Kako ostati motiviran na poslu?

Kako ostati motiviran na poslu?

Postoje dani kad jednostavno nismo svoji i teže nalazimo motivaciju pa čak i kad radimo posao koji obožavamo. Kako ostati motiviran?

Piše: Talija Zadro
Foto: Unsplash

Naš privatan život i onaj poslovni neminovno se isprepliću jer svoje misli i ono što nam „leži na duši“ nosimo sa sobom i na poslu i kod kuće, i nekad nas lošije životne okolnosti, koje i nisu vezane za posao, sputavaju da ostanemo motivirani.

A i posao u kojem uživamo nosi svoje bolje i lošije zadatke – neki nam leže bolje, dok su nam drugi doista mrski.

U životu se općenito lakše nositi s izazovima ako na njih gledate s optimizmom pa prva stvar od koje možete krenuti jest zahvalnost – u svim situacijama i okolnostima postoje stvari na kojima možete i trebate biti zahvalni i odlična je praksa kada biste svaki dan obratili pažnju na njih.

Kako na one u privatnom životu, tako i na one u poslovnom okruženju.

Neki od nas imaju odličnog šefa, drugi fantastičan tim ili kolegu kojeg doista mogu nazvati prijateljem. Vaš posao možda nudi sigurnost na koju se oslanjate ili fleksibilno radno vrijeme zbog kojeg možete više vremena provesti s najmilijima.

Kako ostati motiviran na poslu?

Ponekad je stres dio poslovne svakodnevice, ali i njime možemo naučiti rukovati te nalaziti načine kako da nas ne „pojede“ i kako da kroz njega rastemo. Važno je da loše stvari prolaze, kao što sve uostalom (na sreću ili žalost) prolazi.

Kad naiđe stresna situacija možete jednostavno malo prošetati, napraviti par vježbi istezanja ili nekoliko minuta duboko disati. Barem danas, uz svu tehnologiju kojom baratamo, lako je pronaći hrpe aplikacija s vježbama za smirivanje. Slušanje meditativne muzike, zvuka valova, kiše, vatre koja pucketa ili neke Mozartove skladbe može također pomoći.

Kako ostati motiviran na poslu?

Da biste se osjećali dobro, važno je kvalitetno spavati te općenito pripaziti na zdravlje. Redovita tjelovježba osigurat će vam veću količinu serotonina u mozgu i potaknuti dobro raspoloženje. O važnosti zdrave prehrane neću ni počinjati.

Kako ostati motiviran na poslu?

Kada se osjećate bezvoljno – čitajte. Knjige motivacijskih govornika ili video materijali danas su dostupni više nego ikad. Sadržaji kao što su oni Tonyja Robbinsa, Robina Sharme, Simona Sineka i mnogih drugih autora motivatora, zasigurno će vam biti od pomoći.

Jeste li pronašli svrhu u poslu koji obavljate? Ako još niste, probajte se pozabaviti time.

Možda je vaš posao ključan nekome u odjelu ili možda njime pomažete nekome i nečemu pridonosite. Dobar je osjećaj kada se osjetite važni i produktivni.

A ako i poslije svega navedenog u svojem poslu ipak  ne uspijevate pronaći zadovoljstvo, možda ne bi bilo loše da razmislite o promjeni karijere. Gdje piše da se to ne može?

Tags:

  • Show Comments (3)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads