Importanne – Izdvojeni iz GOMILE u centru metropole!

IN MEMORIAM Nevenka Zečević, direktorica Importanne Centra i Galleria Busines Centra
importanne-izdvojeni-iz-gomile-u-centru-metropole

Importanne Centar i Galleria Business Centar – njih od konkurencije izdvaja upravo odluka da ostaju smješteni u centru metropole, za razliku od drugih shopping destinacija koje se otvaraju na periferijama grada.

Razgovarala: Stella Ćaleta
Foto: Importanne Centar ili GBC

Što je zajedničko svima koji se usude prigrliti svoju različitost i ostati svoji, unatoč sve većem pritisku za konformiranjem aktualnim trendovima koji vladaju tržištem?

Ono što ih čini drugačijima ne vide kao manu, već kao prednost, a izazove koji leže pred njima shvaćaju kao priliku za razvoj. U odluci da se prekrše nepisani zakoni koji se nameću kao mainstream pravila poslovanja leži i velika hrabrost, ali i kreativnost – stvoriti vlastiti put do uspjeha, kada nas svi putokazi usmjeravaju u jednom smjeru, nemala je stvar.

O tome nam puno za reći ima i Nevenka Zečević, direktorica Importanne Centra i Galleria Business Centra. Njih od konkurencije izdvaja upravo odluka da ostaju smješteni u centru metropole, za

razliku od drugih shopping destinacija koje se otvaraju na periferijama grada. Takva odluka za sobom povlači brojne izazove, ali i prilike kakve imaju samo oni koji se usude izdvojiti iz gomile. Uspjeli su ići ukorak sa suvremenim trendovima i promjenama u kulturi kupovine, maksimalno iskoristivši svoju poziciju i namjenu kao mixed use objekt, stvorivši jednu uspješnu rebranding priču.

 

importanne-izdvojeni-iz-gomile-u-centru-metropole

Importanne Centar i Importanne Galleria prve su shopping destinacije koje djeluju već dugi niz godina. Koji su aktualni trendovi koji se tiču shoppinga, kod nas i šire? Kako se oni odražavaju na poslovanje shopping centara?

Importanne d.o.o. prva je tvrtka developper komercijalno-trgovačkih i poslovnih nekretnina u Hrvatskoj. Godine najžešće financijske krize, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj, na neki su način „pročistile“ tržište, tako da su opstali samo oni trgovci i poduzetnici koji su bili sposobni prilagoditi se novim uvjetima poslovanja i novim trendovima.

A što se u međuvremenu desilo u trgovini? U Zagrebu i ostatku Hrvatske izgrađeni su deseci tisuća novih kvadrata prodajnih površina, takozvanih klasičnih shopping centara koje su razvijali njemački i austrijski developeri. To je ujedno značilo i dolazak velikih brendova s tih tržišta, kao što su primjerice Mueller, C&A, Hervis, New Yorker, Deichmann, a potom i švedski H&M, španjolska ZARA i sl.

Sve su to trgovine koje zahtijevaju velike površine, od 1000 do preko 2000 m2. U takvoj situaciji recimo da „mali“ trgovci nisu imali šansu ako se nisu bili u stanju odmah prilagoditi tržištu i trendovima. To je značilo i cjenovno (jer svi nabrojani međunarodni brendovi su većim dijelom discounteri), ali i ponudom.

Upravo Importanne centri, kao prve shopping destinacije u samom centru grada, bili su na udaru novih generacija shopping centara. Nedostatak dovoljno velikih prostora za novopridošle brendove, prestanak interesa za kupovanje u gradskim galerijama i butik trgovinama, propast malih trgovaca i nemo- gućnost prilagodbe tržištu, sve skupa dovelo je do određene stagnacije i manjka interesa i novih zakupaca i kupaca, koja je trajala sve do 2016. godine, kad je riječ o konkretno našim trgovačkim lokacijama.

Vrlo je značajna prednost u današnje vrijeme (a ne mana) biti na lokaciji kao što je naša, u samom središtu grada.

