Kako povećati prodaju u doba krize?

U srijedu, 1. srpnja, održana je konferencija Marketing and Sales by Numbers u organizaciji Lider medie koja je ponudila odgovor na goruće pitanje: kako povećati prodaju u doba krize?

Pripremila: Stella Ćaleta
Foto: Ratko Mavar

Zvijezde prodaje su oni koji se ne boje dobiti “ne” kao odgovor, otkrio je okupljenim znatiželjnicima Geoff Burch. Njegov savjet slušali smo posebno pažljivo, svjesni kako su sve oči uprte upravo u odjele prodaje i marketinga u pokušaju da preživimo korona-krizu.

No, ne prodaju samo odjeli prodaje – u najboljim tvrtkama prodaju svi, poručio je Burch. Od recepcionara do direktora marketinga, klijentu prodaju svi koji su s njim u kontaktu. Tvrtke koje uspiju izgraditi organizacijsku kulturu okrenutu korisniku, gdje je svaki član kolektiva svjestan svoje uloge, one su koje najbolje prolaze.

No, što je s biznisima u doba pandemije? Kako igrati kada su pravila koja su do sada vrijedila pala u vodu? Željni rješenja okrenuli smo se ključnim ljudima i stručnjacima koje je okupio Lider, a koji su nam nudili svoje odgovore na pitanje – kako povećati prodaju usprkos krizi?

Kako povećati prodaju u doba krize

Kako s klijentom?

Burch, britanski čarobnjak prodaje i svjetska motivacijska zvijezda svima, poručio je da je malo direktnih prodavača. Najčešće se bojimo izravno nuditi poslovne prilike iz straha da ne narušimo odnos s klijentima, tvrdi Burch. Pri tome, budimo svjesni kako ne prodajemo proizvod – prodajemo rješenje na složen problem koji klijent ima. A složit ćete se da je problema trenutno napretek.

Klijent je kralj, nadovezao se idući govornik, Dejan Rogan, senior consultant, HSM Informatika. Neovisno o tome što prodajete, vaš klijent želi personalizirano iskustvo u realnom vremenu. Zahvaljujući CRM sustavima, klijente možete upoznati i pretpostaviti njihove potrebe u trenu kad ste s njima u kontaktu.

Kako povećati prodaju u doba krize

Kako sa svojim timom?

Zsolt Pozvai, global CEO za Develor International, rastumačio je novu uloga menadžera i lidera u ovim turbulentnim vremenima. Lider kakvog treba novo normalno razumije da jedina istinska motivacija dolazi iznutra. Stoga, ne pita se kako motivirati svog zaposlenika, već postavlja temelje svog poslovanja na način koji će omogućiti intrinzičnu motiviranost.

Lider razumije da ljudi žele pripadati kolektivu koji ispunjava, te svakodnevno rješavati izazove koji će omogućiti napredak, poručio je Pozvai. Na voditeljima je da kreiraju okruženje čije vrijednosti to omogućuju, posebno u doba krize, kada je to važnije no ikad.

Živimo u svijetu nestalnosti i promjena, rekao je Pozvai, te nas pozvao da “Ponovno razmotrimo ono što nam se čini očitim.” Drugim riječima, želimo li nastaviti pobjeđivati, moramo mijenjati i ono što trenutno funkcionira. Promjena je jedina konstanta i ne trebamo je se bojati, zaključili smo.

Kako povećati prodaju u doba krize

Kako s novom tehnologijom?

Aplikacije kao što su Tik Tok, platforme poput LinkedIn-a i Facebooka, pa čak i umjetna inteligencija, stoje nam na raspolaganju želimo li povećati prodaju. Tamo gdje su naši kupci i klijenti, trebamo biti i mi, poručili su predavači. Umjetna inteligencija sve više nam omogućava da se približimo svetom gralu prodaje – razumijevanju potreba i ponašanja potrošača, doznali smo.

Na kraju dana, kući smo otišli sa zaključkom da su najuspješniji oni koji postave temelje svog poslovanja u pravim vrijednostima, te koji se ne boje iskoristiti mogućnosti koje nove tehnologije nude.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads