AISZ – škola na AMERIČKI način

AISZ - škola na AMERIČKI način

Mogu li u Hrvatskoj uspjeti škole koje su drugačije, one koje se svojim djelovanjem, pristupom i načinom poučavanja pokušavaju oduprijeti ustaljenim normama i pravilima državnih škola? Može li biti prihvaćeno nešto što je drugačije, ali korisno i primjenjivo na svakodnevni život pojedinaca, čime te, nazovimo ih, „drugačije“ škole, odišu u svakom smislu svog djelovanja?

Pripremila: Marina Vardić
Foto: AISZ, NoStress Marketing

Teško je odgovoriti na pitanja poput ovih, ako uzmemo u obzir mentalitet ljudi naše države, ali ako poslušamo pojedince koji vjeruju i govore iz iskustva o uspješnosti programa nekonvencionalnih škola, onda je neupitno da nam trebaju upravo takve promjene koje će pomoći onima do kojih nam je najviše stalo, a to su naša djeca.

Znatiželja me odvela do Američke međunarodne škole u Zagrebu, gdje sam razgovarala s direktorom Paulom Buckleyem i dobila zanimljive i inspirativne odgovore o boljem i drugačijem obrazovanju.

Temelj – najbolja praksa

Ne sumnjam da smo svi čuli za tu danas već kultnu školu, koja prati međunarodni obrazovni sustav, a koja je s radom započela prije 53 godine. Početnih 13 učenika i troje profesora odgovorili su na potrebe američke zajednice koja je tada tražila bolje standarde i obrazovne metode koje nisu pronalazili u konvencionalnim školama grada Zagreba.

Unatoč različitim nacionalnostima i kulturama, škola je iznimno ponosna što je dio Hrvatske i njezine kulture.

Danas je Američka međunarodna škola u Zagrebu drugi dom za 275 učenika i pokazatelj je da obrazovne ideje, nove škole i drugačiji obrazovni programi mogu uspjeti i u Hrvatskoj. „Specifična je po tome što pruža obrazovanje djeci od tri do 18 godina na engleskom jeziku, a između ostalog je i jedina škola u Hrvatskoj koja je akreditirana u SAD-u“, naglašava direktor Paul.

Cilj je uključiti učenike u rad i razvitak škole, pripremiti ih na dinamičan sustav koji je pun promjena kako bi bili spremni odgovoriti na izazove s kojima će se susretati u životu.

AISZ - škola na AMERIČKI način

Inovativan kurikulum utemeljen je na najnovijim istraživanjima u obrazovanju kao i na najboljoj praksi u kojoj je pristup učenju raznolik. „Ono što mi želimo postići svojim radom je da učenici slijede svoje snove, izgrade osobnost i zavole učenje“, ističe Paul.

Multikulturalna sredina

AISZ je poznat kao međunarodna škola koja je usmjerena na učenike koji dolaze iz međunarodnog poslovnog okruženja i redova diplomacije, stoga ne čudi da ju pohađaju učenici čak 36 različitih nacionalnosti. Unatoč različitim nacionalnostima i kulturama, škola je iznimno ponosna što je dio Hrvatske i njezine kulture.

Cilj je uključiti učenike u rad i razvitak škole, pripremiti ih na dinamičan sustav koji je pun promjena kako bi bili spremni odgovoriti na izazove s kojima će se susretati u životu.

Direktor škole je kazao kako im nije cilj biti stanica s koje učenici odlaze u svijet i više se ne vraćaju, žele da se učenici vrate u Hrvatsku i rade na njezinu razvoju i napretku. Zašto oni sami ne bi postali uzori poput Tesle iz prošlosti ili Rimca iz sadašnjosti?

„Učenje je samo po sebi kompleksno jer sadrži ne samo spoznajnu već i emocionalnu i možda ono najvažnije, društvenu komponentu. Upravo zato je važno učenicima osigurati da razvijaju svoju strast za nečim, da se bave čime žele u bilo kojem prostoru škole. Mi to zovemo passion hour“, naglašava direktor Paul.

“Experiencing the Future, Today”

Škola je dinamičan sustav koji se mijenja u skladu s promjenama u okruženju, svijetu i samom vremenu u kojem živimo. Ciljevi koje si je škola postavila prije gotovo pola stoljeća davno su ostvareni, ali to nije razlog da se napredak škole i samog sustava zaustavi.

AISZ - škola na AMERIČKI način

AISZ se mijenja u skladu s potrebama djece, tehnološkim, znanstvenim i brojnim drugim dostignućima te pred sebe postavlja nove ciljeve. Izgradnja kampusa na Bundeku 2018. godine označila je novo razdoblje za samu školu u kojoj se fokus stavlja na sadašnjost i ono što se događa danas.

„Svi govore o sutra, pri čemu su jako naslonjeni na jučer (prošlost), i onda jednostavno zaboravljaju na danas“, ističe Paul. Jedan od programa koje je pokrenula škola je i Croatian Youth Leadership kako bi nadarena djeca čiji roditelji nisu u mogućnosti plaćati školarinu dobila najbolje moguće uvjete i ovu vrstu obrazovanja.

Zašto su drugačiji?

Američka međunarodna škola u Zagrebu prvenstveno se ističe pristupom učenju. Iako je multikulturalna i učenici imaju profesore koji dolaze iz međunarodnog okruženja, u središtu ove škole prvenstveno je odnos prema učenju i primjeni znanja.

Danas je Američka međunarodna škola u Zagrebu drugi dom za 275 učenika i pokazatelj je da obrazovne ideje, nove škole i drugačiji obrazovni programi mogu uspjeti i u Hrvatskoj.

Ono što učenici koji su došli iz državnih škola ističu kao najveću razliku je način na koji mogu povezati znanja s primjenom u stvarnom životu. Uvijek se mogu obratiti bilo kojem profesoru za pomoć bez obzira koji predmet profesor predaje jer nekima jednostavno više odgovara način poučavanja nekog drugog profesora i u tome nema ništa loše.

„Ono što mi želimo postići je da učenici postavljaju pitanja u procesu svog učenja, a ne da samo slušaju i kimaju glavom“, naglašava direktor škole Paul. Profesori ove škole dolaze iz raznih kultura s raznim znanjima i vještinama. Najbitnije je da svojom posvećenošću poučavanju, omoguće da škola napreduje te bude još bolja i uspješnija.

AISZ - škola na AMERIČKI način

Škola također ima dugogodišnju kvalitetnu suradnju s Učiteljskim fakultetom u Zagrebu čiji studenti dolaze na dvotjednu praksu, a neki od njih postali su učitelji upravo u ovoj školi. Možda se različitost krije i u samom prostoru u kojem se nalazi škola.

Zgrada je energetski samostalna te maksimalno iskorištava obnovljive izvore energije uz zeleni krov prekriven solarnim panelima. Iako se AISZ po mnogočemu razlikuje od državnih škola, najvažnije je da svojim djelovanjem potiče promjenu i gradi ideje za bolje sutra budućih generacija.

Profesori ove škole dolaze iz raznih kultura s raznim znanjima i vještinama. Najbitnije je da svojom posvećenošću poučavanju, omoguće da škola napreduje te bude još bolja i uspješnija.

Svako dijete ima pravo na obrazovanje, ali zašto svako dijete ne bi imalo ono kvalitetno obrazovanje koje će omogućiti da njegovi talenti, strast i posebnost izađu na vidjelo. Svi smo mi različiti i imamo drugačije potrebe, stoga nije čudno da učenici ukalupljeni u onog prosječnog učenika državnih škola razvijaju averziju prema sustavu, koji cijeni kalupe, a ne pojedince.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ads