Tečajevi zaboravljenih vještina

Tečajevi zaboravljenih vještina

Veliki je broj vještina u kojima su naše mama, bake ili tate i djedovi bili majstori, a danas su gotovo zaboravljene i poprilično zanemarene.

Znate li nekoga tko plete, hekla, hobi mu je lončarstvo ili kaligrafija? Te vještine u kojima su naše mama, bake ili tate i djedovi bili majstori, danas su gotovo zaboravljene i poprilično zanemarene. Svi se rado sjećamo toplih vunenih šalova ili čarapa koje nam je isplela baka, ili djeda i njegova predivna rukopisa, ali želju za usvajanjem takve vještine broji sve manje nas.

Nečija sjećanja prepuna su lončića i šalica koje je izrađivala majka, okušavajući se u lončarstvu po uzoru na romantične filmove; gdje je danas nestala popularnost takvih aktivnosti?

Zašto želimo zaboraviti vještine koje nas opuštaju, razvijaju našu kreativnost i pomažu nam da pobjegnemo od užurbane svakodnevice?

Odgovora je, vjerujemo, mnogo, no jedan od njih mogao bi biti da su to vještine koje su bile korisne u nekom drugom, nama već pomalo zaboravljenom vremenu. Zašto bismo trošili svoje dragocjeno vrijeme na pletenje vunenog šala, kad možemo skoknuti do obližnjeg malla i kupiti jedan od mnoštva ponuđenih. No gdje je tu čarolija stvaranja?

Kreativci u duši koji tvrde da nemaju poseban talent, a treba im antistres terapija kojom će se povezati s prirodom, kreirajući prava mala remek-djela, idealni su kandidati za naučiti osnove keramičarstva ili lončarstva.

Ako ste pedantni, volite mir, imate strpljenja i želju za učenjem drevne vještine lijepog pisanja, zašto se ne biste okušali u kaligrafiji?

Ručni rad, drevna ili moderna kaligrafija svakako su veliki plus za posao u kojem je sve digitalizirano, a zahtijeva dozu kreativnosti. Izraziti se vunom i iglama, možda je jedan od najljepših oblika stvaranja koji se smatra i novom jogom.

Opuštajuće djelovanje, visoka razina kreativnosti i činjenica da ste nešto stvorili vlastitim rukama, neprocjenjiva je vrijednost ove kreativne vještine.

Pa iako je možda jednostavnije kupiti ono što smo poželjeli i zamislili, postati majstor tih skoro zaboravljenih vještina prava je privilegija. Upravo zato nam je drago da na tržištu edukacije možemo naći sve više tečajeva i škola ručnog rada, kojima je cilj, između ostalog, razvijati vještine pletenja ili heklanja, naučiti nas lončarstvu i keramičarstvu ili drevnoj tehnici lijepog pisanja, kaligrafiji.

Ni jedna vještina ili znanje nisu zanemarivi, niti će nam ikada postati teret; povlastica različitosti koje ćemo njegovati kako u svojim rukama tako i umu, vrijednost je koja nikada neće izgubiti na cijeni.

Nešto što danas iznimno cijenimo zasigurno je ručni rad pa zašto onda ne bismo bili u skupini onih koji uspješno stvaraju i pri tome uživaju?

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ads