LIGHT KOMUNIKACIJE – razvoj brenda, marketing i odnosi s javnošću

PR agencija Light komunikacije je specijalizirana tvrtka za odnose s javnošću. Surađuju s uglednim domaćim i međunarodnim kompanijama pružajući im usluge iz područja odnosa s javnošću i PR-a kao što su strateško savjetovanje i implementacija PR planova i programa namijenjenih različitim ciljnim javnostima, korporativni PR i PR proizvoda, event menadžment, razvoj i produkcija publikacija i advertoriala.

Razgovarala: Vedrana Prevadar
Foto: Hrvoje Serdar

Razgovarali smo s direktoricom Light komunikacija, Danirom Orešić, dugogodišnjom stručnjakinjom na području odnosa s javnošću i PR-a koja iza sebe ima niz uspješnih kampanja, pozamašnu lepezu zadovoljnih klijenata i stručan tim s kojim ostvaruje odlične rezultate.

Kada sam pregledala web-stranicu Light komunikacija i pročitala što sve pružate vašim klijentima, prvi dojam je bio – dugogodišnje iskustvo i pouzdanost. Onaj osjećaj kada ste sigurni da ste prepušteni timu stručnjaka koji znaju što rade. Koliko dugo ste već u odnosima s javnošću i kako se zapravo rodila ljubav prema tom poslu?

Klijenti se, u suradnji s agencijom koja iza sebe ima niz uspješno realiziranih projekata, osjećaju sigurno, no jednako tako, važno im je i da nisu samo jedan u nizu projekata, da im se posvećuje pažnja i pristupa s poštovanjem njihove posebnosti, a to im naša agencija osigurava.

No postoji još jedna važna kvaliteta koju zbog velikog iskustva naša agencija pruža klijentima. Kada znate što radite, od klijenta se traži puno manji angažman.

To se potvrđuje i u organizaciji evenata i konferencija, ali i kod izrade i provedbe PR strategije i svakodnevne suradnje, kao i u rješavanju kriznih situacija s kojima se susreću klijenti.

Iza mene, kao čelne osobe agencije, je gotovo 25 godina rada. Nakon završenog fakulteta, prvih sam godina bila brand manager za prestižne inozemne brandove, a nakon toga počinjem raditi PR u tvrtki koja zastupa preko 20 ekskluzivnih svjetskih brendova. To je bio temelj prije odluke o pokretanju vlastite agencije.

Moje djelovanje uvijek je bilo usmjereno na organizaciju evenata te PR-a za ekskluzivne proizvode i usluge. Školovanje i iskustvo rada u zastupničkoj tvrtki luksuznih svjetskih brendova formirao je i moj, da se tako izrazim, PR potpis.

Imala sam priliku primijeniti naučeni protokol radeći s renomiranim kućama luksuznih proizvoda. Slijedeći svjetske trendove i ulazak velikih korporacija na naše tržište, stvorila se potreba za razvijanjem PR stručnjaka kao zanimanja. Iako je iza mene niz godina rada s mnogim tvrtkama, i danas osjećam uzbuđenje tijekom pripreme za event, a to znači da je to pravi posao za mene, da sam na pravom mjestu i u pravom poslu – da je to autentična priča.

Iskustvo nam u mnogo čemu olakšava svakodnevicu. Meni je, primjerice, važna sloboda da napravim selekciju klijenata, i ne odlučujem se na suradnju s onima za koje ne smatram da smo kompatibilni u razmišljanju, kao profesionalci i kao ljudi, iako bi financijski to bilo isplativo – tu nema kalkulacije.

Drago mi je da ste spomenuli pouzdanost, jer je u procjeni rizika kod određenih klijenata i institucija upravo to bio jedan od važnih argumenata da nas klijenti angažiraju za svoje projekte. Disciplina je iznimno važna. Kada ona postane rutina i prakticirate ju s lakoćom, kreativnost postaje nadogradnja, onaj drugi dio vaše priče.

LIGHT KOMUNIKACIJE - razvoj brenda, marketing i odnosi s javnošću

U sklapanju poslova i suradnji, jako je važan kvalitetan odnos između agencije i klijenta, a prvenstveno međusobno razumijevanje. Možete li izdvojiti neke kampanje na kojima ste radili, a koje su bile izazov u smislu isticanja među gomilom ili izlaska iz okvira? Nešto što je bilo totalno drugačije od drugih?

Odnos između klijenta i agencije izuzetno je važan pa mi nastojimo klijenta maksimalno rasteretiti radeći proaktivno i planski, ali i izvještavajući ga, ne tražeći od njega prevelik angažman. Za to je potrebno imati klijentovo povjerenje, otvorenost u komunikaciji, ali i dobre povratne informacije.

Kada nemate otvorenu komunikaciju, punu povjerenja i lojalnost s obje strane, ili kada klijent ne smatra da vam treba dati povratne informacije (posebice ako su dobre :), trošimo energiju i pada motivacija za daljnji rad i rezultat ne može dugoročno biti zadovoljavajući.

Kako se bavimo PR-om vezanim za brendiranje usluga i proizvoda, svakako da nas zanima i informacija nakon kojeg vremena su se naše aktivnosti odrazile u realnom poslovanju. To nam omogućuje da budemo još kvalitetniji u sljedećim kampanjama, ali i da koristimo optimalna sredstva i najbolje komunikacijske kanale i medije.

