih oznaka jakih alkoholnih pića u Europskoj uniji, čime je dobio i mjesto posebne „kategorije”. Želeći obilježiti i taj trenutak, Badel Pelinkovac gorki osvježio je svoj izgled. Ključni i prepoznatljivi elementi, boca i oblik etikete nisu se mijenjali.

Razvijen je novi znak brenda koji u sebi sjajno objedinjava element tradicionalnog hrvatskog porijekla – pleter nastalog na prirodnoj osnovi – ljekovite biljke pelin, sažimajući bit brenda u znaku. Uz navedeno razvijena je i okusna inovacija, nježnija strana Badel Pelinkovca, Badel Pelinkovac Orange, vatrena kombinacija dobro poznate mirisne mješavine mediteranskog bilja i slatkog, finog okusa zavodljive naranče.

VARTEKS – BREND KOJI NAS ODIJEVA CIJELO STOLJEĆE

stoljetni-bendoviVarteks je vodeća tekstilna i modna kompanija u Hrvatskoj s gotovo stoljetnim iskustvom i tradicijom. Uz vlastite modne marke Di Caprio i Varteks, u ponudi su i zastupane modne marke: Seventy, Navigare, Camel, Orljava, Galko, Samsonite, Lisca, Modea, Polzela, Croata, San Peter… Osim što pokriva domaće tržište, kompanija vodi i aktivnu izvoznu politiku, a u posljednje vrijeme prolazi proces restrukturiranja u čemu je prioritet prilagodba tržišnim uvjetima te ostvarivanje konkurentske prednosti i pozitivnog poslovanja u budućnosti.

Počeci Varteksa datiraju iz 1918. godine kada je osnovana Tekstilna tvornica Varaždin. Proizvodnja vunenog prediva i tkanina započinje 1922. godine, dok se 1926. godine proizvodni proces širi na izradu odjevnih predmeta, a već 1929. godine otvara prva prodavaonica. Tvornica do 1948. nosi naziv Tekstilna industrija d.d. Varaždin ili skraćeno Tivar. Pod kasnijim imenom Varteks, tvornica izrasta u najvećeg proizvođača i izvoznika tekstila u zemlji.

1972. godine kreirana je modna marka Varteks International, a jedanaest godina kasnije Varteks započinje suradnju s Levi’s®om, dok je 1994. godine kreirana i modna marka Di Caprio koja se uskoro pozicionira kao Varteksov premium brend. Za Hugo Boss proizvodi od iste godine te je već petnaestak posljednjih godina na vrhu ljestvice najboljih kontraktora te modne kuće. Od 2003. razvija se suradnja s talijanskom tvrtkom Veze te Varteks uskoro počinje proizvoditi njezin brand Versace Classic.

Kolekcije se razvijaju i izrađuju iz vlastitih tkanina. Koliko je Varteks veliki brend potvrđuje i činjenica da Varteks ima i dva ekskluzivna salona za šivanje muške odjeće po mjeri. Osim svečanih, izrađuju se i službene uniforme, uglavnom za Ministarstva obrane i unutarnjih poslova te Carinske službe.

Povodom 90. obljetnice osnivanja, u proljeće 2008. kompanija dobiva nov izgled. Za svoj veliki jubilej Varteks izlazi u javnost sa svježim i suvremenim identitetom koji zadržava poruku Varteksove tradicije i kvalitete, no ide i korak dalje prema novim vrijednostima.

JESTE LI ZNALI?stoljetni-brendovi

➟ Varteks je distributer fleksibilnih rasvjetnih tijela Energizer i Illumiglow
➟ Proizvodnja i testiranje inovativnih i funkcionalnih tkanina u Varteksu su svakodnevica
➟ Varteks izrađuje i specijalnu odjeću otpornu na vodu, vjetar, vatru, oštre predmete, ulje i gorivo
➟ Varteksovi su djelatnici 1946. osnovali vlastito kulturno- umjetničko društvo kao i auto- klub
➟ Odjeća je prilagođena različitim građama tijela

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.