RAD S TERAPEUTOM – Odgovor integrativne aromaterapije® na stres

RAD S TERAPEUTOM - Odgovor integrativne aromaterapije® na stres

Integrativna aromaterapija koju Zrinka primjenjuje u radu pojedincu pristupa holistički, jača njegove potencijale, te vraća u balans. Otkrila nam je koji su najčešći problemi zbog kojih joj se obraćaju klijenti te na koji način zajednički postižu cilj.

Pripremila: Stella Ćaleta
Foto: Shutterstock, Zrinka Jezdić

Mentalni mir teško je ostvariv bez balansa poslovnog i privatnog. No, stres i preopterećenost boljke su suvremenog društva, a kada se povežu s nezadovoljavajućim odnosima s kolegama i nadređenima, pati ono najvažnije – naše psihičko i fizičko zdravlje.

„Brže, više, jače“ – mantra je korporativnog žrvnja koji, neprekidno se vrteći, melje sve pred sobom. No, oni koji rezoniraju s ovakvom slikom svije- ta rada ipak nisu bespomoćni.

Razgovarali smo sa Zrinkom Jezdić, aromaterapeutkinjom koja je u svom svakodnevnom radu često prva linija obrane u borbi protiv stresa, izazvanog izgaranjem na radnom mjestu. Integrativna aromaterapija koju primjenjuje u radu pojedincu pristupa holistički, jača njegove potencijale, te vraća u balans. Otkrila nam je koji su najčešći problemi zbog kojih joj se obraćaju klijenti te na koji način zajednički postižu cilj.

RAD S TERAPEUTOM - Odgovor integrativne aromaterapije® na stresTek kada je klijent izbalansiran ona se može koristiti kao neprocjenjiv način samorazvoja, duhovne obnove ili energetskog punjenja. Tada prerasta u stil života koji je apsolutno podržavajući ,kako za samu osobu tako i za sve ljude s kojima je ta osoba u kontaktu.

 

Aromaterapeutkinja ste koja se već 20 godina bavi individualnim i grupnim terapijama. Zbog čega Vam se klijenti najčešće javljaju?

Najčešće se javljaju zbog težine i pritiska u privatnom ili poslovnom životu.

Koliko često su to problemi vezani uz radno mjesto? Koji su najčešći problemi iz „poslovne sfere“ Vaših klijenata?

Problemi uz radno mjesto ili zanimanje su dosta česti. Najčešće se obraćaju zbog poslovnog „pregorijevanja“ i „stres managementa“ koji je praćen svim psihosomatskim simptomima.

Koji profil osobe se najčešće može sresti u Vašem uredu? Jesu li to zaposlenici, menadžeri, muškarci, žene…?

Samostalni poduzetnici, menadžeri i studenti. Većinom su to žene.

Iz Vaše perspektive, koje su najveće prepreke ostvarivanju zadovoljstva na poslu? Jesu li one strukturalne, unutar nas, ili oboje?

Oboje. Međuljudski odnosi i odnosi s nadređenima su glavne teme. Pritisak rokovima, težnja za savršenošću i nedovoljno razumijevanja u prepoznavanju potencijala ili kompetencija, stvara unutarnje konflikte i rascjepe što svakako pogoršava psihičko, energetsko stanje ili zdravlje.

Koliko su važni kvalitetni odnosi među svim djelatnicima za postizanje tog cilja? Što savjetujete klijentima po tom pitanju?

Bez kvalitetnih odnosa i razumijevanja nema zadovoljstva u obavljanju poslova, a time nema ni željene učinkovitosti. Savjetujem im da pokušaju razgovarati s odgovornim osobama. Ukoliko to nije moguće tada da preispitaju svoju motivaciju, potrebe, mogućnosti za pronalaženje drugog posla ili promjenu zanimanja.

Ako pak uspiju naći zajednički jezik s poslodavcem i ukoliko oboje žele raditi na problemu, tada im pomažem u jačanju samopouzdanja i energetskom balansu.

Rad s arhetipovima može pomoći u razvoju kreativnosti i boljem razumijevanju sebe. Takva osoba može dati svom poslu ili poslodavcu puno više na sveopće zadovoljstvo.

Prema Vašem mišljenju, je li moguće ostvariti mentalni mir i ispunjenost bez zadovoljstva na radnom mjestu? Na koji način aromaterapija pristupa ovom pitanju?

Nije moguće. To je u potpunosti izvan prirodnih ljudskih zakonitosti. Aromaterapija i esencijalna ulja su prije svega podrška psihološkom i tjelesnom zdravlju čovjeka. Umanjuje stres, bol i patnju bilo koje vrste. Usmjerena je na povećanje osobne odgovornosti i svijesti. Tek kada je klijent izbalansiran ona se može koristiti kao neprocjenjiv način samorazvoja, duhovne obnove ili energetskog punjenja. Tada prerasta u stil života koji je apsolutno podržavajući, kako za samu osobu, tako i za sve ljude s kojima je ta osoba u kontaktu.

