SADAŠNJOST NA PROPUTOVANJU KROZ PROŠLOST

SADAŠNJOST NA PROPUTOVANJU KROZ PROŠLOST

Nostalgija – you had me at hello.

Ako govorimo o velikom povratku nekih trendova 50-ih i 60-ih godina, nostalgija je osjećaj s kojim ćemo započeti priču ovog comebacka. Većina starije populacije s nostalgijom se osvrće u prošla vremena kada je sve bilo jednostavnije (ili ih samo vežu neke ljepše uspomene na te dane) i rado će i danas ostati vjerni brendu koji je opravdao svoju vrijednost.

S druge strane, mlađim članovima našeg društva, koji trendove prate i napuštaju velikom brzinom, prošlost je nerijetko smiješna, a opet zanimljiva i izvor inspiracije za novitete. Dva različita svijeta, koja su se s vremenom spojila…

Pripremila: Josipa Celinić
Foto: Shutterstock, Petar Borovec, Ivan Turčin, Sanjin Kaštelan

Technologies – do you take the World to be your spouse, for better or worse?
I do…

 

Tako je sve, romantično i s emocijom počelo, a danas – ne možeš s njima, a ne možeš bez njih.

U šarolikoj ponudi ponekad, kada se zasitimo izazova modernih vremena, bježimo u utočište poznatoga jer ondje se osjećamo sigurno. Konstruirani da pamtimo i stalno iznova proživljavamo samo lijepe trenutke, činjenica je koja je poznata i brendovima, koji nam zato i serviraju najbolje trenutke prošlosti.

Ti autentični brendovi, u svoj svojoj istinskoj autentičnosti, prepoznati su i od mlađe populacije koja danas u hrpi ponuđenoga prepoznaje ”pravu” stvar. No usprkos svemu poznatome, još uvijek je aktualno pitanje svih pitanja – što korisnik želi? Tu je iz korisnikove želje za jabukom, nastalo mnoštvo brendova i njihovih opcija, upravo s elementom jabuke. Ukratko.

Beskonačne opcije brendiranja danas se odvijaju uz golemu pomoć tehnologija koje nam omogućavaju putovanje kroz neki potpuno novi svijet, a koje su svoje temelje kreativnosti i inspiracije ponijele sa sobom još s ljetovanja kod bake Mande u Dalmaciji, koja i danas nosi šudar na glavi, ne prati priju Anu na Instagramu, niti ju je briga što je ona marendala. Ona njeguje tradiciju i običaje, vrednuje kvalitetu.

 

Svijet tehnologije i emocije spojeni su i za uspješan brend, ovisni jedno o drugom.

Zato će mnogi reći da se puno i previše govori o brzoj promjeni trendova i da bismo to prije mogli nazvati promjenama alata i strategija kojima brendovi pristupaju svojim ciljnim skupinama. Jer ako kažemo da je neki trend ”prošlosti” zanimljiv i danas, autentičan i kvalitetan, postoji mogućnost da se on nije promijenio u posljednjih 50 godina, ako ne i više.

Promjene su samo u detaljima i komunikaciji istih u skladu s vremenom i trenutačnom zakonu ponude i potražnje i ništa više. Ili?

No, dok jedni nagađaju, drugi objašnjavaju; u ovom slučaju moji sugovornici i znalci su: Martina Pavić iz BBDO-a, Tonči Klarić iz agencije Unfold te Luka Pervan iz agencije Señor.

Tags:

  • Show Comments (2)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ads