Studij, upravljanje karijerom i generacija Z

OČIMA STUDENTA...
Studij, upravljanje karijerom i generacija Z

Moderno prozvana ‘Generacija Z’ je generacija studenata današnjice. I ja sam jedan od njih pa mogu reći da volimo fleksibilnost, rođeni smo u skladu s tehnologijom i ne smeta nam digitalizirani svijet. U konstantnoj smo potrazi za novim iskustvima i volimo promjene. Često možemo čuti kako nas nazivaju generacijom koja želi i „može“ promijeniti način na koji funkcionira svijet. No, je li to doista tako?

Piše: Ivan Biošić, student 3. godine preddiplomskog studija Komunikacijski menadžment
Foto: Edvard Bernays

Prije nego li zakoračimo na tržište rada, na fakultetu biramo studijski program koji će nas odvesti korak ka tom, višem cilju „mijenjanja svijeta“. Sam odabir studija jedan je od težih koraka nakon srednje škole, možda znajući da je to prekretnica kojom napola ulazimo u život odraslih.

Samim dolaskom na fakultet, shvaćamo da će od nas tražiti više. Literatura je opširnija i teža, terminologija je drugačija, mnoge stvari su službenije, i odjednom, očekuje se uporaba akademskog rječnika i kojekakvih novosti za mladog brucoša. Tu negdje, u hodu, ”darovana” ili neočekivana sloboda studentskog života često u početku zna zavarati, svojom „fleksibilnošću“ mogućnosti dolaska na predavanja, seminare i vježbe, prikupljanjem čudnovatih „ECTS“ bodova…

Studij, upravljanje karijerom i generacija Z

ISKORIŠTAVANJE SVAKE PRILIKE

I tu iskače ono najvažnije pitanje – kako imati dovoljno slobode, popiti kavu više te istovremeno iskoristiti maksimum od onog što studij nudi, gdje se zaposliti i kako?

Za početak je bitno napraviti ravnotežu između obrazovanja i privatnih obveza i iskoristiti svaku otvorenu mogućnost za nove suradnje i učenja.

Iz osobnog iskustva mogu reći kako je ostvarivanje te ravnoteže dugotrajan i težak proces, ali i kako sam nakon ostvarenih ishoda bio zadovoljniji rezultatima. Kada sam upisao studij, u potpunosti sam se pronašao u izazovima odnosa s javnošću. Uvidio sam prilike i počeo polako, jednu po jednu iskorištavati.

Svaka od tih prilika predstavljala je stepenicu beskonačnog nebodera. No, svakim ostvarenim rezultatom kao da sam bio bliže tom krovu s kojeg ću vidjeti sve dosadašnje uspjehe.

Studij, upravljanje karijerom i generacija Z

OSOBNI NAPREDAK

Uključio sam se u rad krovne strukovne udruge, počeo se baviti znanstveno-istraživačkim radom već u 2. semestru preddiplomskog studija, a od samih početaka sam težio odlascima na konferencije.

Dandanas te konferencije većini ne izgledaju kao korisni događaj, no, studentu koji teži novim prilikama i uspjesima itekako znače. Kontakti, poznanstva, a na kraju krajeva i self-branding su samo neke od stavki koje mogu napredovati odlaskom na stručnu konferenciju, seminar ili jednosatnu radionicu.

Studij, upravljanje karijerom i generacija Z

S vremenom se ukazivalo sve više prilika te sam zatim s dužnosti voditelja Odbora preuzeo dužnost voditelja Ureda za odnose s javnošću u Studentskom zboru Edward Bernays Visoke škole, ali s vremenom i koordinativnom studentskom tijelu više od 45 000 studenata stručnih studija Vijeću studenata veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske na istoj funkciji.

Sudjelovanjem u radu Studentskog zbora na matičnoj te nacionalnoj razini, osim što sam stekao mnoga poznanstva koja su prerasla u prijateljstva, aktivnim sudjelovanjem u radu tih tijela uvelike sam unaprijedio soft skillse koji mi danas znače mnogo u primjeni cjelovite poslovne komunikacije – vođenju sastanaka, rješavanju otvorenih pitanja, upravljanju organizacijskom kulturom i dizajnom te pisanoj, odnosno najčešće elektroničkoj komunikaciji.

Od ključnog je značaja iskusiti što više i naviknuti se na promjene, odraditi stručne prakse koje se možda u trenucima čine gubitkom vremena, a pri ulasku na vrata tržišta rada vrijede neprocjenjivo, sudjelovati u radu neprofitnih organizacija, bilo s ciljem općeg dobra ili profesionalnog razvoja.

Tags:

  • Show Comments (1)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ads