Snaga inovacije i sigurnosti – Volvo Grupa

Snaga inovacije i sigurnosti – Volvo Grupa

Volvo je od svojih početaka brend koji svojim rješenjima komunicira sigurnost i kvalitetu temeljenu na najsuvremenijim tehnološkim inovacijama.

Kupujete li vozilo, vjerojatno vam je sigurnost pri vrhu liste kriterija koje ono mora zadovoljiti. Volvo je od svojih početaka brend koji svojim rješenjima komunicira upravo to – sigurnost i kvalitetu temeljenu na najsuvremenijim tehnološkim inovacijama. Volvo Grupa, u koju osim Volvo Trucks spade i Renault Trucks, ističe odgovornost prema ljudima i okolišu kao svoju temeljnu vrijednost.

No, ne staju na tehnološkim inovacijama pa su i njihove marketinške kampanje već ušle u povijest viralnih uspješnica. S Lidijom Supek Koršoš, menadžericom marketinga i komunikacija Volvo Grupe za Hrvatsku i Sloveniju, razgovarali smo o tome što za njih znači ulagati u brend.

Snaga inovacije i sigurnosti – Volvo Grupa
Prema Vašem mišljenju, zašto je važno ulagati u struku? 

Živimo u digitaliziranom svijetu. Nekada je trebala čitava vječnost da se postigne nešto što se danas može postići u jednom danu zahvaljujući digitalizaciji tj. tehnologiji. Ali tehnologija se mijenja, a da bismo bili konkurentni, trebamo ne samo razumjeti kako stvari funkcioniraju nego aktivno pratiti nove trendove. Ako ne ulažemo u svoje znanje, nećemo moći biti konkurentni.

Zašto je bildanje imidža danas važnije nego ikad prije?

Iako imamo pristup globalnim kanalima komunikacija i neizmjerno je jednostavnije komunicirati s ciljanom skupinom, okruženi smo s nikad više informacija pa se lako “izgubiti” u masi informacija. Brendovi s jakim imidžom obično pokreću napredak u svom segmentu poslovanja. Oni šalju jasnu sliku o sebi, puno rade na identitetu brenda tj. brendiranju, znaju predstaviti ono što jesu, njegove vrijednosti, misiju i viziju.

Jaki brendovi teže i da budu odgovorni: prema zaposlenicima, društvu, prirodi, kupcima te svim drugim dionicima. A brend imidž, odnosno kako nas drugi percipiraju, je rezultat upravo svega navedenog. Jaki brandovi žive ono što jesu, a javnost to prepoznaje.

Snaga inovacije i sigurnosti – Volvo Grupa
Je li brendiranje postalo teže s povećanjem broja brendova na tržištu? 

Konkurencija nas najčešće potiče da budemo bolji, da se više trudimo i da se razvijamo, da budemo inovativni i kreativni kako bi naš brend bio uspješniji. Ako to tako shvatimo i zasučemo rukave, rezultati neće izostati. Jaki brendovi su jaki jer imaju funkcionalan tim koji zna odrediti ciljeve i zna ciljeve pretvoriti u stvarnost. A to zaista zahtijeva prave ljude na pravom mjestu i njihov rad koji uključuje znanje, energiju, usmjerenost na uspjeh i upornost.

Zašto brendovi, koji su izgradili jednu cijelu kulturu brendiranja, često zanemaruju mogućnosti za razvoj i napredak koje im brendiranje pruža i omogućuje?

Vjerojatno iz raznih razloga, razlozi mogu biti različiti i vrlo moguće je da uključuju nedostatak nekih elemenata o kojima ovdje razgovaramo.

Što se u vašem iskustvu pri brendiranju ili rebrendiranju pokazalo kao najuspješnije za prepoznatljivost i dobro pozicioniranje na tržištu?

Za prepoznatljivost i dobro pozicioniranje brenda bitni su mnogi faktori poput jedinstvenosti – po čemu je brand drugačiji, uvjerljivosti i dosljednosti,  jednostavnosti i jasnoće u komunikaciji. Bitno je imati „ono nešto“ čime brend inspirira svijet oko sebe. I na kraju je vrlo važno ispuniti svoja obećanja.

Za primjer bih izdvojila samo jednu riječ po kojoj je jedan brend poznat već gotovo 90 godina, riječ je „sigurnost“, a vjerujem da prepoznajete da se radi o vozilima Volvo. Fenomenalno je kako neki brendovi mogu biti sinonim za neke atribute. Genijalno je kad su tijekom vremena dosljedni u svojim obećanjima. I to su jaki brendovi.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.