Da sam ja predsjednik…

MLINAR
Da sam ja predsjednik

Tko je naš predsjednik?

Vlada treba imati i pastire i mesare, rekao je Voltaire, no nije se, koliko nam je poznato, izrazio o povezanosti predsjednika države i pekara. Predsjedničke smo izbore ostavili u prošloj godini – većina je rekla svoje, no priznat ćete da je bilo zanimljivo. I kad smo već pomislili da nas ništa ne može iznenaditi, u kampanji su se pojavili – Mlinarovi bureci, duhoviti ‘predsjednički kandidati’.

Pripremila: Dijana Kopjar Mucak
Foto: Reroot

PREDSJEDNIČKA KAMPANJA

Mlinarova predsjednička kampanja krenula je s teaser fazom u kojoj se nije znalo da su predsjednički kandidati zapravo bureci. Kandidata je bilo pet: Luka Mesić (burek s mesom), Helga Siranović (burek sa sirom), Marica Sirko-Zelić (burek sa sirom i špinatom), Đuro Krumpirović (pita s krumpirom) i Marisol Alvarez-Horvat (meksička pita).

Na Facebooku su osvanule stranice pod njihovim imenima, a na ulicama najvećih gradova u Hrvatskoj billboardi i citylightovi s njihovim imenima i naravno, vlastoručnim potpisom, te sloganom. Na Facebooku su se hvalili svojim stavovima, negodovali na razne stvari iz okoline koje ih ljute ili hvalili one koje ih raduju.

Da sam ja predsjednik...
Da sam ja predsjednik...

“Koliko je teaser kampanja bila uvjerljiva svjedoči i činjenica da su se na Facebooku kandidatima javljali novinari želeći dogovoriti intervju. U našem uredu, atmosfera je za to vrijeme bila dijametralno suprotna – bilo je teško ostati ozbiljan znajući da će se za dva tjedna saznati da su ti misteriozni predsjednički kandidati zapravo bureci. U takvim trenucima pogura vas jedan neopisivi adrenalin.

Ludnica je krenula 14. studenog kada je sve otkriveno, prelijepljeni su billboardi s ostatkom slogana i likovima kandidata, a u tom trenutku svima je postalo jasno da je riječ o Mlinaru i burecima”, otkriva Ivan Škojo, direktor agencije Reroot iz Osijeka koja stoji iza ove kreativne kampanje.

Da sam ja predsjednik

Sve su Mlinarove prodavaonice od tog trenutka postale glasačka mjesta. Uz kupovinu bilo kojeg bureka, kupci su dobili glasački listić, zaokružili omiljenog kandidata i ubacili u glasačku kutiju. Bili su tu i plakati, leci, bojanke za najmlađe, bedževi …

“Mlinar je zapravo pozvao svoje potrošače da se, glasajući za predsjednika svih bureka, odrede spram visokih standarda proizvoda koje nude i da tako odrede nove poslovne smjerove kompanije. Kad bi tako razmišljali i pravi predsjednički kandidati, vladala bi pozitivna atmosfera suglasja barem o tome da biramo rješenje koje će nam promijeniti živote, na bolje”, kaže Škojo.

Da sam ja predsjednik
POSTIGNUT CILJ

No kreativnost je rijetko dovoljna… Klijent od kampanje najčešće očekuje povećanje prodaje, a u Rerootu s ponosom ističu da je – cilj postignut! Uz to, jednako važni ciljevi poput povećanja brand awarenessa, usmjeravanja brand imagea (jer se Mlinar ne želi pozicionirati samo kao pekara, nego kao poslovni subjekt koji je više od toga) i okupljanja zajednice – ostvareni su!

Osim agenciji, dio zasluga svakako ide i klijentu Mlinaru. U Rerootu se slažu da su uistinu rijetki klijenti koji imaju hrabrosti istaknuti se na način na koji se od njih ne očekuje, a na žalost – baš u takvim nedostacima hrabrosti nestaju prilike koje donose mnoge benefite za brend.