LIGHT KOMUNIKACIJE - razvoj brenda, marketing i odnosi s javnošću

Vlastite granice rado pomičem, a spomenut ću samo neke projekte: organizacija eventa za Njemačku gospodarsku komoru na kojoj je bilo uključeno preko 25 tvrtki. Event smo napravili u MSU, a bilo je prisutno 1200 uzvanika. Kod takvih događanja svaki detalj treba biti pomno isplaniran i zamišljen, a provedba precizna.

Spomenula bih i međunarodnu nagradu svjetske platforme i magazina LUXURY TRAVELS GUIDE koju je vinarija Kabola osvojila u kategoriji manjih vinarija za kvalitetan brending, marketing i PR.

Dakle, uspjeh nije slučajan, on je rezultat strategije koju smo postavili, kao i energija koju smo uložili u lobiranje.

Takvi projekti za koje mi lobiramo, stavljaju brend na međunarodnu scenu, povećava se vidljivost, vrijednost brenda i to se odražava i na poslovanje.

Inicirala sam prije dva mjeseca suradnju između Specijalne bolnice Akromion, koja je moj klijent posljednje tri godine, i Bizovačkih Toplica, a rezultat je otvorena nova ambulanta, proširenje tržišta, nova usluga, ali i novi materijal za PR i sjajna suradnja s kolegama iz PR-a Blue Sun grupe. Inicijativa za dobru poslovnu priču i co-branding krenula je iz naše PR agencije, a rezultat su osjetila oba poslovna subjekta.

Promocija domaćih tvrtki za koje radim novi je izazov. Prije godinu dana, radeći PR za filijalu svjetskog gastronomskog vodiča Gaullt Millau, potpisujem PR kampanju za nastup hrvatskog chefa u panelu s najvećim europskim imenima svjetske gastronomije na Chef World Summitu u Monacu, a nakon toga i PR za promociju hrvatske gastronomije i vina u Parizu.

LIGHT KOMUNIKACIJE - razvoj brenda, marketing i odnosi s javnošću

Nakon niza različitih evenata koje ste organizirali, otkud crpite kreativnost i inspiraciju kako bi svaki sljedeći bio drugačiji i posebniji?

Kreativnost bez izvrsnog poznavanja struke potpuno je irelevantna, dakle nema temelja niti donosi rezultat. Kaže se da kreativnost dolazi iz podsvijesti, podsvijest treba biti vrlo dobro informirana da bi ideje bile relevantne. Vjerujem i da radom na sebi, te usvajanjem novih vještina, kao i izloženošću kvalitetnim informacijama i slikama, doprinosimo svježini naših ideja.

Ideje se stvaraju u trenu kroz razgovor, promišljanje, a kada ovaj posao živite 24/7 i stalno vam se vrti po glavi, stvarate i nevjerojatan broj novih ideja, pa s tim zaista nemam problema. Bitno je biti svoj, imati svoj potpis, naravno poštujući pravila struke, ali imati prepoznatljivost u radu koja će samo podcrtati ono što vaš klijent jest, traži i očekuje od vas.

U konačnici, ja niti ne radim s klijentima koje ne „osjećam“ – to je za mene sada jedan od preduvjeta.

Naravno da u poslovanju mora- mo biti racionalni i pragmatični, međutim za dobar rezultat i obostrani rast kroz suradnju, kvalitetan odnos svakako je preduvjet i brzih, kvalitetnih i dugoročnih rezultata.

A da bi tome bilo tako, i oni moraju biti iskreni i dobri u tome što rade, ali i prihvaćati i uvažavati mene kao stručnjaka.

Agencija kao strateški posrednik između klijenta i medija igra vrlo važnu, ako ne i najvažniju ulogu u odnosima s javnošću. Koliko je taj odnos s medijima važan i kako ga vi njegujete?

Osim što treba biti kvalitetan, bitno je da taj odnos i održite godinama. Moj je princip jednostavan: ako imam sadržaj, vijest ili prijedlog za neku temu koja je zaista aktualna i ima sve elemente dobre priče, ja im se javljam.

Unatoč činjenici da sam u ovom poslu godinama i imam odlične odnose sa svim relevantnim medijima, prije svega imam poštovanje prema njima i ne pada mi na pamet da se javljam bez atraktivne teme.

Potrebno je poznavati sustav rada medija i osigurati im kvalitetu od teme, fotografija, materijala. Time prije svega pokazujemo da poštujemo njih kao profesionalce i medij u kojem rade. Na nama je da imamo sjajan materijal – mediji tada otvaraju svoja vrata i vijest dolazi do potrošača.

LIGHT KOMUNIKACIJE - razvoj brenda, marketing i odnosi s javnošću

Kakva se budućnost predviđa odnosima s javnošću i PR-u? Kako se istaknuti među gomilom agencija koje nude takve usluge; što smatrate da je klijentu najvažnije?

Evidentno je da tvrtke uviđaju sve prednosti koje dobivaju radom s kvalitetnom i etičnom agencijom, pa i manje tvrtke sve više angažiraju agencije barem povremeno. Upravo je ta činjenica dovela do formiranja i brojnih manjih agencija i to je dobro, vjerujem da će se time i podići svijest kod manjih tvrtki da je PR struka i da za taj posao postoje školovani profesionalci a ne posao koji može odrađivati uz redovan posao bilo tko unutar firme ili netko od poznanika.

Kada u razgovoru čujem vlasnike tvrtki kako kažu kako košta da budu aktivni u PR-u, rado ih podsjetim da ih puno više košta ako to ne budu.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ads