Nedavno ste rebrandirali Importanne Galleria Business Centar na Iblerovom trgu. Ispričajte nam nešto o tome – kako je do te odluke došlo, kako je tekao proces, koji je konačni rezultat? Što vam je pri tome svemu bilo najvažnije?

S obzirom na to da je svaka kriza (a ovo je bila krizetina svjetskih razmjera), ujedno i nova prilika, mi smo unutar Grupe donijeli odluku o revitalizaciji oba centra. Tako je u 2017. godini započelo preuređenje interijera Importanne Gallerije i prilagodba trendovima u dizajnu. Također, osmišljena je nova ponuda adekvatna korisnicima zgrade, ali i ciljanim skupinama posjetitelja. Sve je to vodilo i ka rebrendingu Centra koji je uslijedio ne samo u dijelu dizajna logotipa i novog naziva već i u dijelu sadržaja same nekretnine.

Naime, ako se vratimo u povijest, zaključit ćemo da zbog tadašnjeg nepostojanja shopping centara, lokacija na Iblerovom trgu nikad ranije nije bila prepoznata kao mixed use građevina, što ona u biti jest. Dakle, jednako je važan i trgovački dio i ugostiteljstvo, ali i poslovni i stambeni dio zgrade. Nešto što je prije 20 godina bila novost u izvedbi gradnje, sad postaje in i doživljava revival.

Promjene u sadržaju Galleria Business Centra mnogobrojne su. One uključuju novi restoran Centro koji odgovara potrebama različitih skupina posjetitelja, kao i sve brojnijim turistima. Potom, veliki telekomunikacijski centar A1, otvoren nedavno na prizemlju Gallerije, koji je upotpunio ponudu Centra kako za po- slovne korisnike zgrade tako i za građanstvo, te novootvorene trgovine L’occitane, TEDI, postojeći, ali prošireni i uređeni DM i niz novih manjih trgovina i ugostiteljskih lokala koji prate trendove koje očekuje današnji kupac.

Na kraju, ponudu upotpunjuju bowling centar i fitness room. Rezultat je kreiranje takvog tenant mixa koji će u konačnici za sve korisnike oba objekta značiti sinergiju dovoljno dobru da svi osjete dobitak i financijski, ali i po broju posjetitelja. Za naše komercijalno-trgovačke nekretnine to je značilo novi početak.

 

importanne-izdvojeni-iz-gomile-u-centru-metropole

S kojim izazovima ste se suočavali u tom procesu? Na koje poteškoće ste nailazili? Kako u svemu tome poslujete?

Umjesto pasivnog razmišljanja, nakon što je donesena odluka, suočili smo se s problemima koji čine našu specifičnost kao nekretnine. To su, primjerice, suvlasnički odnosi, vlasnici prostora koji nisu bili u mogućnosti reorganizirati svoje poslovanje, male površine prostora i niz problema vezanih uz tehničke i poslove vezane uz zastarjelu opremu. A da biste doveli u funkciju preostale dijelove površina, nerijetko morate posegnuti za vještinama koje nemaju nikakve veze s djelatnošću i našim core businessom, poput diplomacijom, moći uvjeravanja i pregovaranjem.

Na globalnoj razini, već danas, omjer kupovine putem Interneta i „brick and mortar“ trgovine (klasična trgovina unutar četiri zida) je 50:50. I to samo zato što smo kao ljudska bića i dalje emotivni i nostalgični.

Dodatno, kod nas u Hrvatskoj primjerice, radi se o većinom starijem stanovništvu koje većim dijelom nema vještine i mogućnosti rada na kompjutoru, nepovjerljivi smo prema online kupovanju, nemamo dovoljnu kupovnu moć pa najčešće kupujemo u trgovinama s pristupačnim cijenama ili na sezonskim rasprodajama. No, vremena se i kod nas mijenjaju, dolaze neki novi mladi naraštaji koji slijede trendove vršnjaka iz ostatka svijeta.

S obzirom na to da je svaka kriza (a ovo je bila krizetina svjetskih razmjera), ujedno i nova prilika, mi smo unutar Grupe donijeli odluku o revitalizaciji oba centra. Tako je u 2017. godini započelo preuređenje interijera Importanne Gallerije i prilagodba trendovima u dizajnu.