Da sam ja predsjednik

Očito je da je u ovu kampanju uloženo mnogo truda. U Rerootu otkrivaju da je postavljeni rok bio kratak, pa je vrijeme na raspolaganju moralo biti obrnuto proporcionalno uloženom trudu jer drugačije ne bi bilo moguće postići rezultate.

OBEĆANJA PREDSJEDNIČKIH KANDIDATA

Svi su bureci i pite s predsjedničkim aspiracijama bili angažirani oko modernih vrijednosti poput ekološke osviještenosti, zdrave prehrane, prava manjina, zaštite domaće poljoprivrede i otvaranja važnih tema o modernoj ekonomskoj emigraciji. A to su također teme na koje pravi predsjednici naprosto moraju imati sve odgovore.

I uz sve to – Mlinarovi kandidati imali su cijele nizove konkretnih obećanja koje doista i namjeravaju ispuniti, kao što su gratis jogurti uz bureke, uvođenje ekoloških vrećica, povoljniji bureci u blizini škola i fakulteta, češća velika sniženja određenih grupacija proizvoda…

“Kako bismo razvili takve pojedinačne strategije za svakog kandidata, morali smo se staviti i u uloge predsjedničkih kandidata i slušati građane i probleme koje oni smatraju najvećima. Baš zbog toga, naši predsjednički kandidati spominjali su korupciju, iseljavanje, ekološke probleme i slično. Koliko god je bilo komplicirano osmisliti imaginarne programe, toliko je bilo i zanimljivo…jer nemaš priliku svaki dan biti predsjednički kandidat”, uz smijeh kaže Ivan Škojo.

Luka Mesić: “U svojoj kampanji želio sam smanjiti odljev stanovništva, a na mlade sam bio posebno osjetljiv. Nadam se da će moj kolega Đuro, izabrani kandidat, kročiti sličnim putem!” 
Helga Siranović: “Burek sam kojeg narod najviše voli, a ujedno sam i gospođa onih karakteristika koje predsjednik mora imati. Pobjedu Đure nisam preboljela, a sve sumnje sam prijavila P.I.P.-u, Pekarskom izbornom povjerenstvu.”
Marica Sirko-Zelić: “Moja kampanja nije prestala, još uvijek pokušavam društvu usaditi vrijednosti očuvanja okoliša. Nije bitno tko je pobjednik, bitno je da pojedinačno brinemo o našoj majci Zemlji!”
Marisol Alvarez-Horvat: “Borba za mir i jednakost moja su najveća strast, a kao i u kampanji pozitiva i veselje još mi teku venama. Ajajajaj!”
Đuro Krumpirović: “Drago mi je da su birači prepoznali put POŠTENJA, RADA i KRUMPIRA! Jedva čekam ispuniti svoja obećanja koja će razveseliti najpotrebnije.”
IZBORI BEZ PRDSJEDNIKA?

Kakvi bi to bili izbori da nemaju pobjednika? U ovim je izborima pobjedu odnio Đuro Krumpirović koji je svojim glavnim headlineom poručio da neće više biti korupcije i mita, kad na tronu bude s krumpirom pita.

Očito je da su glasači prepoznali vrijednost Đurinih predizbornih obećanja: da će svakoga Božića darivati obitelji u potrebi i za njih pripremiti bogat blagdanski stol, da će omogućiti obroke u školama učenicima koji si ih ne mogu priuštiti jer, kako naš Đuro kaže, svako dijete ima jednako pravo na isti, te da će češće provoditi akcije poput #PitaZaDvije.

Da sam ja predsjednik...

Troškovi kampanja nezaobilazna su tema svakih izbora, a na to pitanje iz Reroota su nam diplomatski odgovorili: “Kako je g. Krešimir Macan rekao komentirajući teaser kampanju, “Iza toga stoji neki izborni stožer jer je riječ o skupom pothvatu…” Haha!”.

Da sam ja predsjednik

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ads