Što sve može biti poslovna inspiracija?

Što sve može biti poslovna inspiracija?

Put alternativnih i sporijih pravaca za ostvarenje poslovnog cilja i dovođenje inspiracije na vrhunac, težak je i važan odabir. I nije za svakoga.

Lea Brezar, CEO Dhar media, spisateljica i pjesnikinja
Foto: Jon Tyson/Unsplash

Poduzetništvo je put.

I prepun je uspona i padova. Prepun je dilema i odluka. Ispravnog i pogrešnog. I nadasve, i najvažnije, pun energije kojom se možemo napuniti. Pun ljudi koji nas mogu umoriti i uzeti je. Pun izazova u odnosima.

Rekla bih da su ovo gore bitke s kojima se nose svi poduzetnici, a i svi zaposleni. Prednost ima onaj koji zna cilj i koji predano radi na tome da ga ostvari, pritom ne gazeći nikog.

I možemo li na tom putu uopće dozvoliti trenutke predaha koji u sebi nose inspiraciju? Možemo, i moramo. Drugačije ćemo izgorjeti, ali je nužno ostvariti ono što želimo, u suprotnom se ta energija nadahnuća rasipa i stvara frustraciju.

Postoje razne tehnike

Jedna od tehnika koju koristim u posljednje vrijeme je rad s esencijalnim uljima. Njihova energija, budući da sve oko nas ima neku energiju, za mene odradi mnoge stvari.

Prvo, naglasila bih njihovu znanstveno dokazanu učinkovitost za određene tegobe tjelesnog sustava (primjerice prehlada – eukaliptus ili bol – bor i sl.). Koriste se u industriji parfema, ali i deterdženata, te tu energiju konzumiramo svaki dan. Mirisi nas vraćaju u sjećanja i podižu raspoloženje, a ako smo u dobrom raspoloženju – inspiracija je neupitna.

Od prošle godine u našoj tvrtki radimo na istraživanju s Institutom za aromaterapiju upravo na kompatibilnosti esencijalnih ulja i dharmičkog menadžmenta.

Zasad smo prošli trećinu ciklusa. Na polovini ćemo ispitati prve reakcije tima, a moje su sljedeće:

  • ulja su definitivno vodič do sebe;
  • koristim ih svaki dan, svaki dan novo ulje, intuitivno;
  • ukoliko imam problem koji želim riješiti, koristim određeno ulje koje mi u tome može pomoći.

Rezultati su fantastični. Od trenutka u kojem se osjećam iscijeđeno i razočarano, uz malu pomoć esencijalnog ulja, recimo cimeta ja slažem sustav, pratim i kontroliram situaciju, dijelim nove zadatke koji će pojačati učinkovitost kako bih spriječila loše posljedice i popravila stvar.

Arhetipovi kao vodiči

Esencijalna ulja, prema Zrinki Jezdić, kliničkoj aromaterapeutkinji, koja je specijalizirala psihijatrijske tehnike za provođenje unaprijeđena mentalnog zdravlja te nedavno predstavila knjigu „Arhetipovi esencijalnih ulja“, povezana su s arhetipovima. Tako je esencijalno ulje cimeta ujedno i arhetip policajca.

Kad spominjemo arhetip policajca, u glavi odmah stvaramo sliku. Trebate li uvesti red u svoj život, esencijalno ulje cimeta definitivno može pomoći. U mom slučaju od prije nekoliko dana, igrala sam se i s geranijem. U trenucima kada sam napeta i svadljiva, miris geranija – arhetipa mirotvorca, pomaže mi da se vratim k sebi. Pomaže mi da odbacim konstrukcije koje sam stvorila, promislim o svemu nekoliko puta i povežem se sa svojim iskonskim ja.

Onim koji ne podilazi egu već nadilazi njegove iluzije i zaobilazi ih u širokom luku.

Onaj koji će odbaciti ljudsku tvrdoglavost i razumjeti je jer iza nje stoji nekoliko činjenica: nerazumijevanje, strah od promjene i suočavanje s emocijama te preuzimanje odgovornosti.

Arhetip mirotvorca pronalazi put i ne slama se na preprekama.

Ne vjerujem

U biznisu danas postoje dvije vrste ljudi. Gazitelji i vođe. Gazitelji će za sebe odabrati jednostavniji i brži put, a vođe će se voditi intuicijom i odabrati ono drugo.

Put alternativnih i sporijih pravaca za ostvarenje poslovnog cilja i dovođenje inspiracije na vrhunac, težak je i važan odabir. I nije za svakoga. Za to treba biti snažan i spreman odoljeti svim iskušenjima. I treba svoj tim ustrojiti na pravi način, tražeći da od sebe daju onoliko koliko i primaju.

Za postizanje te razine svijesti alati su nužni. Na nama je da ih izaberemo sami. Ukoliko ste poslodavac i uvodite u tim određene promjene, ne dozvolite da „nevjerovanje“ pojedinaca omete vaš cilj i inspiraciju sruši na koljena. Vi ste ključna osoba u timu i vi određujete pravila. Oni koji ih ne razumiju, sami će otpasti putem.

Zadržite svoju inspiraciju na nivou, bez takvog nadahnuća vi ste samo još jedna tvrtka u birokraciji.

Danas više nego ikad ne trebamo samo tvrtke – trebamo one koji inspirirani mijenjaju svijet.
Svoj svijet, koliko god malen bio.

Tags:

  • Show Comments (1)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.