Business Cafe – KAKVI PODUZETNICI MIJENJAJU SVIJET?

Business Cafe - KAKVI PODUZETNICI MIJENJAJU SVIJET?

53. Business Cafe bavio se temom svjesnog poduzetništva i liderstva.

Pripremila: Stella Ćaleta
Foto: Business Cafe, Tomislav Valent

Kada smo Kristinu Ercegović, poduzetnicu, spisateljicu i osnivačicu Business Cafea pitali da nam opiše svoju poduzetničku utopiju, istaknula je kako želi vidjeti biznis kao izvor najvećeg dobra. Ako mu je cilj doprinos društvu, a sredstvo kojim do njega dolazi, suradnja, biznis može promijeniti svijet. Čak i daleki ciljevi su dostižni, dodaje, samo je pitanje vremena i resursa, stoga im treba težiti.

„Ja sam možda optimist, no ne nosim ružičaste naočale nego samo imam jasnu viziju – želim i radim sve što mogu da Hrvatska bude atraktivno mjesto za život i poslovanje.“, navodi Kristina. I zna kako to postići: želi transformirati kulturu kukanja u kulturu preuzimanja odgovornosti.

Svjestan poduzetnik je autentičan i svoj, iskreno mu je stalo do ljudi, a zaposlenici su mu na prvom mjestu.

REDEFINIRATI PODUZETNIŠTVO

Svjesno poduzetništvo i liderstvo bila je tema Business Cafea koji je po pedeset i treći put okupio hrvatske poduzetnike i natjerao ih da se zamisle. Osim Kristine, o toj temi pričali su Ognjen Bagatin, CEO i ravnatelj Poliklinike Bagatin; Marko Lučić, urednik i vlasnik časopisa Qlife; Lea Brezar, vlasnica agencije Dhar media koja posluje po načelima dharmičkog menadžmenta, vlasnica licence Superbrands, pjesnikinja i spisateljica; i Darko Buković, osnivač i glavni urednik prvog poslovnog radija (www.poslovnifm.com).

Business Cafe - KAKVI PODUZETNICI MIJENJAJU SVIJET?

„Svatko može otvoriti firmu ili obrt, ali ne može svatko postati poduzetnik. No, svatko može poduzetnički razmišljati i to nam treba.“, ističe Kristina.

A kakav mindset imaju poduzetnici? „Preuzimanje odgovornosti, kretanje od sebe, netraženje krivaca već fokus na akciju i rješavanje problema, učenje na greškama, dodavanje vrijednosti, plaćanje pošteno i na vrijeme, zakonito poslovanje, podržavanje prijatelja i kolega, (i to ne samo deklarativno), etična prodaja i istinit marketing…“, navela je Kristina.

LIDERI DRUŠTVA

Svjestan poduzetnik je autentičan i svoj, iskreno mu je stalo do ljudi, a zaposlenici su mu na prvom mjestu. On cijeni što oni svoje vrijeme, najvažniji i nepovratni resurs kojeg imaju, troše pomažući mu ostvariti njegove snove. Svoje jedinstvene talente preobražava u proizvode i usluge kojima služi svijetu, jer tako shvaća svoj poziv – kao službu.

„Biznis mora i treba biti profitabilan, ali već u startu mu namjera može biti i doprinos, utjecaj, radost svih uključenih i transformacija društva.“, istaknula je Kristina.

I drugi gosti podijelili su Kristininu viziju. Ognjen je kazao kako je njegova misija učiniti poduzetnike liderima društva. Političari su imali svoju priliku, istaknuo je, a upravo poduzetnici mogu Hrvatsku učiniti jednim od najproduktivnijih mjesta na zemlji. No, to je moguće jedino uz međusobnu podršku. Njegov savjet poduzetnicima? “Fokusiraj se na cilj, ne na greške, a od njih uči. Za grešku preuzmi odgovornost i nastavi dalje.”

Business Cafe - KAKVI PODUZETNICI MIJENJAJU SVIJET?

POHLEPNI IZRABLJIVAČI RADNE SNAGE?

S druge strane ovog novčića slika je poduzetništva kakvu stvaraju poduzetnici koji su suprotnost onome o čemu Kristina priča. Njihove priče su glasne i senzacionalne, stoga ne čudi prevladavajuće negativna slika poduzetništva u javnosti.

„Odnedavno predajem poduzetništvo na jednom privatnom učilištu“, rekla nam je Kristina, „Kad sam svoje studente prvi sat pitala što misle o poduzetnicima, odgovor je bio: lopovi, pohlepni. A kad sam ih zamolila da navedu nekog poduzetnika, znali su samo za Todorića. I nijednu ženu.“

Business Cafe - KAKVI PODUZETNICI MIJENJAJU SVIJET?

Mainstream mediji često daju iskrivljenu sliku poduzetništva, istaknuo je i Darko Buković, vlasnik Poslovnog FM. Misija njegovog radija, kojeg je pokrenuo u 53. godini nakon duge karijere u medijima, jest upravo unaprijediti kulturu govorenja o poduzetničkim temama. Loši poduzetnici postoje, to je činjenica. No puno je onih čija se misija približava Kristininoj slici poduzetničke utopije.

„Slika poduzetnika koji ništa ne radi, sjedi na nekoj egzotičnoj plaži, vozi BMW i prepun je novca, mit je. A istina je gorka. Svi bi htjeli rezultate poduzetničkog lifestylea, no rijetko tko bi platio cijenu uspjeha.“ Poduzetnički put onaj je odricanja i neumornog rada, navodi Kristina.

Raditi NA biznisu, a ne U biznisu, put je do slobode.

DAVATI SE BEZUVJETNO

Marko Lučić, vlasnik Qlife magazina, optimistično je istaknuo kako globalna svijest kontinuirano evoluira, a skupa s njom i svjesno poduzetništvo. Pojam je to koji će postati hot topic, najavio je, no ono je više od trenda – u zapadnjačku kulturu uvelo je pojmove koji tisućama godina postoje na istoku.

Lea Brezar, poduzetnica i spisateljica, istaknula je da postoji način kako pomiriti istočnjačke koncepte i zapadnjački materijalizam: u zajedničkim vrijednostima i ljubavi. Poduzetništvo koje prihvaća jednaku vrijednost svih ljudi, koje je građeno na ljubavi, raste.

Business Cafe - KAKVI PODUZETNICI MIJENJAJU SVIJET?

Dharmički menadžment kojeg Lea živi poslovno i privatno, počiva na tim idejama. „Davati se bezuvjetno, dijeliti znanje s drugima i učiti ih da budu bolji od vas. Ako oko sebe imate ljude kojima možete delegirati svoje obveze, slobodni ste baviti se onime što vas inspirira i širiti biznis“, istaknula je Lea.

Na kraju dana, ključ svega je ipak odgovornost. Iako je antipoduzetnička klima u kojoj živimo realnost, Kristinin svakodnevni rad s poduzetnicima potvrđuje da najveći krivac za neuspjeh leži u nama samima, ne u vanjskim uvjetima.

„Svjesno poduzetništvo je više od društveno odgovornog poslovanja i donacija, ono počinje pri samoj kreaciji firme i njene namjere“, istaknula je Kristina. Stoga, prisjetite se s vremena na vrijeme svoje svrhe. Napravite zaokret i vratite se na osnove, savjetuje Kristina.

„Raditi NA biznisu, a ne U biznisu, put je do slobode“.

Tags:

  • Show Comments (1)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.