Priča o Mercedesu, priča o LJUBAVI prema automobilu

Priča o Mercedesu, priča o LJUBAVI prema automobilu

O Mercedesu kao brendu nema se puno toga za filozofirati. Sve je jednostavno. Brend takvog svjetskog kalibra govori sam za sebe i nikakva dodatna ekstravagancija neće ovdje puno pomoći. Sama riječ Mercedes znači luksuz i eleganciju. Divljenje. Moć.

Pripremila: Vedrana Prevendar
Foto: Mercedes arhiva

Priča o Mercedesu priča je o spoju tehnologije i strasti, priča o genijalnim inovatorima i legendarnim pionirima u potrazi za boljom budućnošću. To je priča o ljudima s vizijom i hrabrošću u odmicanju od već zacrtanih pravaca. To je priča o ljudima ispred svog vremena koji su odbili prihvatiti kompromise. Ali to je i klasična ljubavna priča – o ljubavi prema automobilu.

Koliko se pridaje važnosti bojama u Mercedesu, utječu li one na kupovinu automobila, što znači Mercedesov logotip i koja je tajna njegovog uspjeha, za Brend kulturu govori Dean Torti, Marketing & PR menadžer, Star Import, Generalni distributer za Daimler AG u Hrvatskoj.

Priča o Mercedesu, priča o LJUBAVI prema automobiluS obzirom da naglasak stavljamo na boje, postavlja se pitanje koje boje u svojoj komunikaciji koristi Mercedes; a gospodin Torti odgovara: ”Koristimo zadane boje, a to su crna, bijela, srebrna i plava. Svaka od boja ističe zasebnu vrijednost: crna – stimulativna, bijela – razborita, racionalizirajuća, srebrna – profinjena, plava – pokretačka, aktivirajuća”.

Neupitna važnost boja u brendiranju našla je svoje mjesto i u auto-industriji. ”Učinkovita
i sveobuhvatna strategija marke mora uzeti u obzir kritičnu važnost boje, bez obzira na industriju”, istaknuo je Torti i pojasnio da je boja mnogo više od jednostavnog estetskog razmatranja u kompletu alata koji čine identitet i iskustvo marke i prva je percepcija vaše marke.

”Uz percepciju dolazi i čitav niz emocionalnih asocijacija. Kod najstarijeg proizvođača automobila i pritom najprodavanije premium marke, boje igraju ključnu ulogu”, naglasio je.

Boja je mnogo više od jednostavnog estetskog razmatranja u kompletu alata koji čine identitet i iskustvo marke i prva je percepcija vaše marke.

KLJUČNA ULOGA BOJA

Na pitanje koliko pažnje kupci obraćaju na boje pri kupnji automobila, Torti je komentirao da je kod premium brendova to obično manje nego kod volumenskih, ili točnije, ne manje pažnje već uži spektar. ”Premium sa sobom nosi izvjesnu želju za suptilnom ali i snažnom prezentacijom pa su boje uvijek tamnije i zagasitije no što je to slučaj kod volumenskih proizvoda”, istaknuo je.

Kako doznajemo, najtraženije boje od strane kupaca kod Mercedes-Benza su crna, siva bijela i srebrna nerijetko i u mat varijanti a kod smarta gotovo jednako, osim kako naglašava Torti, ”uz povremeni izlet u narančasto ili ljubičasto što kod Mercedesa nije niti moguće”.

Pa iako je svijet automobila još uvijek pretežno muški svijet, promijene su stigle i u brendiranje automobila kao marke prvenstveno namijenjene muškarcima. Komentar na to nam je dao Torti: ”Osim što je sve više žena kupaca, žene su iznimno važne i u procesu odlučivanja o kupnji. Ovisno o liniji proizvoda, naša komunikacija nerijetko cilja žene i više nego muškarce”.

Naveo je kako kupce u pravilu javno ne profiliraju, i zbog činjenice da profil podosta ovisi o nemalom broju modelnih linija koji se približio brojci 30. Pa ipak je istaknuo da je svim Mercedes kupcima zajedničko da su to uvijek pojedinci ili tvrtke s iznadprosječnim primanjima.

Ulogu u toj uspješnosti zasigurno ima i jedan od najprepoznatljivijih logotipa na svijetu. Koje je njegovo značenje i u čemu je tajna njegova uspjeha, pojasnio je Torti: ”Blistava zvijezda.

Sva naša postignuća predstavlja Mercedes- Benz zvijezda, možda klasično najljepši simbol na svijetu. Gottlieb Daimler je nacrtao ovu zvijezdu na razglednici, nadajući se da će to blagosloviti njegov rad.

Njegovi sinovi tumačili su krakove zvijezde kao simbol motora koji se koriste za pogon vozila na tlu, vodi i zraku. Danas, u cijelom svijetu, simbolizira vrijednosti naših brendova, te kvalitetu i prestiž povezan s našim proizvodima”.

Priča o Mercedesu, priča o LJUBAVI prema automobilu

SMART – PROIZVOD DIVLJE MAŠTE

Iz Mercedesa je niknula, kako je kazao Torti, inovacija automobila i proizvod divlje mašte. Smart logo je jednostavan, ali naravno da ima i skriveno značenje poput drugih auto-logotipa. Logotip Smart od 2010. označava slovo “c” koje znači “kompaktan” i strelicu za “progresivno razmišljanje”.

Logotip je moderan i jedan od poznatijih u automobilskom svijetu.

I uz sve inovacije i uspjehe, nedavno završenu godinu u plusu, zadovoljavajuće rezultate poslovanja općenito, Torti se dotaknuo planova za još uspješniju budućnost: ”Nikada nismo zadovoljni.

Matematički jesmo jer smo dostigli i premašili zadane ciljeve, no prostora za rast uvijek ima. Kada ste proizvodom u samom vrhu industrije a iza vas stoje takve marke i ponuda vozila u gotovo svim segmentima, od gradskih vozila, malih i velikih premium limuzina, SUV-ova, terenskih vozila, kamiona, autobusa i specijalnih vozila, teško je biti zadovoljan rezultatom jer uvijek postoji prostor za više. Takvi su nam i planovi za budućnost”.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.