Rebranding-zašto?

Došlo je vrijeme i za to
rebranding-zašto
Rebranding – svaka tvrtka će u jednom trenutku doći do te prekretnice u svom poslovanju. Desit će se u trenutku kada shvatimo da smo se konačno našli na tržištu i shvatili svoj pravac. A možda se i desi nakon godina i godina razvoja brenda i onda shvatimo kako je vrijeme za osvježenje. U svakom slučaju rebrending nije mala stvar, i zapravo je vrlo tanka linija između uspjeha i faila!

Pripremio: Slaviša Brezar
Foto: Arhiva

Najveću pažnju kod rebrandinga zaokuplja logotip tvrtke. I to nije čudno jer je logotip taj koji na prvu predstavlja tvrtku svojim kupcima. A ako se vežete uz logotip emocionalno i vizualno… sve ostalo je igra.

rebranding-zašto

 

Jedan od najvećih izazova kako brendiranja tako i rebrendinga je konstantnost i kvaliteta na svim platformama. U prošlosti logotip se radio isključivo za primjenu na print materijalima i sve što papir podnosi prolazilo je. A papir podnosi puno toga. Danas je situacija dosta drugačija. Digitalno doba nametnulo je to da kod kreiranja logotipa prvo razmišljate kako će isti izgledati na web stranici, mobilnom uređaju ili pak ppt prezentaciji a tek onda na svim ostalim medijima. I tako bi trebalo pristupiti kod kreiranja ili osvježavanja logotipa.

U pokretu

Razmišljajući gdje se danas kupac najčešće susreće s brendiranjem, dolazimo do zaključka – internet. A gdje najčešće posjećujete internet stranice? Na mobilnim uređajima, tabletima ili kompjuterima.

Kreiranjem vizualnog identiteta tvrtke za komuniciranje na ovim medijima dolazimo do problema čitljivosti i uočljivosti. Zbog tih razloga u nekoliko zadnjih godina došlo je do promjene i rebrendinga kod velikih korporacija i to u smjeru pojednostavljivanja vizualnih oblika i fontova. Sve je manje serifnih fontova, ne koriste se komplicirani simboli a i kombinacija boja kod samog logotipa sve je češća kobinaciji dviju boja maksimalno. Pogledajmo primjer kompanije Lexmark. Prema riječima njihovog direktora napušten je crveni dijamant koji je simbolizirao čistoću i preciznost a ubačen je zeleni oblik shuttera (zatvarača) kojim se Lexmark “otvara i širi prema potrošačima”. Također, prema njihovim riječima zelena je ovdje svježa, snažna i pristupačna i podsjeća na snagu i održivost Lexmark brenda.

Pokrenut 2005. Dailymotion je jedan od najvećih video portala na svijetu i to odmah iza YouTubea po popularnosti. Ove godine osvježili su svoj logotip tako da su izbacili ikonicu TV stanice i ostavili samo fontom ispisano ime. Malo su se poigrali kerningom i voila! Prepoznatljivo, čitljivo i konstantno na svim materijalima.

Samo šiške, molim

Ipak, neki brendovi ne prolaze tako radikalne zahvate. Razloga za to ima puno, kod nekih je u pitanju to što su još uvijek mlada tvrtka pa se i dalje “traže” (Facebook), a neki samo žele osvježiti postojeći prepoznatljivi vizual i ne odstupati od povijesti toliko. Ovaj zadnji je primjerice Electrolux.

rebranding-zašto

Electrolux je globalni lider na tržištu bijele tehnike i to od 1909. godine, a njihov logotip je prepoznatljiv u cijelom svijetu. Sredinom 2015. godine Electrolux je prošao osvježenje svog vizualnog identiteta i to na vrlo jednostavan i učinkovit način. Agencija Prophet iz Londona je u suradnji s marketinškim odjelom kreirala novi font za logotip koji je ostao gotovo nedirnut ali ipak dovoljno različit i suvremen. Simbol Electroluxa i dalje nosi poruku kvalitete i pouzdanosti ali je ukorak s vremenom i novim tehnologijama.

Electrolux je odlučio kreirati potpuno novi font za svoj logotip i napustiti serifni oblik.

Boja koja život znači

Boja u kreiranju vizualnog identiteta možda je i najvažniji aspekt a često zanemaren. Ako pojednostavimo viđenje spektra i povežemo ga s emocijama, boje s toplije strane spektra (crvena, narančasta, žuta) snažne su, energične i uzbudljive dok su plave i zelene boje hladne, rezervirane i smirujuće. Odabir boje izuzetno je važan jer će na prvu govoriti sve o vašem brendu. Izdvojit će ga od ostalih brendova, sam pogled na logotip izazvat će emocije kod potrošača, a čak i samo spomen imena vašeg brenda asocirat će upravo na boju kojom ste ga obojili.

