Luksuz, ljepota i tehnologija vole se javno!

Luksuz, ljepota i tehnologija vole se javno!

Sinergija tradicionalnog luksuza i tehnologije ili kategorije ljepote i tehnologije, nametnula se kao pametno rješenje i proizlazi iz očekivanja potrošača.

Piše: Mia Bezjak, Vlasnica agencije Brand Angel
Foto: Harrods, YSL (Facebook)

Kategorija ljepote, tradicionalnog luksuza te naprednih modernih tehnologija postaju sve povezaniji u nastupu prema najrazličitijim ciljnim skupinama. Suradnja je smislena a interakcija s potrošačima očekivana i – dobrodošla!

Do sada je svaka od ovih kategorija uglavnom nastupala zasebno (luxury market, beauty, technology) no, zbog prenapučenosti kategorija i agresivne konkurencije stvorila se potreba za diferenciranjem. Tako se sinergija tradicionalnog luksuza i tehnologije ili kategorije ljepote i tehnologije, nametnula kao pametno rješenje i proizlazi iz očekivanja potrošača.

Luksuz, ljepota i tehnologija vole se javno!I dok konglomerati poput L’oreala planiraju akvizicije uz koje će postati tehnički još napredniji, s druge strane Google, Amazon i Facebook ulaze u kategoriju ljepote preko različitih oblika sponzorstava, partnerstva, consumer insightsa i web-shopova.

Predviđa se da će do 2025. gotovo petina luksuzne robe biti kupljena online. Ubrzano se razvijaju alati uz pomoć kojih će se prisnije približiti kupcima luksuznih proizvoda koji očekuju neka nova premium iskustva.

Sinergija tradicionalnog luksuza i tehnologije ili kategorije ljepote i tehnologije, nametnula se kao pametno rješenje i proizlazi iz očekivanja potrošača.

MAKEOVER ‘LUKSUZA’

Pojam luksuza se mijenja kao i tržište, munjevitom brzinom. Postavljaju se nova pravila igre u kojima se pojam luksuza više ne veže samo uz tradicionalno percipirane premium brendove.

‘Newcomeri’ na tržištu su igrači koji su zaživjeli u digitalnom dobu i razvili ‘niche’ brendove koji velikom brzinom zauzimaju nove tržišne segmente. Razvijaju se u smjeru inovativnosti u digitalu.

Novi luksuzni brendovi pažljivo biraju svoje ‘tribe’ grupe klijenata. Svojim pristupom uzdrmali su već pomalo uspavano tradicionalno luksuzno tržište koje je vapilo za ‘makeoverom’- s obzirom na sve kompleksnije navike i potrebe potrošača, sociološke i kulturološke trendove.

Novi luksuzni brendovi pažljivo biraju svoje ‘tribe’ grupe klijenata.

Targetiranje postaje specifično, usmjereno na konkretna polja interesa, hobija, ukusa pa tako luksuzni brendovi sada variraju od ultra ekskluzivnih do luksuznih brendova s npr. dominantnom notom socijalne uključenosti. Inovativni su i brzi. Kreativni i širokih svjetonazora. Direktni i jasni u komunikaciji. Fokusirani.

Gemmyo je ušao u top tri brenda koja se googlaju u Francuskoj, odmah ispod brendova kao što su Cartier i Tiffany. Riječ je o mladom brendu luksuznog nakita koji se odlučio pozicionirati samo online.

Luksuz, ljepota i tehnologija vole se javno!

Maiyet Collective je moderan etički brend koji vjeruje da brendovi udruživanjem mogu učiniti više – spaja više od pedeset luksuznih brendova koje mjesečno izmjenjuje u jedinstvenom pop-up storeu.

No, okuplja isključivo luksuzne brendove koji imaju pozitivan utjecaj na društvo s jedne strane i s druge strane potrošače koji cijene te vrijednosti. Promoviraju održivost i dostojanstvo. Predani su ručnom radu, dizajnu i pozitivnim socijalnim promjenama.

SPAJANJE INDUSTRIJA

Kako bi se održala konkurentnost na tržištu, dolazi do spajanja industrija. Tradicionalniji luksuzni retaileri poput Net-a-Portera izlaze van svoje kategorije i uključuju nove segmente poput prodaje proizvoda za njegu.

Individualizam je dominantan. I pojam luksuza počinje se interpretirati kroz individualne potrebe.

Luksuzni brendovi koji idu korak dalje i koji se trude kvalitetno targetirati nove generacije kupaca bit će nagrađeni! Milenijalci su naravno nova niša koja ulazi u ovu kategoriju – njihov utjecaj, motivacija, ponašanje i vrijednosti redefinirat će svaki korak njihovog, ionako kompleksnog procesa kupnje – od pozicioniranja brenda do održivog razvoja, poslovnih modela i strategije marketinga.

