Agencija koja prkosi – Taktik

Naš core posao je serious fun
agencija_koja_prkosi-taktik
I u Sloveniji imaju svoju taktiku. Kakvu, pitate? Pročitajte intervju s Matjažom Klipšteterom, direktorom agencije za komunikacijski menadžment – Taktik i saznajte sve o tome kaj se to kuha v loncu našjih suseda…

INTERVJU: MATJAŽ KLIPŠTETER

Pripremila: Lana Milčec
Foto: Taktik arhiva

DIO STE IPREX GRUPACIJE. ŠTO JE TO IPREX I KAKO STE ‘ULJETILI’ U TU KOMBINACIJU? (NUŽNOST, PRILIKA ILI NEŠTO TREĆE?)
Taktik je već duže vremena dio IPREX-a, globalnog networka nezavisnih agencija za odnose s javnošću. Ukupno nas je 1800 u 115 ofisa. Mreža je tražila dobre partnere u istočnoj Europi i došli su do nas na osnovu više preporuka.

JE LI JOŠ NEKA AGENCIJA U SLOVENIJI DIO IPREX-A?
Ne, u Sloveniji smo jedini iako je u nekim državama više agencija u članstvu mreže.

2014. GODINE SUDJELOVALI STE U IPREX-OVOM BLOGBAROMETRU. LOGIKA KAŽE: BLOGERI + BAROMETAR. OBJASNITE NAM O ČEMU SE RADI…
Radi se o međunarodnom istraživačkom projektu o blogerima. U Sloveniji je sudjelovalo ukupno 149 blogera i to je bilo prvi put da je netko u Sloveniji napravio takvo istraživanje. Rezultati, ali i (još više) usporedbe sa svijetom bile su jako interesantne. Recimo, da su blogerice u Sloveniji s 44,8 posto u manjini, a u prosjeku EU dominiraju sa 67,2 posto.

Ili, da u SAD-u više od 90 posto blogera zarađuje preko bloga, a u Sloveniji postotak je ispod 20 posto. Zabavniji dio tog posla bio je koncept prezentacije rezultata. Nazvali smo ih infofotografike, naš unikatni format prezentacije statističkih podataka. Statističke podatke pretvara u žive forme, aranžirane u primjerne kompozicije fotografije. Dio ekipe Taktika bile su žive forme a pravilo kod fotkanja bilo je „no photoshop“. Imali smo super tim bilding, veoma dobar medijski coverage i jako dobar odziv u blogosferi.

“Neki kažu da smo jako dobri. Sigurno ima nekoga tko misli da smo izvrsni, ali neće to reći glasno. Serioznost baš ne dopušta puno mjesta duhovitosti.”

U VAŠOJ JE AGENCIJI BILO MNOGO PROMJENA… NAJVAŽNIJA JE PROMJENA VLASNIČKE STRUKTURE KOJA JE KOINCIDIRALA S 10. GODIŠNJICOM AGENCIJE. SVOJU PRVU DEKADU POSTOJANJA PROSLAVILI STE NA ZANIMLJIV NAČIN – ISPRINTALI STE MAJICE NA KOJIMA JE PISALO „ŠIHT HAPPENS“. VIDI SE DA JE KREATIVA VAŠ ADUT, NO ŠTO JE BILA PORUKA IZA TE IGRE RIJEČIMA?
Deset godina bili smo dio grupacije Futura. Prijašnje vlasnike smo isplatili i kao dio dogovora promijenili ime. Zbog toga je bilo više poruka na majici… Prva je bila sigurno ta, da je to majica agencije, koja dobro prkosi recesiji. Druga, da kad dođe do nekih teških situacija u nekoj firmi, to za nas znači posao. Veliki dio našeg djelokruga su „vatrogasna posla“. U tome smo dobri i tada nas najčešće zovu. Treća poruka je bila da je potrebno pozicionirati novi brend na tržištu i da je za to potrebno zasukati rukave. Dio dogovora je naime bio i, kad isplatimo prijašnje partnere, vraćanje imena Futura PR na imidž na kojem smo vrijedno radili cijelu dekadu.

Agencija s tendencijom kreative

VI STE NAJVIŠE PR AGENCIJA, ALI RADITE I NA POLJU KREATIVE. JEDNO OD VAŠIH DUHOVITIH I ZANIMLJIVIH RJEŠENJA PROSLAVA JE USKRSA 2010. RECITE NAM NEŠTO VIŠE O TOME…

Naš core posao bio je i ostat će serious fun – odnosi s javnošću. U tome smo dobri. Neki kažu da smo jako dobri. Sigurno ima nekoga tko misli da smo izvrsni, ali neće to reći glasno. Serioznost baš ne dopušta puno mjesta duhovitosti. Zato je i toliko više upotrebljavamo kada se govori o vlastitoj komunikaciji. Smijeh je pola zdravlja, a mi bismo željeli još dugo ostati zdrava i mlada agencija. Svake godine za rođendan agencije napravimo nešto za vlastitu dušu.