U svojoj novoj knjizi “Arhetipovi esencijalnih ulja”, predstavili ste koncept integrativne aromaterapije, a vezano uz nju, i arhetipove. Što nam oni mogu reći o uspješnosti i zadovoljstvu na poslu?

Integrativna aromaterapija je koncept osmišljen da se bavi kompletnim čovjekom i da koristi puni potencijal esencijalnih ulja. Cilj je pomoći pojedincu ili grupi da ostvari potpuno fizičko, psihičko, energetsko, duhovno zdravlje i zadovoljstvo. Sukladno tome preko arhetipova, slika koje kreiramo sami ili kroz kolektivnu svijest olakšava razumijevanje psihičkih, energetskih ili duhovnih stanja.

Rad s njima je podržavajući te oni olakšavaju percepciju životne ili poslovne situacije. Rad s arhetipovima može pomoći u razvoju kreativnosti i boljem razumijevanju sebe. Takva osoba može dati svom poslu ili poslodavcu puno više na sveopće zadovoljstvo.

Stres i prezaposlenost – tihi ubojice zadovoljstva. Slažete li se? Ima li aromaterapija odgovor?

Da, ne samo da su tihi ubojice zadovoljstva nego i svekolikog zdravlja pojedinca i zajednice. Aromaterapija je jedna od rijetkih tehnika koja tretira sve razine osobe, od tjelesne do duhovne. Pruža daleko više od samih benifita masaže ili kozmetičke njege. Znam sigurno da ne nudi gotova rješenja, kao što znam da otvorena i senzitivna osoba može kroz nju pronaći odgovore koje traži.

U aromaterapiji radimo s prirodnim esencijama, koristimo potencijale osobe u rješavanju problema i aromaterapeut je uključen u proces, što je svakako dobitna kombinacija za osobni razvoj.

RAD S TERAPEUTOM - Odgovor integrativne aromaterapije® na stres

Smatrate li da integrativna aromaterapija u budućnosti može biti dio edukacije zaposlenika u tvrtkama. Ako da, zašto?

Integrativna aromaterapija je koncept korištenja punog potencijala esencijalnih ulja, od tjelesne, energetske, psihološke do duhovne razine. Više je nego pogodna za stres management, već postojeće simptome stresa te za edukaciju kako prevenirati ili ublažiti stres.

Ovaj koncept esencijalna ulja koristi za asocijacije, apstrakciju, sublimaciju, kreativnu vizualizaciju, intuiciju i mentalno programiranje. Njime se radi na analizi problema, otkrivanju psiholoških i energetskih blokada, pronalaženju optimalnih rješenja i energetskom programiranju.

Integrativna aromaterapija se može definirati i kao pristup u samorazvoju, s naglaskom na razvoju duhovnih kvaliteta i ispravnosti. Koristi terapeutska svojstva, miris i energiju ulja u kreiranju poslovnih ili životnih ciljeva.

Edukacija o integrativnoj aromaterapiji jedan je efikasan i učinkovit način samorazvoja, podizanja kreativnog potencijala i prevencije stresa zaposlenika. Podržava dharmički management i sve tvrtke koje istinski cijene ljudski potencijal i ulažu u njega.

Edukacija zaposlenika kroz integrativnu aromaterapiju je briga o zaposleniku, ali ne samo na razini tretiranja stresa, nego i stvaranja energetskih i duhovnih uvjeta u kojima zaposlenik treba boraviti, a koji će mu omogućiti zadovoljstvo i osjećaj povezanosti s timom. Danas već postoje tvrtke koje su aromaterapiju integrirale u svoj rad za unapređenje posla kroz brigu o svojim zaposlenicima i klijentima. Ona se razvija u dva smjera; aroma marketing koji se koristi u svrhu povećanja prodaje i aroma management koji se bavi stres managementom i dharmičkim managementom.

Stres managementom se radi na prevenciji stresa i njegovom smanjenju, a koriste ga bolnice, pogrebna poduzeća, hospiciji, vojska, banke. Dharmički management koristi aromaterapiju s ciljem prevencije stresa, razvoja osobnih, kreativnih i duhovnih potencijala svojih zaposlenika. Koriste ga tvrtke koje djeluju u smjeru samoodržanja i samoočuvanja pojedinca, zajednice i prirode.

Primjeri tvrtki koje su u svoje poslovanje integrirale aromaterapiju: hoteli Westin, Mariott, Hilton, organizacije koje se brinu o starijim osobama Atria Senior Living Group, Golden Living, Life Care Centers of America, automobilska industrija Lexus, BMW, Audi, bolnice Florida Hospital i druge.

Tags:

  • Show Comments (1)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ads