Crvena je boja bijesa, boja opasnosti ali i topline i strasti. Znanstveno je dokazano da crvena boja izaziva ubrzanje pulsa i povećava krvni tlak te je izrazito zahtjevna u brendiranju.

rebranding-zašto
Ako vam kod logotipa nešto ne štima na prvu – krenite raditi novi. Nema šanse da ćete uspjeti objasniti klijentu zašto vam se sviđa ako ni sebi ne možete navesti iste razloge.

Ali nekoliko je primjera korištenja upravo te boje u pravim omjerima i načinima. Najočitiji primjer vrhunskog “iskorištavanja” boje je Coca Cola. Možemo slobodno reći da Coca Cola “posjeduje” crvenu boju jer ju toliko snažno koristi da vam samo spominjanje tog brenda asocira upravo na tu boju. Čak je toliko snažna povezanost crvene i Cole da postoji suvremeni mit da je Djeda Božićnjaka (Djeda Mraza ili kako god) upravo Coca Cola obojila u crveno! Godinama razvoja Coca Cola se igra s bijelom i crvenom ali je i dalje jedan od najprepoznatljivijih brendova na svijetu.

rebranding-zašto

S te toplije strane spektra prepoznat ćemo “žute” brendove – DHL, McDonalds, Caterpillar… Žuta u njihovim vizualima nosi poruku zaigranosti, pozitivnosti, optimizma a odlična je kao “eye-catchy” boja jer vrlo lako upada u oči i odlična je iz kuta prodaje jer privlači i zainteresira potencijalne kupce.

Hladna plava boja je povjerenja, boja koju koriste brendovi kako bi stvorili sliku vjernog, pouzdanog, sigurnog i iskrenog brenda. Najčešće ju možemo naći u domeni tehnologije i novca, a dobri primjeri su HP, Samsung, BMW, IBM, Goldman Sachs…

Facebook je također pribjegavao rebrandingu logotipa ali samo u sitnim detaljima. Plava boja njihovog logotipa izabrana je osobno od Marka Zuckerberga, a razlog je njegov daltonizam! Kako sam kaže, plava je najbogatija boja koju vidi, i to sve njezine nijanse i zato je Facebook uzeo plavu za svoju zaštitnu boju.

Put do vrhunskog logotipa?

Kreiranje odličnog logotipa trebalo bi podijeliti u nekoliko etapa, mi ćemo spomenuti samo nekoliko osnovnih.

Kao prvo, logo bi trebalo zamisliti u svim njegovim komunikacijskim kanalima – gdje ga sve mislimo koristiti. Krenuti s digitalnim kanalima jer su najzastupljeniji i možda i najzahtjevniji jer se moramo prilagoditi veličinama ekrana mobitela, laptopa i stolnih računala te programima kroz koje će ga korisnici koristiti.

Nakon prvog probnog uratka postaviti si pitanje: da li mi se logo uopće sviđa? Ako nemate niti jedan argument kojim ćete obraniti bar jedan dio logotipa koji vam se sviđa – napustite to rješenje. Ako radite redizajn logotipa, morate ga staviti u njegovu kategoriju i usporediti s konkurencijom. Da li se utapa u prosjek ili iskače, govori li ono što bi trebao, nosi li poruku koju brend nosi i ima li poveznicu s prošlim logotipom? Hoće li to biti samo font ili imati i neku ikonicu uz to? Danas je vrlo teško pogoditi ikonicu koja će biti originalna pa je možda čisti font s dobrom tipografijom odličan izbor.

Naravno, treba obratiti pažnju na boju. Spomenuli smo koje emocije budi koja boja pa bismo trebali razmisliti koju poruku bojom šaljemo potrošačima. Jer ako boja ne štima potrošači se ne mogu povezati s logotipom na emocionalnoj razini. A tako niti s brendom.

Jako važno kod rebrandinga je “pogled izvana”. Što to znači? Znači da kada odradite prvi preview svog novog vizuala, pokušate ga gledati sa stajališta osobe koja nije bila involvirana u samo stvaranje. Dizajnerima i brend managerima možda sve ima smisla na novom logotipu, ali što kaže jedan kupac ili klijent? Da li to funkcionira, ima li to svrhu i je li dovoljno jasno da kaže sve iz prve?

A kada je vizual gotov i logotip spreman za javnost, najvažniji sljedeći korak je – knjiga standarda! Nema važnije stvari za brendiranje od knjige standarda s napucima za uporabu svog novog vizualnog identiteta. Koje su iteracije logotipa za što, u kojim bojama, dimenzijama, koje su kombinacije fontova koje se koriste i zakonitosti u medijima gdje se vaš logotip koristi… Sve su to važne stvari koje će dodatno istaknuti logotip i pojačati osjećaj složenosti i reda. A to je ono nešto što izdvaja dobar brend od onog manje dobrog 🙂

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.