2010. godine smo kasnili jer je u drugom mjesecu bilo puno posla pa smo onda „odradili“ naš rođendan za Uskrs. Obično je dio slavlja i tiskanje uspomenske majice, koja je onda i official business atire u firmi kada baš ne trebaš otići negdje u kravati. Uskrs je bio odlična prilika za kreaciju haute couture branda KOKOŠ ANEL. Našim prijateljima i poslovnim partnerima slali smo košaru s uskrsnim jajima na jastučiću – majici. KOKOŠ ANEL i danas je popularan…

agencija_koja_prkosi
Smijeh je pola zdravlja, a mi bismo željeli još dugo ostati zdrava i mlada agencija.

RECESIONIZAM. ZVUČI OZBILJNO! ŠTO JE TO?
To je bila konfrontacija agencijske ekipe s početkom recesije. I to kao umjetnički koncept i pokret gdje smo kao korporativni kolektivni umjetnički subjekt u sudjelovanje privukli međunarodno priznata umjetnička imena kao što su Zore Stančič, Matej Andraž Vogrinčič, Matevž Medje, Michael Bensona, Silvester Plotajs Sicoe, Vuk Ćosić, Bojana Gorišek i plesna grupa EnKnapGroup.

Prvi značajni rezultat tog sudjelovanja na osnovu temeljne ideje „Manje je više, više ili manje.“, bila je sprodajna izložba u lipnju 2009. Kao dio ceremonije zatvaranja izložbe, agencija je tada sav iznos od prodaje vlastitih djela donirala Banci Slovenije, kao solidarnu pomoć. Iznos nije bio veliki, ali je sigurno pomogao da smo, kao što kaže statistika, izašli iz recesije već ove godine. I neka sad netko kaže da kultura ne pomaže privredi…

agencija-koja-prkosi

Agencija kao druga obitelj

U AGENCIJI STE I VRLO EKOLOŠKI OSVIJEŠTENI PA STE OSMISLILI I SMJERNICE EKOLOŠKOG PONAŠANJA POD MOTOM: „AL GORE AL’ DOL, SAMO NE Z LIFTOM!“ KOJE SU PRERASLE U PROJEKT. KOLIKO JE „BITI ZELEN“ VAMA BITNO I KOLIKO USPIJEVATE U SVOJOJ NAKANI?
Vaša pitanja su arhivska i vraćaju me u prošlost kada su krediti u ‘švicarcima’ bili ugodna ponuda balkanskih banaka. Da, tada nam je Al „otvorio oči“ i svi smo vidjeli zeleno kao mali Hulkovi i željeli doprinijeti zdravlju planeta… Ali kako da jedna agencija bude ekološka? To je bilo naše osnovno pitanje i dio našeg istraživanja. Rezultat je bio program ekološkog ponašanja u uredskoj djelatnosti, kojeg smo razvili zajedno sa Umanoterom, najpoznatijom slovenskom zelenom organizacijom.

Naše preporuke i iskustva dijelili smo sa svima koje je to zanimalo. I nije ih bilo malo. Dio spoznaja je bio da je super, ako ljudima pomogneš da se sjete kako su zapravo eko. Pa smo tada izmislili hrpu napisa za različite prilike. Na primjer „I’ll be back!“ na kutiji za reciklažu papira ili „You can’t turn me on before you turn me off“ za monitore ili „My other side is still a virgin!“ za onaj suvišno ili pogrešno isprintani papir. A onda je došao projekt Recesionizma… Da li smo još uvijek Eko? Gasimo svijetla, vozimo bicikle i šaljemo e-mailove.

S OBZIROM DA OVDJE U HRVATSKOJ NE ZNAMO PUNO O SLOVENSKOM TRŽIŠTU I BRENDOVIMA, RECITE NAM KAKVO JE STANJE KOD VAS „U DEŽELI“?
Imamo veliku rasprodaju brendova. Jako je ljubazna prema susjedima i još traje. Požurite!

DOBITNICI STE BROJNIH NAGRADA, UGLAVNOM ZA KOMUNIKACIJSKU POTPORU. KOLIKO VAM ZNAČE TE NAGRADE, KOJA VAM JE NAJDRAŽA I KAKO ONDA U AGENCIJI PROSLAVITE DOBITAK SVAKE NAGRADE?
Svaka ima svoj čar, svoju priču i sve nam puno znače. Želio bih tu istaknuti one nagrade koje smo sami sebi podijelili. I njih nema malo te neke među njima imaju za nas veliku vrijednost. U našoj struci natječemo se s kejsevima. Kejs možeš napisati, ako si imao dobar projekt gdje možeš nešto pokazati. Puno teže ti je to napraviti ako je bio cilj da se nešto ne dogodi.

Ovakvi kejsevi jako dosadno izgledaju – jer se dapače ništa ne dogodi. Nema vatrometa, nema ni buke ni svjetla, iako je bilo uloženo užasno puno energije u svim agregatnim stanjima: i našeg vremena i naše kreative. Ove interne nagrade zovemo crne rupe jer su užasno privlačne a s njima ne možeš na svjetlo. Posljednja, koju smo podijelili bila je za kejs…(tišina) …za klijenta… (tišina)… Kako ih proslavimo? I jedne i druge vatrometom… emotivnim i s nekoliko mjehurčića.

agencija_koja_prkosi

 

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.