Kako se „novi“ Importanne Galleria Business Centar želi pozicionirati među konkurencijom? Što vas izdvaja od drugih, čini posebnima?

Novi Galleria Business Centar kao objekt mješovite namjene već je osmišljavanjem adekvatne ponude pokazao da su mu jed- nako važne sve funkcije mixed use objekta, i trgovačka i ugostiteljska, ali i poslovna i stambena.

Vrlo je značajna prednost u današnje vrijeme (a ne mana) biti na lokaciji kao što je naša, u samom središtu grada. I pritom je dodana vrijednost činjenica da oba objekta imaju garaže s relevantnim brojem parkirnih mjesta i cijenom koja je povoljnija od nekih gradskih garaža i gradskih ulica u centru.

importanne-izdvojeni-iz-gomile-u-centru-metropole

Na neki način vi „kršite pravila“ – shopping centri se smještaju na periferiju, a vi ostajete vjerni centru grada. Kako komentirate tu svoju odluku?

Trendovi danas prisiljavaju ljude da ono malo slobodnog vremena iskoriste na najbolji mogući način. A to svakako nije baš svakodnevni odlazak u shopping centre na rubu grada, vožnja automobilom i gubljenje 3 do 4 sata dragocjenog vremena da bi se obavila kupnja ili otišlo u omiljenu trgovinu. Sve to moguće je dovesti na njima bližu, susjednu ili usputnu lokaciju i to mi upravo činimo u posljednjih godinu dana.

Rezultat tih nastojanja u slučaju primjerice, Importanne Centra, bit će vidljiv već krajem ove godine kad se otvori nekoliko novih trgovina kakve se mogu naći u svim ostalim „klasičnim“ shopping centrima kao što su Tom Tailor, Top Shop, Pepco, a veseli nas i skoro otvaranje trgovine mješovitom robom Žabac Food Outlet. Time ćemo posjetiteljima našeg Centra pružiti mogućnost da sve što trebaju, obave na jednom mjestu.

Promjene u sadržaju Galleria Business Centra mnogobrojne su. One uključuju novi restoran Centro koji odgovara potrebama različitih skupina posjetitelja, kao i sve brojnijim turistima.

importanne-izdvojeni-iz-gomile-u-centru-metropoleRazlikuje li se poslovanje shopping centra iz centra od onoga van samog središta grada? Možda po izboru brendova koje će nuditi u svojim poslovnim prostorima, cijenama najma ili nečeg trećeg?

Treba naglasiti da je Importanne Centar i ranije, a sad pogotovo, imao raznovrsnost ponude kakva se nije mogla naći u ostalim centrima. Primjerice, postoji niz butika koji nude relevantan izbor svečanih haljina za razne prigode. Pritom, što se tiče operativnog vođenja komercijalne nekretnine u centru grada, nema većih razlika u odnosu na poslovanje bilo kojeg shopping centra izvan grada.

Postoje pravila upravljanja, održavanja i funkcioniranja centra koja su za sve u tom businessu ista. Nekretnina treba biti maksimalno upogonjena i donositi dodanu vrijednost svim njezinim korisnicima (u našem slučaju suvlasnicima), a njezin sadržaj i ponuda trebaju uvijek slijediti zahtjeve tržišta, trendova i korisnika.

Konkretna ponuda trgovina i usluga, njihov sadržaj i benefiti koji se nude posjetiteljima su zapravo ono što čini razliku. Tako će laka dostupnost, postojanje javnog prijevoza, osiguran parking, pristupačna cijena parkiranja, ugodan ambijent, mogućnost da se na jednom mjestu obavi više od kupnje te dobro utrošeno vrijeme biti čimbenici koji čine razliku.

Zadaća je nas u menadžmentu osigurati prepoznatljivost tog brenda, zadržati kvalitetu i dalje inovirati. Cilj nam je ostati prepoznatljivi, drugačiji i relevantni. Mi gradimo bolju budućnost.

Konkretna ponuda trgovina i usluga, njihov sadržaj i benefitikoji se nude posjetiteljima su zapravo ono što čini razliku.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.