INTERAKCIJA S BRENDOM

Kupci od luksuznog traže kombinaciju osobnog iskustva. I prilikom online kupovine očekuju novu vrstu interakcije s brendom u skladu s prvoklasnim iskustvom kupovine u tradicionalnim luksuznim dućanima. I zato se od luksuznih brendova očekuje da izgrade besprijekoran ekosistem komunikacijskih kanala.

Luksuz, ljepota i tehnologija vole se javno!

U 2019. to znači uvođenje brojnih eksperimentalnih tehnologija i kampanja poput proširene stvarnosti i umjetne inteligencije.

Društvene mreže također će nastaviti igrati važnu ulogu u komunikaciji s potrošačima, do- ticaju s njihovim mišljenjima i uplivom njihove kreativnosti.

VIšE OD KLASIčNE PRIčE

Priče koje luksuzni brendovi pričaju trebaju ići dalje od klasičnih lifestyle priča. Trebaju se više temeljiti na autentičnosti i društvenoj odgovornosti. I trebaju dati smislenu potrebu da za društvo čine nešto dobro.

I zato sve češće viđamo da brendovi kao što su Gucci, Michael Kors i Diane Von Furstenberg biraju etičniju politiku u modi. Sve je češća i ‘shop with purpose’ kupnja i posvećenost održivosti, transparentnosti i pozitivnim promjenama. Također, od luksuznih brendova očekujemo da će sve više eksperimentirati i da će sve više propitivati što je za žene a što za muškarce.

Kozmetički brendovi imaju potrebu dokučiti na koji način zadovoljiti potrebe potrošača ali uz značajan odmak od tradicionalne percepcije.

Luksuzne kuće kao što su Louis Vuitton, Burberry i Dior već su to počeli implementirati u svoj rad. Chanel je pokrenuo liniju make-upa za muškarce Boy de Chanel, a taj model će vjerojatno koristiti i ostale kuće.

Luksuz, ljepota i tehnologija vole se javno!

Kozmetički brendovi imaju potrebu dokučiti na koji način zadovoljiti potrebe potrošača ali uz značajan odmak od tradicionalne percepcije. Kreativnost i mašta te dubinsko razumijevanje potreba i motivacije potrošača u tome će im pomoći.

To u radu znači – kloniti se stereotipa, koristiti ‘rubnu’ komunikaciju, tražiti nova rješenja, zaokrenuti perspektivu, izići iz zone komfora. A takvi brendovi postaju neustrašivi u komunikaciji!

TRANSFORMACIJA U INOVATIVNOST

I Beauty Hallovi poznatih robnih kuća se transformiraju. Harrods ovoga ljeta najavljuje metamorfozu odjela ljepote – otvara nove lifestyle zone i nove konceptualne prostorije.

Uvode i tehnologiju u Beauty zone – za 2020. najavljuju broadcasting hub – s live streaming masterclassovima najpoznatijih beauty stručnjaka iz cijeloga svijeta.

Od luksuznih brendova očekujemo da će sve više eksperimentirati i da će sve više propitivati što je za žene a što za muškarce.

 

Rad na inovativnom pristupu i iskustvu potrošača koristio je i YSL Beauty s pop-up na Route 111 u Palm Springsu za vrijeme trajanja festivala. Vintage benzinska pop-up pumpa, make-up oaza, postavljena je kako bi posjetitelji festivala mogli kupovati iz make-up vending aparata, bili u mogućnosti isprobati 50-ak nijansi ruževa koristeći VR tehnologiju. I zbližiti se s brendom.

Pojam luksuza počinje se interpretirati kroz individualne potrebe.

Tehnologija se u industriji luksuza i ljepote naravno koristi i u marketinške svrhe. Cosmose AI sustav za maloprodajna mjesta napokon razumije kupca i može predvidjeti i utjecati na kupnju. Bez hardvera i instalacije, vrhunskom preciznošću, koristeći smartphone, možete pratiti kretanje potrošača po vašem dućanu i možete ga pozvati na konkretnu kupnju.

Rayform je tehnologija in-store 3D strukture. Perch nudi digitalna rješenja u maloprodaji. Heuritech predviđa inovativne trendove u modi – analizom sadržaja s društvenih mreža, Memomi pametna ogledala nalaze se na sve više maloprodajnih mjesta…

Samo brendovi koji strategiju postavljaju fokusirano – od razvoja proizvoda, modela poslovanja, pozicioniranja i targetiranja – uspjet će proizvesti kvalitetan sadržaj. A bez kvalitetnog sadržaja ni najnaprednija tehnologija neće im pomoći u pozicioniranju ili postizanju prodajnih ciljeva.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.