: DVOTOČKA, festival hrvatskih pisaca žanrova

festival dvotočka

Festival žanrova : Dvotočka održat će se 28. svibnja u dvorani Zavičajnog društva Virovitičana, Ilica 43. Susret je to na kojem će se okupiti pisci ljubića, krimića, priručnika i spekulativne fikcije.

Foto: Unsplash

Festival organizira nakladnička kuća Beletra u suradnji s malim nakladnicima Fragment, Innamorata i Naklada Cranium, uz podršku Zavičajnog društva Virovitičana u Zagrebu. Na festivalu će se okupiti pisci iz Zagreba i okolice, Splita, Rijeke i Virovitice, a ciljevi festivala su razmjena iskustava, promocija hrvatskih pisaca žanrova i njihova vidljivost u medijima.

Sandra Pocrnić Mlakar, vlasnica Beletre, u razgovoru s književnicom Božicom Brkan, istaknula je:

Žanrovi su najtiražnija literatura – najtiražniji prijevodi koje objavljuju naši nakladnici, većinom su žanrovi, a domaći autor neopravdano je zapostavljen i potisnut robom iz inozemstva. Žanrovi koje pišu domaći autori – a isto vrijedi i za priručnike – donose osvježenje na medijsku i literarnu scenu – sadržaj koji publika traži, a mediji ne nude. Ozbiljni mladi autori ne odustaju od pisanja, uporni su u okupljanju publike, produktivni i dokazuju da znaju pisati barem jednako dobro kao i strani autori, a svi su različiti i nude ljubiće, krimiće i fantasy različitih vrsta i pristupa, za svačiji ukus.

Što vas očekuje?

Festival počinje u 12 sati predstavljanjem autorica Lee Brezar, Inne Moore, Nataše Turkalj te novih projekata Marilene Dužman i Kate Mitchell. U razgovoru će sudjelovati i pisac najromantičnijeg hrvatskog romana Stjepo Martinović, a voditeljica je Sanja Tatalović.

U 13 sati predstavljanje je autorica spekulativne fikcije Jelene Hrvoj i Marine Mađarević, uz razgovor s iskusnim Markom Fančovićem i članovima Sfere.

Nakon pauze za okrepljenje, razgledavanje i kupovinu knjiga, u 14 sati je predstavljanje krimića na koje dolaze Jan Bolić iz Rijeke, Miro Morović iz Splita i Anđelka Kliment iz Zagreba. Krimiće i spekulativnu fikciju predstavlja Olga Vujović.

U 15 je predstavljanje priručnika na kojem se u raspravu uključuju Jan Bolić i Lea Brezar te Vedran Sorić i Sandro Kraljević, a očekuju se i gosti iznenađenja. Predstavljanje priručnika vodi Sandra Pocrnić Mlakar.

Festival završava zajedničkim panelom svih sudionika o žanrovima u medijima, na kojem gostuje Kristian Novak, sveučilišni profesor i književnik, predstavnik kanonske književnosti, koji u javnim nastupima ističe važnost žanrovske literarne scene.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.